Prima pagină » Coronavirus » O treime dintre irlandezi refuză să încerce primul vaccin viabil anti-COVID-19

O treime dintre irlandezi refuză să încerce primul vaccin viabil anti-COVID-19

03 oct. 2020, 11:56,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Aproape o treime dintre irlandezi ar refuza să încerce primul vaccin împotriva COVID-19 pe care îl va aproba Uniunea Europeană (UE), în timp ce majoritatea cetăţenilor acestei ţări au mărturisit că şi-au „reevaluat” stilul de viaţă de la începerea pandemiei de coronavirus, relatează EFE.

Aceste concluzii au fost extrase dintr-un sondaj realizat de compania de cercetări de piaţă Behaviours and Attitudes în rândul a 1.345 de persoane cu vârste de peste 12 ani pentru televiziunea publică RTE, care analizează impactul crizei sanitare în domenii precum sănătatea fizică şi mentală, economie şi relaţii de familie, printre altele.

Irlandezii, circumspecți la primul vaccin viabil anti-COVID-19

Sondajul aminteşte că vaccinarea nu este obligatorie în Irlanda, unde, de exemplu, rata de vaccinare este destul de mare în fiecare an pentru gripă, deşi boala COVID-19 a suscitat deocamdată mai multe reticenţe în rândul cetăţenilor.

Prin urmare, 32 % dintre cei chestionaţi au declarat că „probabil” nu se vor proteja împotriva virusului SARS-CoV-2 atunci când va fi disponibil primul vaccin viabil, faţă de o majoritate de 56 %, care s-au declarat favorabili vaccinului, în timp ce 12 % s-au arătat indecişi.

De asemenea, 33 % dintre respondenţi au recunoscut că sănătatea lor mintală a fost afectată de pandemie în ultimele şase luni, iar 57 % au subliniat că „reevaluează ceea ce fac cu vieţile lor” din luna martie, când a fost decretată izolarea generală.

90 % dintre adolescenţii chestionaţi au asigurat că „preţuiesc mai mult viaţa de familie”

Aspectul pozitiv al studiului este faptul că după „izolarea” la nivel naţional, 90 % dintre adolescenţii chestionaţi au asigurat că „preţuiesc mai mult viaţa de familie”.

Având în vedere că nu există încă un vaccin pe piaţă, directorul companiei Behaviour and Attitudes, Luke Reaper, a explicat că trei din patru persoane chestionate s-au declarat „îngrijorate de posibilitatea de contagiere”, o chestiune care este văzută ca „o prioritate personală”.

Expertul a asigurat că pandemia i-a plasat pe cetăţeni în faţa „unui experiment social fără precedent” şi că guvernele au în faţă „o sarcină de proporţii uriaşe”.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea împotriva COVID-19: „Ar trebui să fie opțională“

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre vaccinarea împotriva COVID-19. Alexandru Rafila consideră că în impunerea vaccinării ar fi o greșeală și doar ar alimenta teoriile conspiraționiste. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie este de părere că România nu va scăpa curând de amenințarea SARS-Cov 2.

„O să avem COVID mulți ani de acum încolo în România, indiferent dacă va apărea un vaccin împotriva acestei boli sau nu. De exemplu, avem un vaccin foarte eficient pentru rujeolă și cu toate astea încă există focare de rujeolă în țară. Această problemă nu va dispărea o dată cu vaccinarea”, a menționat doctorul.

„Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal“

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că în momentul în care se va face vaccinarea împotriva noului COVID-19 vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze.

„Măsurile de protecție aplicate în prezent – distanțarea fizică, purtarea măștii, limitări pentru evenimente – vor continua și în anii următori, iar vaccinul doar va grăbi diminuarea restricțiilor.

Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal. Ce procent de populație trebuie imunizat? Probabil în jur de 70% în cazul acestei afecțiuni.

Dar, cu siguranță vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze. Unii se vor convinge singuri, dacă, de exemplu, vor vrea să călătorească într-o altă țară care va impune această obligație de a fi vaccinat”, a menționat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`