Prima pagină » Actualitate » O treime din gospodăriile din România se scufundă în sărăcie! Statistică alarmantă pentru Guvern

O treime din gospodăriile din România se scufundă în sărăcie! Statistică alarmantă pentru Guvern

08 sept. 2020, 19:05,
George Cristian în Actualitate

O statistică făcută de Institutul Naţional de Statistică (INS) arata ca o trime din gospodăriile din România se scufunda în sărăcie. Conform raportului, o bună majoritate din gospodarii abia fac fata cheltuielilor curente.

Conform studiului intitulat ”Conditiile de viaţă ale populaţiei din Romania” şi publicat de INS, în anul 2019, una din 5 gospodarii se confruntau cu probleme curente deosebite, probleme care aveau la baza depăşirea cheltuielilor curente.

Raportul arată ca o treime din gospodării din Romania se confruntă cu probleme financiare

INS a publicat un raport prin care 34.1% dintre gospodarii suportă cu dificultate sau cu mare dificultate, cheltuielile de zi cu zi. Adunând procentul celor care au afirmat faptul că au o oarecare
dificultate în acoperirea costurilor zilnice, procentul ajunge la fabuloasa suma de 77.2%.

Asta în timp ce una din cinci gospodării arată faptul că există un raport negativ dintre cheltuielile curente şi venituri. Concret, câştiga mai puţin decât cheltuie.

Gospodăriile conduse de femei şi persoane vartnice sunt cele mai afectate

Conform studiului făcut de INS, cele mai mari probleme în gestionarea veniturilor sunt reprezentate de gospodăriile care sunt conduse de femei (44.6%), de gospodăriile care au la baza persoane în vârstă de 65 de ani (40,3%), dar şi gospodăriile care sunt formate din adulţi dar care au mai mulţi de trei copii în întreţinere (50,3%). În aceeaşi situaţie se găsesc şi gospodăriile care sunt ‘conduse’ de şomeri (69%), dar şi 48,3% dintre gospodăriile care sunt conduse de cei care au ca funcţie ideală agricultură. În altă ordine de idei, 60,6% dintre gospodarii care au alt status, au aceleaşi deficienţe economice.

„Estimarea de către gospodării a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se află în directă legătură cu gradul în care fac faţă cheltuielilor impuse de viaţa de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observă existenţa unor diferenţieri clare, generate de caracteristicile gospodăriilor”, relevă cercetarea.

Iată care sunt veniturile care le-ar asigura liniştea romanilor

INS a constatat faptul că, pentru a putea să îşi asigure strictul necesar, una din 5 gospodarii ar avea nevoie de sume cuprinse între 1.001 lei şi 2.000 lei, un sfert dintre gospodăriile cercetate au declarat că suma între 2.001-3.000 de lei le-ar fi de ajuns. În altă ordine de idei, mai mult de 50% dintre gospodarii au declarat că, pentru a le acoperi cheltuielile curente, le-ar trebui sume mai mari de 3.000 de lei.

„Aprecierea sub aspect bănesc a nevoilor gospodăriilor demonstrează clar diferenţele mari între condiţiile de trai ale gospodăriilor din cele două medii de rezidenţă, în special în zona grupelor extreme de venituri considerate necesare. Astfel, dacă în mediul rural peste 5% dintre gospodării se încadrează în primul interval de venituri (sume de până la 1000 lei), în mediul urban, această grupă este considerată corespunzătoare într-un procent de peste 1% din gospodării”, menţionează autorii cercetării.

O proporţie uriaşă dintre gospodarii au nevoie de sume de bani mai mari

Interesant este faptul că în mediul urban, lucrurile se schimbă. Dacă în mediul rural, mai multe gospodarii declarau faptul că le-ar ajunge sume de până în 2000 de lei, în mediul urban, 86% dintre locuinţele chestionate au declarat că, pentru cheltuielile lunare le-ar trebui sume de minim 2.000 de lei.

În altă ordine de idei, majoritatea gospodăririlor conduse de femei le-au declarat celor care au organizat studiul faptul că veniturile de până la 2.000 de lei sunt considerate suficiente pentru cheltuielilor curente. În aceeaşi speţă, în mediul urban, aceleaşi cheltuieli le sunt necesare şi celor care au minim 65 de ani sau care au ocupaţii de agricultori.

Autorii cercetării precizează că pentru caracterizarea situaţiei economice a gospodăriilor s-a luat în calcul autoaprecierea gospodăriilor privind măsura în care pot face faţă cheltuielilor curente, folosind o scală de valori care pleacă de la nivelul inferior „cu mare dificultate” până la nivelul superior „uşor şi foarte uşor”.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi apariţia cercetării statistice „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România”, în anul 2019, conţinutul publicaţiei vizând descrierea generală a condiţiilor de viaţă ale populaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024