Prima pagină » Titlurile zilei » O recunoașteți? Mii de ieșeni și-au lăsat viața în mâinile ei. Ana Tarcan: ”Eram subțirică, frumușică, toți se uitau după mine când urcam pe Copou!”

O recunoașteți? Mii de ieșeni și-au lăsat viața în mâinile ei. Ana Tarcan: ”Eram subțirică, frumușică, toți se uitau după mine când urcam pe Copou!”

09 apr. 2022, 02:00,
Dragos Savin, în Titlurile zilei

O bunicuță din Iași a lucrat peste 30 de ani în cadrul transportului public din oraș. A fost taxatoare, iar, mai apoi, vatman. Asta, după ce a renunțat la slujba de infirmieră de la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași

Ana Tarcan sau Nuța, așa cum o cunoște toată lumea, este acum o bunicuță de poveste ajunsă la 73 de ani. Zilele trecute, ea era în Grădina Botanică și culegea urzici. Face asta în fiecare primăvară cu vecinile ei, pentru că locuiește în apropiere. Nuța a fost o mare parte din viață vatman. Povestea ei este demnă de un scenariu de film. Era doar o fetișcană când a ajuns la Iași după marea ei dragoste.

De loc din comuna Mogoșești, Nuța a ajuns în Iași și s-a căsătorit cu cel care ar fi trebuit să-i fie alături toată viața. Abia împlinise 18 ani și a rămas însărcinată. A adus pe lume un băiat, dar, pe când copilul pe care îl născuse avea 1 an și 3 luni, s-a despărțit de tatăl acestuia. Nuța s-a văzut singură cu un copil de care trebuia să aibă grijă. A dus băiețelul la mama ei, la Mogoșești, și a mers să-și caute un loc de muncă.

Ana Tarcan, de la infirmieră, la taxatoare

Nuța își amintește cât de greu a fost să găsească un loc de muncă și, mai ales, să-și găsească vocația.

”Aveam un copil. Eram singură, pentru că tatăl copilului își găsise pe alta. Venea acasă și făcea scandal, spunea că sunt o țărancă și nu mă mai vrea. Soacra mea de atunci mi-a zis să-l las și să am grijă de copil, că nu am să fac casă cu el. Am ascultat-o, am luat copilul și am plecat. El a rămas cu aia, dar, după câțiva ani, au murit amândoi intoxicați cu monoxid de carbon. Așa a fost să fie… După ce m-am despărțit, am căutat de muncă și am ajuns infirmieră la Spitalul «Spiridon»”, spune Ana Tarcan.

La ”Spiridon”, Nuța câștiga 650 de lei, destul de puțin pentru nevoile sale. A văzut, la un moment dat, într-un ziar, că se fac angajări la transportul public. Nu știa că de acolo avea să iasă la pensie 30 de ani mai târziu.

Totul urma să se schimbe

Viața pentru Nuța avea să se schimbe din ce în ce mai mult.

”Aveam vreo 20 de ani când am văzut în ziarul «Scânteia» că se fac angajări la transport public, cum ar veni acum CTP. Eu eram tinerică, subțirică, ziceam la toată lumea că sunt domnișoară. Pe vremea aia, acum 50 de ani, era rușine să ai un copil fără să mai fii măritată… M-am angajat ca taxatoare, pentru că salariul era de 900 de lei. Am cunoscut un vatman, care m-a acceptat așa, cu copilul. Ne-am mutat împreună și am mai făcut 3 băieți. Am plecat de la spital. Zece ani am fost taxatoare, iar, mai apoi, am făcut un curs de vatman și timp de 21 de ani am condus tramvaiele din oraș. Am prins pe toate… Și acum știu să le conduc, cum să uit?!”, adaugă Nuța.

Incidente în trafic, dar nimic grav

Nuța a trecut și prin momente mai dificile.

”Am avut și incidente. Am avut un accident prin dreptul Spitalului CFR și un accident în Târgu Cucu. N-am fost niciodată vinovată. Îmi plăcea viteza, dar conduceam așa, în siguranță. Când mergeam cu Tatra pe Copou, îi dădeam tare, lăsam mașinile în urmă! Așa erau vremurile… Am văzut acum tramvaiele noi, foarte frumoase sunt! Pe alea nu știu să le conduc, doar cele vechi”, a completat Ana Tarcan.

Dragostea pentru tramvaie a fost transmisă de Nuța și către 2 dintre băieții ei. Ambii sunt vatmani la CTP Iași. Acum, Ana Tarcan este la pensie și spune că petrece timpul alături de vecine și de nepoți, pentru că a muncit peste 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *