Este foarte important să rostim o rugăciune înainte de împărtășanie. Aceasta trebuie să facă parte din ritualul de dimineață al fiecărui creștin. De asemenea, înainte de împărtășanie trebuie să ținem post. Astfel, puterea sfintei împărtășanii va fi mai mare. După primirea Prea Curatelor Taine, trebuie să ne petrecem ziua în sfințenie deplină. La Sfânta Împărtășanie, creștinul primește Trupul și Sângele Domnului. Această Sfântă Taină asigură mântuirea neamului creștin.
Pentru ca împărtășania să aibă efect, este important să credem în Dumnezeu. Cel mai adesea, creștinii se împărtășesc în preajma sărbătorilor pascale, dar și în Postul Crăciunului. Înainte de a merge la biserică, trebuie să facem pace cu cei ce ne-au greșit și ne rugăm.
Rugăciunile de dimineață din post sunt benefice
În post, creștinii se abțin parțial sau total de la anumite alimente și băuturi. Acest lucru se face din motive religioase sau morale. De asemenea, ei trebuie să se abțină de la pofte trupești, patimi și fapte rele. Așadar, postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc. Cea mai simplă cale este de a ne începe ziua cu rugăciuni de dimineață.
Ritualul postului datează încă din Vechiul Testament, iar apostolii au postit după exemplul Mântuitorului. Aceștia posteau înainte de a pleca într-o misiune importantă. Ei au recomandat creștinilor ca postul să fie practică de obligație generală. Postul este temelia vieții creștinești. Duhovnicul este cel care ne va indica durata postului, cum să ne rugăm și să ne împărtășim. Este important să ținem cont de puterile noastre trupești și sufletești. Cu toate acestea există și excepții. Persoanele care suferă de anumite boli sunt scutite de la post. Nu există diferențe între cum se împărtășesc copii și adulții. Toți trec prin fața altarului, unde primesc Sfânta Taină.
Rugăciune înainte de împărtășanie
Înainte de împărtășanie, trebuie să ne împăcăm cu toți cei cu care ne-am certat. Totodată, este important să postim și să ne reținem de la păcate trupești și sufletești. Însă, pentru a ne împărtăși, trebuie să ne mărturisim păcatele, iar înainte de aceasta putem rosti și anumite rugăciuni premergătoare spovedaniei. De asemenea, trebuie să postim cu o zi înainte de împărtășanie. Înainte de a merge la biserică, citim rugăciunile dinainte de Sfânta Împărtășanie. La biserică, trebuie să asistăm la toată slujba.
„Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău. Doamne miluiește (de trei ori)”
Cum ne arătăm recunoștința după împărtășanie
După împărtășanie, trebuie să petrecem ziua în sfințenie. Trebuie să rostim rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu, să ne abținem de la fumat, băuturi alcoolice și de la toate celelalte păcate. Numai respectând aceste reguli, Sfânta Împărtășanie va avea putere, iar păcatele noastre vor fi iertate. Așadar, creștinii rostesc o rugăciune înainte de spovedanie pentru a se pregăti spiritual, înainte să meargă la biserică, să asiste la Sfânta Slujbă și să primească Trupul și Sângele Domnului.