Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » O singură doză de vaccin, suficientă pentru cei care au avut deja Covid-19
O singură doză de vaccin, suficientă pentru cei care au avut deja Covid-19

O singură doză de vaccin, suficientă pentru cei care au avut deja Covid-19

05 feb. 2021, 20:05,
în Sanatate

Două studii științifice care așteaptă validarea sugerează că o singură doză de vaccin ar fi suficientă pentru a conferi imunitate împotriva Sars-CoV-2 persoanelor care au avut deja Covid-19.

Ar trebui să fiți vaccinat împotriva Sars-CoV-2 dacă ați avut deja Covid-19? British Medical Journal raportează două studii care sugerează că o singură doză de vaccin împotriva coronavirusului Sars-CoV-2 poate fi suficientă pentru protejarea persoanelor care au avut deja Covid-19 in cazul unei potențiale reinfecții.

Efectuat folosind vaccinuri de la Pfizer / BioNTech sau Moderna, primul studiu raportat de BMJ a fost realizat de o echipă de la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York (Statele Unite). Studiul indică faptul că răspunsul anticorpului observat după o singură doză de vaccin la persoanele care au avut Covid-19 este egal sau mai mare (de până la 10 ori) fata de cel observat după cele două doze recomandate la persoanele care nu au contractat niciodată virusul, noteaza Sante Magazine.

De ce o singură doză de vaccin, suficientă pentru cei care au avut deja Covid-19?

Pe de altă parte, reacții adverse mai frecvente au fost raportate de persoanele care au avut deja Covid-19 (oboseală, dureri de cap, frisoane, febră și dureri musculare sau articulare), la un nivel apropiat de cel observat in cazul celor după două doze, în studiile de fază III ale acestor două vaccinuri ARNm.

În total, 109 persoane au fost incluse în acest studiu, inclusiv 68 fără antecedente de Covid-19 și 41 având deja teste pozitive. Frecvența și intensitatea efectelor secundare au fost observate la 231 de persoane, inclusiv 83 care anterior au dat test pozitiv pentru Covid-19.

Pentru autorii studiului, care indică faptul că rămâne să se asigure că efectele unei doze unice sunt menținute în timp, „administrarea unei doze unice persoanelor care au avut Covid-19 [le-ar împiedica] să sufere dureri inutile și [permite] utilizarea altor doze pentru cazuri urgente”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`