Prima pagină » Eveniment-Social » O studentă din Iași, dărâmată psihic, a luat o decizie neașteptată: „Simțeam că nu am învățat nimic” – FOTO

O studentă din Iași, dărâmată psihic, a luat o decizie neașteptată: „Simțeam că nu am învățat nimic” – FOTO

22 aug. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Eveniment-Social

O tânără venită la Iași să studieze a fost obligată să repete un an de facultate din cauza pandemiei de Covid. Cursurile online, informațiile greu de acumulat și faptul că a simțit că nu aparține acelui domeniu au adus-o în pragul disperării. Georgiana Miron afirmă faptul că perioada pandemiei a fost una întunecată

Georgiana Miron, o tânără în vârstă de 23 de ani, originară din Vaslui, studentă la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iași, a fost nevoită să renunțe la studii. A simțit că-și ratează viitorul și că toate eforturile pe care le-a făcut până atunci au fost în zadar. Cursurile online au fost un chin, lipsa comunicării la fel, însă cea mai mare problemă a fost faptul că, învățând de acasă, nu a reușit să se integreze.

Între depresie și dorința de a-și crea un viitor

poză cu un autopotret

Georgiana Miron, o tânără în vârstă de 23 de ani, studentă la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iași a fost nevoită să renunțe la facultate

A hotărât să înceapă totul de la zero. Nu mai picta atât de des, deși această pasiune o făcea să se simtă vie. Singura care a reușit să o salveze din cea mai neagră perioadă a vieții sale a fost nepoțica, în vârstă de trei ani. Aceasta îi aducea aminte de copilărie, de faptul că a fost pasionată de arhitectură încă de mică. A înțeles că nu trebuie să renunțe. Deși avea posibilitatea de a trece anul cu câteva restanțe, nu a vrut. A simțit că nu a învățat nimic, deși s-a străduit.

„Nepoțica mea, în vârstă de trei ani, m-a salvat de la depresie. Mi-a adus aminte de copilărie, atunci când aveam grijă de frații mei mai mici, de cum ne jucam, cum inventam tot felul de povești și de construcții din cubulețe și bucăți de lemn pictat, pe care le foloseam drept căsuțe și obiecte de mobilier”.

Pandemia, cel mai mare dușman al studenților

 poză cu un autopotret

Tânăra care a fost obligată să repete un an de facultate din cauza pandemiei Covid. Cursurile online, informațiile greu de acumulat și faptul că a simțit că nu aparține acelui domeniu, a adus-o în pragul disperării

Pandemia a distrus multe destine. Georgiana Miron este exemplul viu al unui tânăr care nu a reușit să se integreze într-un sistem nou.

„La arhitectură a fost și îmi este greu în continuare, am parte de același sentiment, că nu aparțin. Însă cantitatea de informație acumulată și dezvoltarea personală de care am avut parte face să merite chinul prin care am trecut. Cea mai grea și întunecată perioadă a fost pandemia Covid, în care am fost obligată să stau acasă, desfășurarea activității online, lipsa contactului fizic, același spațiu între patru pereți, m-au secat de energie și de voință. Am hotărât să repet anul, puteam să trec cu câteva restanțe, însă simțeam că nu am învățat nimic.

Mi-am schimbat din nou colectivul, din negru nu mă mai puteam scoate, simțeam că îmi port propriul doliu. În urma pandemiei de Covid am rămas cu sechele care m-au privat de multe bucurii, anume gustul și mirosul. Cu toate acestea, am învățat să mă bucur de ceea ce am. Nu mai pictam și nu mai găseam o bucurie în a face acest lucru”.

În pandemie s-a confruntat cu mai multe sentimente pe care nici în ziua de azi nu știe cum să le gestioneze. Traumele acelei perioade încă o urmăresc.

Comentarii
  • Superbe desene, se vede că ai talent. Chiar mai mult decât oricine. Nu trebuia sa dai la arhitectură( acolo merg cei fara talent la desen), dacă alegeai facult. de arte, secția pictura, erai mama tuturor. Sunt profesori la acea sectie care nu au talentul tau. Majoritatea profesofilor sunt ” afoni” când vine vorba de măiestria artistică.

    Sfat: arhitectura e o pierdere de vreme/timp. Ai văzut pe propria piele ce inseamna acea facultate: colegi si profesori răi si invidiosivpe talentul tău la desen, se moare de foame in arhitectură ( cei care mai castigà bani sunt bagati in primărie, restul fac foame sau stau pe banii parintilor, is vai de capul lor, facultatea de arhitectura nu e in top 500 cele mai bune universitați din lume, etc.)

