Prima pagină » Economic Local » O tânără din Iași care a muncit în Italia ca badantă s-a întors acasă pentru a deschide un salon de înfrumusețare. Irina: „Nu am putut să mă adaptez”

O tânără din Iași care a muncit în Italia ca badantă s-a întors acasă pentru a deschide un salon de înfrumusețare. Irina: „Nu am putut să mă adaptez”

19 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Irina Costina Costandache este una dintre ieșencele care a muncit în Italia și s-a întors acasă pentru a deschide propria afacere, un salon de înfrumusețare. Chiar înainte de pandemia COVID-19 a ajuns la Popricani, comuna natală, și s-a înregistrat ca șomer indemnizabil. A urmat cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași

Irina Costina Constandache, în vârstă de 34 de ani, este una dintre ieșencele care a muncit în Italia ca badantă și a decis să se întoarcă acasă pentru a înființa propria afacere, un salon de înfrumusețare. Spune că a plecat din țară când avea 22 de ani și nu s-a adaptat în străinătate, așa cum au făcut alți români plecați în Italia, de aceea a decis să vină acasă.

„La început, când am plecat în Italia, am fost badantă, apoi m-am ocupat de curățenie și după aceea am fost asistent la bătrâni. Aici e cu program fix. La început, când eram badantă (n.r.- badantă provine din termenul «badanti», care în italiană înseamnă, aproximativ, «persoane care îngrijesc alte persoane»), stăteam în casa italiencei, locuiam acolo, aveam grijă de ea. După aceea am vrut să merg la program și am început să lucrez câteva ore. Am stat o perioadă acolo, apoi am venit acasă și m-am angajat la call-center.

A fost super ok acolo. Chiar cei de la firmă s-au comportat foarte bine și mi-a plăcut să lucrez acolo. După ce a plecat soțul din nou în străinătate, am plecat și eu cu el. Am mai stat o perioadă de vreun an, doi ani, iar după aceea m-am întors acasă, chiar înainte de pandemie, și am devenit șomer indemnizabil. Faptul că nu m-am adaptat acolo m-a determinat să mă întorc acasă”, povestește Irina.

Irina Costandache, cursantă: „Vreau să îmi deschid un salon de înfrumusețare, ceva al meu”

Tânăra spune că vrea să devină coafeză și să își deschidă un salon de înfrumusețare, în comuna Popricani, unde locuiește. De aceea a urmat cursurile de coafeză organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

„La curs învăț despre coafură, coloristică și vopsit. Vreau să mă angajez sau să îmi deschid un salon de înfrumusețare, ceva al meu. Eu stau la țară și există această posibilitate. Poate chiar să iau niște fonduri și să deschid salonul. Am făcut cursul 5 luni și miercuri am examenul pentru obținerea diplomei. Eu aveam o pasiune pentru această meserie de ceva timp, dar era la nivelul de amator. Am vrut să știu mai multe detalii despre această meserie, coloristică, coafor, tipologii de păr. Erau multe chestii pe care nu le știam și de asta am vrut să învăț mai multe. E mai bine să faci un curs dacă vrei să înveți mai multe. Vreau să îmi organizez singură timpul, pentru că stau în afara orașului, depind de transport, de trafic. Locuiesc la Popricani, iau maxi-taxi și apoi mijloacele de transport în comun”, mai spune Irina Costandache.

Irina este șomer indemnizabil, iar pentru a se întreține s-a angajat part-time

Pentru că este șomer indemnizabil, Irina are posibilitatea să se angajeze. Experiența în call-center a ajutat-o să își găsească un loc de muncă part-time la o companie din acest domeniu.

„Sunt la call-center, limba italiană. Vorbesc italiana de vreo 14 ani. Înainte de a pleca în străinătate am lucrat la un bar unde patronul era italian și pentru că vorbea în română și italiană, am învățat de la el limba italiană. Apoi, când am lucrat în străinătate, am învățat. Eu am experiență de 7 ani la call-center. Asta munceam când nu eram în Italia. E un domeniu ok pentru Iași, remunerația e bună. Depinde de fiecare cât se implică. Am făcut contracte, vânzări, cam tot ce e nevoie pe call-center. De câteva zile sunt angajată part-time. Pot să fac asta pentru că am finalizat cursul și acest lucru îmi permite să mă angajez”, mai spune Irina.

Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară povestea Elenei Știrbu, o altă tânără din Iași care a muncit în străinătate și s-a întors acasă. A făcut cursurile organizate de AJOFM.

Zeci de ieșeni s-au angajat în 2021, după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM

AJOFM Iași organizează, în această perioadă, cursuri de calificare profesională pentru persoanele care vor să se angajeze ca inspector resurse umane, electrician, manager proiect sau lucrător în cultura plantelor, dar care să fie șomeri înregistrați, ce primesc indemnizație. În funcție de cerințele din partea angajatorilor, sunt organizate periodic cursuri pentru diverse meserii cerute pe piața muncii. Potrivit reprezentanților AJOFM Iași, rata succesului acestor cursuri organizate la Centrul de Calificare Profesională este de 60 la sută. Cei mai mulți dintre ieșenii care obțin diplomele recunoscute la nivel european reușesc să se angajeze în timpul practicii sau imediat după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională.

„Avem grupa formată pentru cursul de coafeză, iar de luna viitoare se va mai organiza un curs, când se va întruni numărul de cursanți. Posturile sunt cerute pe piața muncii. De exemplu, cele de electricieni sunt foarte căutate. M-a sunat reprezentantul unei companii din acest domeniu și vrea să angajeze cursanții, chiar dacă nu au finalizat cursurile”, susțin reprezentanții Centrului de Recalificare din cadrul AJOFM Iași.

Reporterii „BZI” au prezentat povestea lui Cristian Tănasă, ieșeanul care s-a angajat după ce a finalizat cursurile de electrician.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *