Prima pagină » National » O seră artizanală din Alba Iulia ascunde un adevărat paradis tropical: Bananieri, smochini, lămâi și portocali – VIDEO
O seră artizanală din Alba Iulia ascunde un adevărat paradis tropical: Bananieri, smochini, lămâi și portocali - VIDEO

O seră artizanală din Alba Iulia ascunde un adevărat paradis tropical: Bananieri, smochini, lămâi și portocali – VIDEO

16 dec. 2022, 12:45,
în National

Un român din Alba Iulia a surprins cu producția sa de banane. Cei doi bananieri din sera domnului Nelu au crescut peste şase metri și oferă regulat fructe delicioase.

În afară de cei doi bananieri, românul a mai cultivat în sera sa din Alba Iulia smochini, lămâi şi portocali.

Adevărat paradis tropical la Alba Iulia

Pentru că bărbatul s-a preocupat ca plantele să aibă aceleaşi condiţii ca în locurile în care ar fi crescut natural, toate au oferit roade. Cei doi bananieri din sera domnului Nelu au avut ciorchini cu fructe care cântăreau, fiecare, aproximativ 40 de kilograme.

Bărbatul a precizat că plantele au fost cumpărate în urmă cu câţiva ani de la o florărie din Cluj-Napoca, mici, în ghivece artizanale. Așadar, domnul Nelu a transferat atunci plantele din ghivece în seră și le-a dat zilnic ce trebuie: apă, căldură și îngrijire.

Nimic nu prevestea acest rezultat spectaculos, mai scrie presa locală. Domnul Nelu nu este un specialist în botanică.

Afacerile cu flori din Iași sunt afectate de scumpirile din ultimele luni

Afacerile cu flori din Iași sunt afectate de scumpirile din ultima perioadă. Florarii spun că au crescut cheltuielile cu 50 la sută, iar din această iarnă situația ar putea fi mai grea

Afacerile florarilor din Iași nu mai sunt atât de profitabile, ca în anii trecuți, din cauza cererii scăzute din partea clienților și a scumpirilor din ultima perioadă. Florarii spun că au fost nevoiți să mai crească prețurile la flori, cu câțiva lei, pentru că și costurile de producție au crescut cu 50 la sută. Aceștia se tem de faptul că vremurile grele abia au început, iar în iarnă va fi și mai greu pentru această industrie.

„Cei care vând la tonete, cum suntem noi, au probleme cu lipsa clienților. Nu avem clienți, oamenii nu vor să dea bani pe flori, pentru că preferă să cumpere ceva de mâncare, că banii sunt puțini și toate s-au scumpit. Noi am vândut petunii, mușcate, ce a mai luat lumea pentru casă și grădină, dar a fost mai slabă vânzarea ca anul trecut. Norocoși sunt cei cu evenimentele, pentru că au comenzi multe cu nunțile și cumătriile și mai scot din cheltuieli, în acest sezon”, susține Ionuț Mircescu, florar din Iași, ce are afacerea de peste 10 ani.

În județul Iași, mai există însă și florari ce cresc răsadurile în sere și nu aduc doar flori din Olanda. Constantin Ciofu, din comuna Țuțora, este unul dintre producătorii de flori ce reușește să se mențină pe piață și în vremuri dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *