Intervenţie chirurgicală dificilă la Botoşani. Medicii chirurgi au reuşit să extirpeze din abdomenul unei femei supraponderale o tumoră ce cântărea mai mult de 24 de kilograme.
Femeia, în vârstă de 42 de ani, a ajuns de urgenţă la spital menţionând că are dureri groaznice în zona burţii şi nu poate respira. În urma unui investigaţii amănunţite şi a unui examen ecografic, cadrele medicale au depistat o tumoră de-a dreptul gigantica la nivelul uterului, iar pacientă care cântărea peste 150 de kilograme a fost supusă unei intervenții chirurgicale.
Medicii din Botoşani au reuşit să extirpeze o tumoră ovariană de 24 kg
După o operație extrem de dificilă care a durat câteva ore, medicii chirurgi au reușit extirparea unei tumori ovariene de peste 24 de kilograme în greutate, iar intervenţia a fost una de succes.
Femeia a fost apoi internată pe secția de reanimare, pentru supraveghere, fiind diagnosticată și cu Covid-19 la internare.
„A fost o operaţie extrem de dificilă, având în vedere mărimea tumorii, dar şi faptul că era vorba de un pacient Covid-pozitiv, deci a fost nevoie de un set suplimentar de măsuri de protecţie. Din fericire, intervenţia a decurs foarte bine, pacienta fiind ulterior transferată pe reanimare, stabilă, dar în stare gravă, din cauza afecţiunii respiratorii. După cum se vede, medicii de la Mavromati nu vin la muncă să omoare pacienţi, cum spun unii.”, a spus medicul chirurg Iulian Preda, cel care a condus echipa operatorie.
500 de pacienți de pe listele de așteptare de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași au nevoie de un transplant de rinichi
Circa 500 de pacienți care sunt înscriși pe lista de așteptare au nevoie de un transplant renal la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Medicii nefrologi menționează că din ce în ce mai mulți tineri suferă de insuficiență renală. Un transplant renal este recomandat să fie realizat în primii 5 ani de dializă.
De la începutul anului 2021 s-au realizat până pe 18 februarie 10 transplanturi renale. Dintre acestea, 7 s-au efectuat cu acordul familiei, lucru îmbucurător pentru medicii de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.
De asemenea, anul trecut s-au realizat 40 de intervenții de transplant renal. Listele de așteptare cuprind în prezent nu mai puțin de 500 de pacienți care au nevoie de la un donator de un rinichi compatibil. Din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați cu insuficiență renală, care poate fi ereditară, cauzată de boli autoimune sau alte boli asociate, cum ar fi diabetul zaharat. Pentru ca un pacient să primească un rinichi, trebuie să fie compatibil, să se potrivească imunologic. Mai apoi, în funcție de starea de sănătate și de urgența medicală pe care o reprezintă, este selectat pentru transplant.
„Din cei 7 pacienți transplantați, exista o pacientă care făcea de 10 ani dializă și care reprezenta o urgență pentru că nu avea pe ce să continue dializa sau era foarte dificil să o continue, ceea ce i-ar fi pus viața în pericol. În acest caz, nu compatibilitatea este primul criteriu, ci faptul că este o urgență medicală”, spune dr. Ionuț Nistor de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași.