Prin proiectul „Salvator din pasiune”, sute de persoane au devenit voluntari în cadrul Inspectoratului pentu Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturza” Iași, (ISU). Voluntari sunt eroii Iașului, care au ales să își dedice timpul liber pentru salvarea vieților omenești. Diana Cărceanu, o tânără studentă la UMF, este unul dintre eroii de la ISU Iași. Ea a devenit voluntar de la vârstă de 16 ani
În prezent, 107 persoane sunt voluntare în cadrul Inspectoratului pentu Situații de Urgență Iași (ISU), dintre care aproximativ 30 fac gărzi pe ambulanțele SMURD. Unul dintre eroii Iașului este Diana Cărceanu, voluntar în cadrul ISU Iași. Diana își dedică timp din viața ei pentru salvarea oamenilor. Și-a început activitatea de voluntar la vârsta de 16 ani, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și astăzi este un membru important al echipei de voluntari de la ISU Iași. Diana a ales acest drum din dorința de a ajuta oamenii. În prezent studiază medicină generală.
„Sunt unul dintre voluntarii din cadrul programului «Salvator din Pasiune» și efectuez gărzi pe ambulanța EPA (echipaj de prim-ajutor- n.r ). Din anul 2016 sunt voluntar în cadrul inspectoratului, deci fac parte chiar din prima serie de voluntari. Inițial, am făcut voluntariat în cadrul ISU Suceava, iar din toamna anului trecut m-am transferat aici, în cadrul ISU Iași. Pot spune că pentru mine a fost și este cea mai bună alegere a vieții mele și cea mai importantă, deoarece nu mi-a deschis doar o oportunitate, ci și o carieră. În timpul liber sunt și studentă la medicină generală, aici în Iași. Consider că atât activitățile pe care le desfășor aici, cât și toate cunoștințele pe care le dobândesc în timpul cursurilor, mă vor ajuta să evoluez”, a spus Diana Cărceanu, voluntar ISU Iași, în vârstă de 21 de ani.
Intervențiile la cazurile cu copii sunt cele mai grele
Diana Cărceanu a participat de-a lungul celor 5 ani de voluntariat la 550 de intervenții. Cele mai grele și traumatizante misiuni pentru Diana sunt acelea care includ copii. Sutele de misiuni la care a participat eroina de la ISU Iași i-au schimbat viața și au ajutat-o să aibă mai multă încredere în ea și să se dezvolte. Diana consideră că oricine trebuie să dețină câteva informații despre primul ajutor. Este foarte important, pentru că în orice moment poate fi salvată viața unui om. Eroina Diana Cărceanu este un model pentru toți.
„Toate intervențiile la care am participat, undeva în număr de 550, pot spune că m-au schimbat pe mine ca persoană, mi-au dat mai mult curaj, mai multă încredere în mine și mi-am dat seama că dacă dețin anumite informații și anumite cunoștințe despre primul ajutor, pot schimba viața unui om. Îi încurajez pe toți tinerii, dar și pe persoanele mature care vor să facă o faptă bună, care vor să evolueze și să învețe mai mult despre primul ajutor să se înscrie în viitoarele programe, pentru că este un lucru care le va schimba viața”, povestește Diana Cărceanu, membru al programului „Salvator din Pasiune”.
Proiectul „Salvator din Pasiune” a demarat în anul 2016
Tinerii care se înscriu la acest program de voluntariat, în cadrul ISU, au de parcurs trei cursuri. În prima săptămână, voluntarii fac cursul de bază de prim-ajutor, iar mai târziu vor face un curs prin care li se atribuie compența de paramedic. Acest curs durează o lună. După atribuirea competenței de paramedic, voluntarii fac gărzi pe ambulanță alături de salvatorii profesioniști. Voluntarii de la ISU Iași mai pot parcurge un curs de stingere a incendiilor. Toți membrii proiectului „Salvator din pasiune” se dedică trup și suflet misiunilor de salvare.
„Proiectul «Salvator din Pasiune» a demarat și la Inspectoratul de Urgență al județului Iași, în anul 2016. În momentul de față avem 107 voluntari în evidențele noastre, aproximativ 30 dintre ei efectuează gărzi de intervenție pe ambulanțele SMURD și pe autospecialele de stingere a incendiilor, împreună cu salvatorii profesioniști. Cei care accesează acest program de voluntariat în cadrul ISU Iași au posibilitatea de a parcurge un curs de prim-ajutor de bază, de o săptămână. După cursul de prim- ajutor urmează un curs prin care li se atribuie competența de paramedic, acest curs durează o lună. Mai există și un curs de stingere a incendiilor, pe autospecialele de stingere”, a declarat Iulian Presură, subofițer în cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților.