Candidații la examenul de Rezidențiat 2023, programat la Iași, vor avea parte de schimbări importante. Concret, Ministerul Sănătății a publicat, în Monitorul Oficial, „Metodologia pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 19 noiembrie 2023”
Pentru candidații la examenul de Rezidențiat 2023, programat la Iași, au apărut schimbări importante! Concret, punctajul minim de promovare este de 65 la sută din punctajul maxim realizat la nivel național. Sesiunea 19 noiembrie 2023 se va desfășura în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
Înscrierile se fac prin direcțiile de sănătate publică din fiecare județ și ale municipiului București sau prin ministerele cu rețea sanitară proprie, după următorul calendar: 11-24 octombrie – depunerea dosarelor de înscriere, în zilele de luni până joi, între orele 9.00-16.00 și vinerea între orele 9.00-14.00. Dosarele de concurs pot fi transmise și prin poștă sau servicii de curierat în aceeași perioadă.
Față de anii precedenți, când alegerea unui loc sau post era condiționată de un punctaj minim de promovare de 60 la sută din punctajul maxim realizat la nivel național, începând din acest an, punctajul minim a crescut la 65 la sută.
O serie de schimbări importante au avut loc pentru examenul de Rezidențiat 2023 la Iași
Concursul începe la ora 9.00 și se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează, pe o durată de 4 ore. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.
„Rezidențiatul este, până la urmă, un concurs de maturitate și sunt convins că absolvenții noștri îl vor trece cu brio. Îi sfătuiesc să lase emoțiile deoparte, să aibă încredere în ei, astfel încât să fructifice la maxim cunoștințele acumulate în timpul facultății. Le urez mult succes”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași.
Simularea concursului de rezidențiat la UMF Iași
Deja, la cea de-a doua ediție din acest an a Simulării Concursului de Rezidențiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, care a avut loc sâmbătă, 14 octombrie 2023, s-au înscris 393 de candidați pentru domeniul Medicină și 94 de candidați pentru Medicină Dentară.
Pentru această sesiune au fost alocate 12 amfiteatre din universitate. Societățile studențești (SSMI, SSSI, SSFI), cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, organizează simularea concursului de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniul Medicină generală, Medicină dentară și Farmacie de două ori pe an, pe baza unei programări agreate de studenții anului VI, cei voluntari și cadrele didactice. Teza durează 4 ore, iar rezultatele se centralizează și ordonează în ordinea descrescătoare a punctajului, în lista finală fiind eliminate datele de identificare (nume, prenume), clasamentul alcătuindu-se numai în funcție de codul de înscriere al studenților.
„Este un exercițiu extrem de util, care oferă studenților din anul VI oportunitatea de a-și testa cunoștințele și de a se familiariza cu atmosfera concursului de rezidențiat”, a remarcat prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, prorector Studii postuniversitare și formare profesională continuă în cadrul UMF Iași.