O tumoră oculară de aproximativ 4 centimetri a adus-o la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Situația Adrianei Ghibilic, o femeie în vârstă de 41 de ani, din Bacău, a fost una foarte delicată și periculoasă
În ciuda acestor obstacole, femeia a continuat să lupte alături de medici, să-și păstreze psihicul tare și să se vindece, pentru că acasă o așteaptă fetița.
Intervenția chirurgicală pentru extirparea tumorii oculare a fost periculoasă
Tânăra mamă a aflat că suferă de o tumoră oculară în urmă cu un an și jumătate, după ce a ajuns la spital din cauza unei crize de fiere.
„Este șocant pentru fiecare care trece prin așa ceva. În urma unei crize de fiere, am căzut și am ajuns la spitalul din Moinești, iar în urma unui CT mi s-a descoperit o formațiune expansivă la nivelul globului ocular, fără limită de separație. După care domnul doctor de acolo a luat legătura cu domnul doctor Eva și așa am ajuns la dumnealui în cel mai scurt timp. Am venit la domnul doctor Eva, mi-a făcut toate investigațiile medicale și au constatat că trebuie operată.
Am venit încrezătoare pentru că tot de la domnul doctor dintr-un spital de stat am pornit cu problema asta, dar a fost atât de rapidă încât nu am avut timp de gândire și încrederea a fost totală, mai ales că am auzit de domnul doctor Lucian Eva lucruri pozitive, am zis că cu siguranță va fi bine și la mine. Eu mi-am făcut control oftalmologic, dar nu atât de amănunțit. Probabil ca să descopăr mai din timp ceea ce aveam eu ca și afecțiune și atunci poate era procedura mult mai simplă și pentru domnii doctori”, a mărturisit Adriana Ghibilic.
Medic: „Sunt tumori rare și care, cel puțin în țara noastră, își găsesc rezolvarea în puține centre”
Conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, afirmă faptul că tumorile de orbită sunt rare și că puține centre din țara noastră pot trata pacienții care suferă de această afecțiune.
„De circa un an și jumătate, și-a dat seama că începe să-și piardă, încetul cu încetul, vederea la ochiul stâng. După multiple investigații s-a pus diagnosticul de tumoră intraorbitală. Trebuie să știți că tumorile de orbită sunt tumori rare și care, cel puțin în țara noastră, își găsesc rezolvarea în puține centre. Puține sunt centrele din țară care fac intervenții de acest gen, Spitalul de Neurochirurgie din Iași fiind unul dintre ele. Supusă intervenției chirurgicale, s-a reușit o rezecție completă a leziunii tumorale, pacienta și-a recăpătat integritatea vederii. Din punctul nostru de vedere, este considerată vindecată.
Este un alt exemplu de perseverență al pacienților, în sensul în care reușesc să-și găsească rezolvarea, au abnegația necesară să caute centrele în care să aibă încredere și în care să găsească oameni dedicați pentru a-i ajuta, fie să se vindece, fie să-și amelioreze suferința”, subliniază conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, se operează aproximativ 15 tumori orbitare pe an.
„Operăm în jur de 15 tumori orbitare pe an. Este o incidență mică a acestor leziuni, iar adresabilitatea este mare. Este dificil a opera orbita, pentru că este o cavitate mică, în care toate elementele anatomice care sunt în interiorul acestuia sunt funcționale, cel mai important fiind nervul optic, cu ajutorul căruia omul vede și transmite influxul nervos de la ochi la creier, care integrează imaginea.
Mai sunt mușchi care coordonează mișcările globului ocular și o multitudine de nervi și artere care participă la ceea ce noi, generic, numim vedere oculară. Prezența unui proces expansiv al unei tumori în orbită va determina, de cele mai multe ori, pierderea vederii și un lucru pe care pacientul respectiv nu și-l dorește”, adaugă conf. univ. dr. Lucian Eva în legătură cu intervenția chirurgicală realizată la Iași.