Prima pagină » Coronavirus » O singură persoană a avut o reacţie comună şi minoră la vaccinul pentru coronavirus
O singură persoană a avut o reacţie comună şi minoră la vaccinul pentru coronavirus

O singură persoană a avut o reacţie comună şi minoră la vaccinul pentru coronavirus

03 ian. 2021, 20:39,
în Coronavirus

După prima săptămână de vaccinare în România, 13.596 de cadre medicale au primit prima doză și s-au înregistrat în total 37 de reacții adverse. În ultimele 24 de ore, dintre cei vaccinaţi, o singură persoană a avut o reacţie comună şi minoră, generală, conform Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, în ultimele 24 de ore 354 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech.

În total, s-au vaccinat 13.596 de persoane.

În ultimele 24 de ore, dintre cei vaccinaţi, o persoană a avut o reacţie comună şi minoră, generală.

În total, în cele șapte zile de vaccinare, au fost 37 de reacții adverse: 7 reacții locale cu durere la locul injectării și 30 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Duminică, 3 ianuarie, programările au vizat personalul medical aflat în ture sau servicii de gardă.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20:00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17:00 – 20:00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare, mai precizează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Adrian Streinu Cercel a vorbit despre apariția noii tulpini a coronavirusului în România

Adrian Streinu-Cercel a dezbătut posibilitatea ca noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 să fi ajuns în România.

„Vorbim de o tulpină care este diferită de cea care este în circulaţie în momentul de faţă. În această săptămână vor veni o serie de teste suplimentare, în aşa fel încât să lămurim care este legătura poteniţială cu tulpina din Marea Britanie, sau o altă nouă formă de virus circulat. Simptomatologia este comună, numai că, noi la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, am pus la bătaie un plan de acţiune prin care să monitorizăm circulaţia tulpinei virale şi să vedem când apar diferenţe în structura lor.
Din păcate, a fost o astfel de diferenţă în cursul săptămânii trecute, o diferenţă pe care o contabilizăm, fiind vorba de diferenţă care implică proteina spike, cea care este folosită şi la dezvoltarea vaccinurilor.Noi facem o serie de teste extinse, tocmai, pentru a vedea astfel de lucruri (…) Pe măsură ce evoluăm cu diagnosticul, poate să fie nevoie să dezvoltăm aria de diagnostic, în aşa fel încât să trebuiască să facem alte tipur de analize mai amănunţite”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Ministerul Sănătății spune că, până la acest moment, în țara noastră nu a fost confirmată prezența noii tulpini de Covid-19, depistată prima dată în Marea Britanie.

„Pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, potrivit unui comunicat l Ministerului Sănătății.
În acest moment există o suspiciune că noua tulpină a virusului ar fi prezentă la un pacient care s-a întors recent în România, însă purtătorul de cuvânt de la Institutul „Matei Balș” spune că urmează să fie făcute teste specifice pentru a se determina dacă, într-adevăr, este vorba de noua variantă a SARS-Cov-2.

Medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”, a confirmat pentru Gândul că un pacient este în institut și a fost confirma cu noua tulpină a virusului SARS-COV-2.

„Deocamdată nu avem detalii despre acest pacient. Este vorba momentan de o probă din laborator, urmează mâine să vedem cu ce se corelează această probă”, a declarat Cătălin Apostolescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`