    Cand o sa termini, va trebui sa te bagi ” ucenică” la un cabinet de arhitectura condus de un moșneag libidinos care o sa saliveze după fundul tău, ăla o sa-ți facă viața grea, etc…

    Continuă cu pictura, e mai de viitor decât arhitectura ieșeană. Bucură-te de viață, arhitectura o poți profesa după 50 ani, poate mai ” se pensioneaza si sunt dusi la azil” actualii arhitecți scoliți in comunism.

  • o inteleg pe deplin. e ca atunci cand te basesti si nu stii din ce iti vine.

  • Cand nu mai exista examene de admitere in învățământul superior ,iar locuri sunt …fara numar,fara numar…
    Apar si rataciti care se intreaba ce cauta ei in propria viață

  • Scopul pentru care alegi sa faci o facultate este cu totul altul decât „integrarea”. Te pregătești profesional pt viitor, nu mergi la facultate că să socializezi, să te destrăbălezi puțin, și pe urmă mai vezi tu.

  • Poleander Partobon

    Trebuia sa asculte chemarea spatiilor deschise, sa simta mirajul vibrant al naturii si sa urmeze idealul fertil al libertatii neingradite. Adica trebuia sa dea la Agricultura.

  • Minunat articolul, așa ușor ca un șpriț de vară, pandemia a trecut de ceva vreme, studenți care se rateaza au mai fost si vor mai fii, în rest nu înțeleg campania de PR pt domniță, si de ce trebuie sa stim exact cum o cheamă și din ce județ e, mai trebuia adaugat un link la profilul de FB, Insta, ș.a.m.d

  • ❤ Felicitari pentru decizie. Fugi de real(mate-info), ăia sunt ciudați ! Mergi pe uman(arte,pedagogie) . Scoala romaneasca are nevoie de oameni ca tine. Succes !

    ♡Bravo, multi profesori de pictura la UNAGE Iasi nici nu se ridică la nivelul de talent al acestei fete. Cine dracu a angajat așa ” maiștrii” pe post de prof universitar?

    ♡Copii sau neamurile făr’ de talent….ocupă locurile celor cu talent la Unage Iași sau facultatea de arhitectură.

    Felicitari, in arhitectură mureai de foame.

    ♡Acolo, in acel domeniu( arhitectură) ai nevoie de un talent special: tre’ sa pupi non stop fundurile politicienilor sau clientilor/dezvoltatorilor sau ambele noapte si zi.

    ♡Sincer, din cate observ la ce talent ai, chiar nu e nevoie să stai si sa pupi fundulete🍑 toată ziua. Pentru asa treaba „importantă” lasă-i pe foștii tăi colegi fara talent la desen.

    ♡Tu poți sa faci o carieră in pedagogie, separat poți deschide și o scoala de pictură, chiar esti super talentată. 100% talent.

  • articolu’ ca articolu’, da’ comentariile …

  • Cum plm „simți că nu ai învățat nimic”?! Bre, când înveți, știi. Când nu înveți, nu știi. Ce treabă are simțirea? Poate ai talent, da esti proasta rău.

  • Frumos, ai un talent divin . Felicitari si pentru decizia de a renunța la acea facultă. Asa ar trebui sa facă oricine, dacă nu te regăsești in acel mediu toxic, dai de răutate, invidie,etc…chiar se merită sa alegi alt drum în viață.
    E la fel ca într-o relatie între doi oameni, dacă e toxică e bine să renunți până nu devine otravă și te distruge pe tine.

    Eu te văd o artistă( talent ai cu caru’ ) iar la o varstă mai înaintată te văd luând o grupă de studenți și sa-i înveți din tainele picturii și a desenului artistic.

  • Bre Onaila, tu citesti ce scrii? Crezi ca la „faculta” predau unii de pe strada, fara studii? Se vede ca nu ai trecut pe acolo. Dupa modul in care pui virgulele. Dar sigur, le stii pe toate. Ca tu ai „scoala vieti”. Greseala gramaticala e intentionata, ca sa intelegi si tu ce am scris.

  • @@#Plm ✠
    august 24, 2023 la 1:04 am
    „Bre Onaila, tu citesti ce scrii?”…cine spune ăla e, aurolac ce ești.
    Analfabetule, nu e prima oară când scrii agramat șì fără diacritice, măcar știi ce sunt alea ?!?
    Pune mâna pe o carte de gramatică, ” anal- fabetule” și după aia critică, prost cu profesională ce ești.

  • Felicitari, dacă ” domnii ” profesori din Iași nu te vor, poți merge la București. Evită orașele mici, gen Cluj, Arad,Timișoara…dacă alegi sa te dezvolți alege capitala. Asa a facut si Eminescu, Luchian, George Coșbuc, Titu Maiorescu,etc

    „Orasele mici de provinție,… omoară spiretele mari” T.Maiorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024