Prima pagină » Titlurile zilei » O știți? Ea este femeia care organizează Târgul de Adopții din Copou! A fost director, iar după o tragedie și-a găsit alinarea printre pisici și căței. Povestea este emoționantă!

O știți? Ea este femeia care organizează Târgul de Adopții din Copou! A fost director, iar după o tragedie și-a găsit alinarea printre pisici și căței. Povestea este emoționantă!

28 aug. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

O fostă directoare din Iași, văduvă de mai bine de 30 de ani, își găsește liniștea alături de zecile de necuvântătoare pe care le salvează și le îngrijește. Lucreția Puica a renunțat la apartamentul pe care îl deținea, pentru a se muta la casa părintească din Copou, ca să poată avea spațiu pentru cățeii și pisicile pe care le strânge de pe străzi

Lucreția Puica are 65 de ani, iar de mic copil a avut o pasiune aparte, aceea de a salva toate animalele abandonate și bolnave. Ieșeanca a lucrat ca director la o firmă privată din Iași, iar o mare parte din salariul pe care îl câștiga îl dădea pe tratamentele animalelor. Acum, toată pensia și-o cheltuie pentru aceste suflete. În ciuda lucrurilor bune pe care le-a făcut, viața nu a fost prea dreaptă cu ea. În urmă cu mai bine 30 de ani și-a pierdut soțul într-un tragic accident rutier, iar de atunci singura ei alinare sunt pisicile și câinii de care are grijă. Lucreția este și voluntară a Asociației „Save our Paws”.

„Fac asta de când mă știu. De mic copil am avut o iubire aparte pentru animale, le strângeam de pe stradă și le îngrijeam așa cum puteam. Sunt niște suflete neajutorate și au nevoie de noi, oamenii, să avem grijă de ele. Acum am opt pisici ale mele, nouă câini și ce mai vin din vecini să-i hrănesc. Nu e ușor, este foarte costisitor, deoarece cele mai multe din cele pe care le găsesc sau mi le aduc sunt foarte bolnave.

Tratamentele sunt foarte scumpe, dar doamna doctor este înțelegătoare cu mine. Am avut și eu perioade mai grele, dar nu am renunțat niciodată să am grijă de aceste suflete. Am rămas văduvă în urmă cu 35 de ani și mi-am crescut singură cei doi copii. Soțul meu era medic pediatru și l-am pierdut într-un accident rutier. Am mers mai departe și acum sunt bine. Îmi ocup tot timpul cu animăluțele mele”, a declarat Lucreția Puica, voluntar.

Amintim că, în edițiile anterioare ale „BZI”, a fost prezentată povestea ieșencei care a renunțat la viața ei obișnuită pentru a trăi alături de animale.

Lucreția Puica confecționează jucării pentru copii, pe care le vinde

Pentru a putea face față cheltuielilor enorme ce țin de hrana și tratamentele animalelor pe care le are în grijă, Lucreția Puica confecționează jucării hand-made pentru copii, pe care le vinde. Pensia ei de 1.700 de lei este mult prea puțină pentru a reuși să întrețină toate pisicile și cățeii.

„Pe vremea când eram mai tânără și lucram, îmi era mult mai ușor din punct vedere financiar să mă ocup de sutele de suflete pe care le-am avut. Acum, am o pensie de 1.700 de lei și de aici trebuie să mă întrețin și să plătesc tratamentele lor. Nu mă plâng, pentru că o fac din suflet și o să o mai fac atât timp cât o să pot. Nu fac față tot timpul cu banii, dar pentru a reuși, vând jucăriile hand-made pe care le fac. E o altă pasiune de-a mea. Fac aceste jucării care sunt destul de costisitoare, pentru că folosesc o umplutură specială, antibacteriană.

Încerc să le vând în mediul online și la târgul din Copou, astfel mai strâng niște bani pentru a reuși să plătesc tratamentul și hrana animalelor. Numărul pisicilor și câinilor a crescut odată cu trecerea timpului, chiar dacă mai dau spre adopție, acestea sunt foarte multe și am ales să mă mut la casă. Am lăsat apartamentul în care locuiam și m-am mutat la casa părintească din Copou. Aici am o curte mare și animalele sunt ținute în condiții bune”, a precizat ieșeanca.

Ieșeanca organizează în fiecare weekend un târg de adopții în parcul Copou

De la începutul primăverii și până la prima zăpadă, toți ieșenii care își caută un animal de companie sunt așteptați în Parcul Copou, acolo unde Lucreția Puica, împreună cu mai mulți voluntari, organizează un târg de adopții pentru toate animalele fără stăpân. Târgul este deschis în fiecare weekend. După ce pisicile și câinii sunt tratați și deparazitați, pot fi adoptați. Lucreția organizează acest târg de 8 ani, cu o pauză în 2020 din cauza pandemiei. În tot acest timp au reușit să gasească stăpâni pentru aproximativ 2.000 de suflete.

„Am început târgul de adopții în urmă cu 8 ani, iar de atunci am dat spre adopție aproape 2.000 de suflete. Din acestea, 20 la sută au reprezentat câini și 80 la sută pisici. Pisicile sunt cele mai căutate, poate că sunt mai ușor de întreținut. Nu este chiar așa simplu să adopți un animal, nu le dăm oricui. În weekendul care abia a trecut, 13 – 15 august 2021, am mers la târg cu șase pisoi și am reușit să dăm doar unul.

Știu foarte multe cazuri în care iubitorii de animale îi adună, îi îngrijesc și nu sunt de acord cu adopțiile, ceea ce mie, personal, nu mi se pare normal. Am un domn, un fost inginer, care are în grijă 120 de pisici. În primul rând, nu este un mediu sănătos nici pentru ele să trăiască așa, la un loc. Îi așteptăm pe toți cei care își doresc un animal de companie în parcul Copou, de vineri până duminică. Suntem aici cât o să ne mai permită vremea”, a spus Lucreția Puica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024