Prima pagină » Local » O tânără din Iași care a învins cancerul la sân a inițiat campania de conștientizare: „Sunt un om mai așezat și mult mai disciplinat” – FOTO/VIDEO

O tânără din Iași care a învins cancerul la sân a inițiat campania de conștientizare: „Sunt un om mai așezat și mult mai disciplinat” – FOTO/VIDEO

03 nov. 2023, 02:00, 2 ,
Ștefana Șovea în Local

Teona Otilia Gherasim este o jurnalistă din Iași, în vârstă de 30 de ani, care a reușit să câștige lupta cu cancerul la sân. Tânăra este fondatoarea campaniei „Sunt aici”, care reprezintă o comunitate, un agregator al femeilor din Iași care sunt ambasadoare pe diferite domenii de activitate. Puternic ancorate în realitate și societate, aceste femei demonstrează că există solidaritate feminină

Octombrie a fost luna de conștientizare cu privire la cancerul la sân, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au un factor se risc.

Campania „Sunt aici” vine în sprijinul femeilor cu cancer

o poză cu Teona Otilia Gherasim

Este fondatoarea campaniei „Sunt aici”, campanie care încearcă să educe ieșenii  că diagnosticul de cancer nu înseamnă moarte, ci luptă

Teona Otilia Gherasim este fondatoarea campaniei „Sunt aici”, care încearcă să educe ieșenii că diagnosticul de cancer nu înseamnă moarte, ci luptă. În fiecare zi din luna octombrie, peste 40 de femei care au trecut sau trec prin această „călătorie” au primit daruri din partea comunității „Sunt aici”. Mesajul general s-a centrat în jurul ideii că fiecare gest de solidaritate contează.

„Totul a plecat de la o întrebare foarte simplă: ce i-ai oferi unei persoane apropiate ție, dacă îți spune că a fost diagnosticată cu cancer? Răspunsul diferă și este normal, însă când auzi întrebarea îți dai seama cât de ușor poți face bine. Pe de altă parte, în realitate, noi avem tendința de a ne da deoparte și greșim. Am inițiat campania și o voi repeta pentru a educa omul că diagnosticul de cancer nu înseamnă moarte, ci luptă. Pe 1 octombrie, atunci când este Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, am lansat un video în online. Acolo, fetele au scris pe foaie ce cred ele că putem oferi celor diagnosticate.

Tot de pe 1 octombrie, în fiecare zi am oferit cadou unei femei care a trecut sau trece printr-o astfel de «călătorie», să spunem. Am adus multe zâmbete, iar asta ne-a unit și mai tare pe noi, ca și comunitate. Noi am fost picătura care s-a vărsat în râu. Ne dorim să ajungem apoi picătura din mare și, în cele din urmă, cea din ocean. Nu am făcut zarvă, ca o căruță goală care face zgomot, ne-am canalizat energia că ale noastre daruri oferite în perioada campaniei ajung la cine trebuie”, a transmis Teona Otilia Gherasim.

Zilnic, femei din întreaga lume duc o luptă incredibilă împotriva cancerului la sân

o poză cu Teona Otilia Gherasim

Zilnic femei din întreaga lume duc o luptă incredibilă împotriva cancerului la sân

Teona Otilia Gherasim a avut cancer la sân, iar remisia a fost confirmată înainte de a se împlini un an, asta după ce a trecut prin toate etapele, chimioterapie, tratament adjuvant, operație, radioterapie, iar în momentul de față se află în hormonoterapie. Tânăra a transmis faptul că această perioadă prin care a trecut nu o poate numi o luptă.

„Nu i-am spus niciodată luptă. Eu mi l-am făcut prieten. Așa sunt construită eu. Ofer prezumția 100 la sută de nevinovăție și de bunătate oricui și oricărei întâmplări. Cealaltă parte «are grijă» să scadă din procentaj. Am fost un om binecuvântat și sunt recunoscătoare pentru asta.

Am avut alături pe cei care au contat și care m-au ajutat să rămân cerebrală chiar și când anumite vești nu erau roz. Nu am sfaturi, iar la asta mă voi repeta mereu. Am un singur îndemn: fiți optimiste. M-am schimbat mult, iau decizii mai calculate, sunt un om mai așezat și mult mai disciplinat. Am făcut pace cu multe lucruri și cu mulți oameni”, mai spune Teona Otilia Gherasim.

Zilnic, femei din întreaga lume duc o luptă incredibilă împotriva cancerului la sân. În perioada în care Teona făcea chimioterapie s-a împrietenit cu colega de salon, o femeie cu care avea foarte multe lucruri în comun. Aceasta nu a reușit să câștige lupta cu cancerul, iar băiețelul ei în vârstă de doar câțiva ani a rămas fără mamă.

„Mary a fost o tânără mamă de vârsta mea, cu un băiețel de vârsta Elenei, fiica mea. Aveam același diagnostic, aceeași mutație genetică și multe asemănări erau între noi. Ne vedeam la fiecare două săptămâni. Eram colege de salon atunci când făceam chimioterapie. După acea etapă fiecare s-a întors la viața ei, așteptând noi vești de la oncolog pentru tratament. Apoi a fost mireasă, superbă de altfel. Totul părea fantastic. Au trecut câteva luni și într-o zi am întrebat-o ce face, nu era bine.

Mă asiguram apoi printr-o banală întrebare cum mai este. Într-o zi nu a mai fost. A rămas un Denis care și-a căutat mama și o familie care încă încearcă să își revină. Mary a fost o femeie puternică și încrezătoarea, iar acest lucru m-a marcat”, mai spune Teona Otilia Gherasim, tânăra care a câștigat lupta cu cancerul la sân.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`