Prima pagină » Eveniment-Social » O tânără ieșeancă a obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică 2022!

O tânără ieșeancă a obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică 2022!

08 iul. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

În perioada 29 iunie 2022- 3 iulie 2022, s-a desfășurat la Suceava Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică. Județul Iași a fost reprezentat la secțiunea Juniori de către Andreea Boldureanu, elevă în clasa a VIII-a, la Colegiul „Național” Iași, pregătită în anul școlar 2021-2022 în cadrul Centrul de Excelență (C.E.X. Iași), grupa de Astronomie și Astrofizică.

La Olimpiada Națională de Astronomie şi Astrofizică (O.N.A.A), pot participa elevi din clasele VI-XII.

Elevii pot participa la una dintre cele 3 secţiuni, în funcţie de clasa în care se află în anul desfăşurării competiţiei naţionale. Astfel, elevii din clasele VI-VIII participă la secțiunea Juniori, clasele IX-X la secțiunea „Seniori 1”, elevii din clasele XI-XII la secțiunea „Seniori 2”.

Rezultate deosebite pentru o elevă din Iași

Județul Iași a fost reprezentat la secțiunea Juniori de către Andreea Boldureanu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul „Național” Iași, pregătită în anul școlar 2021-2022 în cadrul Centrul de Excelență (C.E.X. Iași), grupa de Astronomie și Astrofizică.

Andreea Boldureanu s-a clasat la etapa națioală pe poziția a 4-a, obținând prima Mențiune acordată de Ministerul Educației. Andreea a obținut și medalia de argint acordată de Societatea Română de Fizică și Premiul pentru cea mai bună rezolvare la proba de analiză a datelor, probă de selecție pentru lotul național lărgit. Astfel, Andreea Boldureanu s-a calificat în lotul lărgit, care în cursul acestei săptămâni participă, la Suceava, la activitățile de pregătire și selecție pentru lotul restrâns care va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (I.O.A.A.) și la Olimpiada Internațională de Astronomie (I.O.A.).

Este important de precizat că la olimpiadă tinerii susțin o probă teoretică, o probă observațională și proba de selecție pentru lotul național lărgit, numită probă de baraj. Participarea la olimpiadă este individuală.

Andreea Boldureanu, încântată olimpiadă

Desfășurată în perioada 29 iunie-3 iulie, în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică s-a încheiat cu festivitatea de decernare a premiilor.

Probele s-au desfășurat în amfiteatre din cadrul USV, iar evaluarea lucrărilor s-a realizat de către 30 de profesori cu experiență, care au făcut parte din cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale.

Andreea Boldureanu a reușit performanța de a se clasa în acest an la etapa națională pe locul al 4-lea, obținând prima mențiune acordată de Ministerul Educației. Ieșeanca a obținut și medalia de argint acordată de Societatea Română de Fizică și premiul pentru cea mai bună rezolvare la proba de analiză a datelor, probă de selecție pentru lotul național lărgit.

„Am legat prietenii și am întâlnit profesori cu renume în studiul astronomiei și astrofizicii din România. Probele și problemele propuse au fost foarte dificile, însă pe cât de solicitante, pe atât de interesante și creative, punându-ne la încercare”, declara Andreea Boldureanu în urmă cu un an, când a câștigat din nou premii importante.

Etapa națională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică este organizată de Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică ,,Cygnus”. Deşi astronomia şi astrofizica nu fac parte dintre disciplinele obligatorii ale curriculumului şcolar de gimnaziu sau de liceu din Romania, există numeroase cercuri şi ateliere organizate în instituţiile de învăţământ din întreaga ţară, în care elevii pot face performanţă sub coordonarea unor profesori de valoare.

Performanţa elevilor români este validată anual de medaliile obţinute la olimpiadele internaţionale, România clasându-se constant printre ţările cu rezultate deosebite în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`