O ieșeancă a dat în judecată municipalitatea, după ce s-a trezit cu mașina distrusă. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis acțiunea formulată de Denisia Iordache și au obligat autoritățile să îi plătească daune de 11.105 lei. Totul a pornit de la un arbore care s-a prăbușit peste autoturismul femeii
O tânără din Iași a lăsat liniștită mașina în parcare. A doua zi, când a vrut să o conducă, femeia a avut parte de o surpriză de proporții. Un copac i-a făcut praf autoturismul, fapt ce a determinat-o pe ieșeancă să acționeze în judecată municipalitatea. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent acțiunea depusă de Denisia Iordache.
„Instanța respinge, ca neîntemeiate, excepțiile lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Municipiul Iași și a prescripției dreptului material la acțiune. Admite în parte cererea având ca obiect răspundere civilă delictuală, formulată de reclamanta Denisia Iordache. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 11.105 lei, cu titlu de daune materiale, precum si a sumei de 200 de lei, reprezentând contravaloare expertizare daune”, au afirmat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ieșeanca Denisia Iordache a cerut despăgubiri în instanță
Procesul dintre ieșeanca Denisia Iordache și municipalitate a început pe data de 28 mai 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, ieșeanca a cerut plata unor despăgubiri civile pentru prejudiciul rezultat din avarierea autoturismului marca Chevrolet Aveo.
„Pe 31 august 2015, am încheiat un contract de comodat cu fratele meu, prin care i-am transmis acestuia folosința autoturismului marca Chevrolet Aveo, pe o perioadă nedeterminată. În seara zilei de 20 aprilie 2017, el a parcat autoturismul menționat pe domeniul public, în spatele blocului în care locuiește. În dimineața zilei următoare, acesta a constatat că, peste autoturismul meu și alte două vehicule aflate în aceeași parcare, era căzut un arbore de pe spațiul verde din spatele blocului. În urma constatărilor de la fața locului, pe data de 26 aprilie 2017, a fost încheiat un proces-verbal de constatare, fiind consemnat faptul că autoturismul meu avea următoarele avarii: cupolă, aripă stânga-față, portbagaj, portiere față-spate stânga, aripa dreaptă-spate, parbriz, lunetă, toate fiind grav avariate, după cum rezultă și din autorizația de reparații emisă de Serviciul Rutier din cadrul Poliției Iași”, a subliniat ieșeanca în fața judecătorilor.
Ce au spus reprezentanții municipalității în fața magistraților
Ieșeanca a mai susținut că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 24/2007, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, ținând cont și de faptul că sunt întrunite condițiile antrenării răspunderii civile delictuale, solicită admiterea acestei acțiuni. La rândul lor, reprezentanții municipalității ieșene au cerut respingerea cererii formulate de Denisa Iordache. De asemenea, edilii au invocat prescripția dreptului material la acțiune, având în vedere că s-a împlinit termenul general de 3 ani. Mai mult, aceștia au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive, având în vedere că ieșeanca nu ar fi făcut dovada împrejurării producerii incidentului sau că avariile s-au produs din cauza autorității locale.
„Reclamanta nu a făcut dovada existenței unui raport de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu. Pentru perioada 20-21 aprilie 2017, Ministerul Mediului – Administrația Națională de Meteorologie a emis informări privind intensificări ale vântului și precipitații însemnate cantitativ, fiind vorba despre un caz de forță majoră, motiv pentru care nu se poate vorbi despre existența vreunei culpe a Municipiului Iași. De asemenea, locul producerii incidentului nu este prevăzut ca loc de parcare, ci este un spațiu verde, astfel că aparține reclamantei / comodatarului culpa de a fi parcat într-un astfel de loc. Mai mult decât atât, reclamanta nu a făcut dovada plății sumei solicitate prin acțiune, astfel că nu se poate vorbi despre o creanță certă, lichidă și exigibilă, aceasta mărginindu-se la a depune un simplu calcul cu privire la un eventual prejudiciu”, au afirmat reprezentanții municipalității în instanță.
Totuși, judecătorii au considerat că ieșeanca are dreptate și au admis în parte acțiunea acesteia.