Prima pagină » Titlurile zilei » O studentă din Iași face minuni cu o bucată de lut! Produsele au ajuns peste hotare, în Germania și Norvegia! A pornit afacerea cu aproape 100 de euro

O studentă din Iași face minuni cu o bucată de lut! Produsele au ajuns peste hotare, în Germania și Norvegia! A pornit afacerea cu aproape 100 de euro

22 mart. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Diana Dari are 26 de ani și este studentă la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, iar în perioada pandemiei a deschis o mică afacere din care își câștigă existența. Diana creează modele personalizate din lut polimeric pe căni și a învățat să lucreze cu acest material din plăcere în urmă cu mai mulți ani

Diana Dari este studentă în Iași la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică aplicată. Diana și-a descoperit pasiunea de a lucra cu lutul polimeric în urmă cu mult timp, iar astăzi are propria afacere. Tânăra a început să creeze diferite modele și a început să le vândă în perioada pandemiei. În noul trend de cadouri handmade se găsesc de curând și creațiile din lut polimeric.

„La început a fost doar un hobby. În urmă cu 3-4 ani am început să mă joc cu lutul polimeric după ce am început să vizualizez tutoriale pe YouTube, iar de acolo am învățat cum se folosește acest material și ce poți face cu el. După ce am exersat, am făcut câteva modele pe care le-am postat pe Facebook, iar lumea a fost interesată și a început să îmi trimită solicitări. În prezent, banii pe care îi câștig din vânzarea cănilor sunt singura mea sursă de venit. În ultima vreme s-au căutat foarte mult cadourile handmade”, a declarat Diana Dari, în vârstă de 26 de ani, creatoarea cănilor cu lut polimeric.

Realizarea unei căni poate dura între 6 și 8 ore

Procesul de creare al unui model poate dura până la 8 ore, în funcție de complexitatea lui. Lutul polimeric este asemănător plastelinei. După ce modelul este făcut, lutul trebuie pus la uscat pentru întărire. Diana achiziționează cănile din magazinele de bricolaj, iar lutul și ustensilele de lucru dintr-un magazin cu produse pentru arte și meserii din Iași. Zilnic primește zeci de comenzi din Iași și din alte orașe ale țării.

„Reușesc să fac doar 2 sau 3 comenzi pe săptămână, pentru că durează foarte mult să creez un model și, din păcate, multe comenzi sunt nevoită să le refuz. Cu lutul polimeric nu se lucrează deloc ușor, trebuie să ai foarte mare răbdare. Eu primesc comenzi din Iași, dar peste 50 la sută sunt din afara orașului. Am avut comenzi din București, Cluj, Brașov, dar și din afara României, de exemplu: Germania, Regatul Unit și Norvegia.

Cele mai multe comenzi sunt cu portrete, care sunt cel mai greu de făcut și durează enorm de mult crearea lor. După ce am terminat de făcut un model, îl pun în cuptor pentru 30 de minute la o temperatură de 110-130 de grade, pentru finalizare. În perioada 1 – 8 martie am avut atât de multe comenzi, încât a trebuit să mai refuz din ele, deoarece a fost o perioadă prea scurtă și nu reușeam să le fac singură pe toate”, a mai spus Diana Dari.

Diana a pornit afacerea cu câteva sute de lei

Afacerea a început-o cu numai 600 de lei, puțin peste 100 de euro. Banii au fost investiți în ustensile, căni și lut polimeric. O cană albă, simplă, costă maximum 10 lei, iar 50 de grame de lut polimeric costă 9 lei. Pentru un model se consumă mai mult de 50 de grame de lut. Un set format din 11 unelte de modelaj costă aproximativ 50 de lei și este o investiție pe termen lung. Prețul unei căni personalizate de Diana variază între 120 și 250 de lei în funcție de complexitatea modelului, iar cele mai scumpe sunt portretele. Diana realizează creațiile în propriul apartament. Modelele din lut polimeric sunt rezistente și pot fi un cadou frumos.

„La început mi-am cumpărat lut polimeric de 300 de lei, iar de încă 300 de lei am cumpărat unelte de modelaj și căni. Nu am investit o sumă mare la început, dar pe parcurs, odată cu creșterea numărului de comenzi, și cantitatea de materiale a crescut. De exemplu, de Crăciun am cumpărat lut polimeric în valoare de 1.000 de lei. Prețurile cănilor sunt variabile și pot depăși suma de 200 de lei. Un model cu doi miri, unde am avut de lucrat mai multe ore, a costat 250 de lei. Eu lucrez acasă și am un cuptor electric unde usuc lutul”, a precizat Diana Dari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`