Prima pagină » Economic Local » O tânără din Iași care abia terminase liceul s-a angajat în scurt timp la o companie cunoscută, cu mii de salariați. A crescut cererea pentru cursurile de reconversie profesională

O tânără din Iași care abia terminase liceul s-a angajat în scurt timp la o companie cunoscută, cu mii de salariați. A crescut cererea pentru cursurile de reconversie profesională

14 ian. 2023, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ecaterina Rusu, o tânără din Iași care a terminat liceul, s-a angajat la scurt timp după ce a finalizat cursurile de reconversie profesională. Lucrează într-o companie cunoscută, cu mii de salariați și spune că momentan nu vrea să se înscrie la facultate

Ecaterina Rusu este una dintre absolventele cursurilor de reconversie profesională ce sunt organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Tânăra în vârstă de 21 de ani povestește că a terminat liceul la Hârlău, fiind originară din acest oraș din județul Iași.

Pentru că voia să se angajeze în Iași, a profitat de faptul că șomerii, cum era și ea înregistrată la AJOFM, pot face gratuit cursuri de reconversie profesională. S-a înscris la cursurile de agent de pază, pentru că erau singurele disponibile în acea perioadă, și a făcut practică la un supermarket. Ieșeanca a făcut cursul de reconversie profesională timp de 3 luni, proba teoretică și practică.

„Am stat la intrarea în supermarket, dar nu îmi plăcea să fiu agent de pază. Dacă era alt curs disponibil, îl făceam. Pe mine m-a ajutat oricum ce am făcut pentru că imediat după ce am dat examenul pentru a lua diploma am depus CV-ul la mai multe firme, m-au sunat mai mulți patroni. După ce am fost la interviu m-am angajat. Provin dintr-o familie modestă și m-am bucurat când m-am angajat. Acum sunt pe picioarele mele. E primul meu loc de muncă”, spune Ecaterina Rusu, care s-a angajat la McDonald’s ca lucrător comercial, unde muncește de două luni.

Orice persoană înregistrată ca șomer poate face cursuri de recalificare

Ieșenii șomeri care vor să își găsească mai ușor un loc de muncă se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). În această perioadă se organizează cursuri pentru 22 de meserii. Astfel, ieșenii pot să devină specialiști în domeniul HoReCa și să urmeze cursurile de bucătar, ospătar, ajutor de bucătar, cameristă sau recepționer.

De asemenea, pentru posturile de frizer, coafeză, instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze sau de electrician constructor se organizează cursuri, dar și pentru confecționer tâmplărie de aluminiu și mase plastice ori agent de securitate. Alte meserii pentru care se organizează cursuri de reconversie profesională sunt contabil, specialist în resurse umane sau femeie de serviciu și îngrijitor de spații verzi. Una dintre coafezele din Iași care s-a angajat după ce a finalizat cursurile de reconversie profesională este Ștefana Bordeianu.

Ieșenii au la dispoziție sute de locuri de muncă vacante

Ieșenii cu studii medii sau superioare se pot angaja în diverse domenii de activitate. Aceștia au la dispoziție 379 de posturi. Cele mai multe, respectiv 286 de locuri de muncă vacante, sunt pentru persoanele cu studii medii.

Cei care își caută un loc de muncă au la dispoziție 157 de posturi în domeniul serviciilor, respectiv 20 în comerț și 20 în hoteluri și restaurante. În ceea ce privește domeniul confecțiilor, cei care vor să se angajeze au la dispoziție 29 de oferte de muncă. În domeniul agricol sunt opt posturi, iar în cel al construcțiilor, cel mai ofertant, există 116. Astfel, Das SRL caută sudor și zidar. Păvălăscu Construct SRL și Velis AG SRL au nevoie de zugravi, iar RC Beton Bau SRL, de zidar.

Pe de altă parte, orice tânără din Iași care vrea să se angajeze și are studii medii poate alege dintre sutele de oferte de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *