Prima pagină » International » O rachetă balistică hipersonică a fost produsă în Iran

O rachetă balistică hipersonică a fost produsă în Iran

10 nov. 2022, 13:00,
BZI.ro, în International

Autorităţile iraniene au anunţat că au produs o rachetă balistică hipersonică. Iranul își consolidează capacitățile în materie de armament, în pofida embargourilor internaționale și sancțiunilor la care a fost supus. La începutul săptămânii, a izbucnit un mare scandal la Teheran, după ce s-a constatat că Iranul a livrat drone kamikaze Rusiei, care au fost folosite în războiul cu Ucraina.

Rachetele hipersonice sunt arme extrem de rapide și diferă de rachetele convenționale. Acestea sunt văzute ca proiecţii lansate de o rachetă în atmosfera superioară a Pământului la viteze de 5 Mach, de cel puţin cinci ori viteza sunetului sau de 6.174 de kilometri pe oră.

O rachetă balistică hipersonică a fost produsă în Iran

Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, care sunt unităţile de elită ale armatei iraniene, a menţionat ca „această rachetă are o viteză ridicată şi poate manevra în atmosferă şi în afara ei. Ea va ţinti sistemele antirachetă avansate ale inamicului şi reprezintă un mare salt de generaţie în domeniul rachetelor”.

Aceste rachete hipersonice pot atinge viteze de cel puţin cinci ori mai mare decât a sunetului, ceea ce face ca interceptarea să fie mai grea.

Deocamdată, nu s-au prezentat informaţii cu privire la testarea unei astfel de arme în Iran, deşi republica islamica și-a dezvoltat industria de apărare chiar dacă a fost pusă sub sancţiuni. Analiştii militari occidentali cred că regimul de la Teheran îşi exagerează capacităţile în materie de armament.

De asemenea, săptămâna trecută, autorităţile iraniene au anunţat că au testat primul vehicul în trei trepte destinat pentru lansări spaţiale, Ghaem 100, care ar putea amplasa sateliţi de până la 80 kg pe orbită.

În acest sens, SUA a declarat că aceste acţiuni sunt „destabilizatoare”, întrucât vehiculele destinate lansărilor spaţiale pot fi utilizate şi la transportul de ogive nucleare.

Iranul a spus că nu are nici o intenţie în a dezvola arme atomice.

Scandal mare la Teheran

Vă aducem aminte că la începutul săptămânii, a izbucnit un mare scandal la Teheran cu privire la dronele pe care Iranul a renoscut că le-a livrat Rusiei şi pe care Moscova le foloseşte acum contra Ucrainei. Un cleric conservator a cerut ca dronele să nu mai fie livrate către Rusia, în timp ce un ambasador a subliniat că Ministerul de Externe iranian nu a fost la curect cu astfel de achiziţii.

Federaţia Rusă a obţinut mai multe drone irainene, în pofida avertismentelor americane. Autorităţile iraniene au negat că ar fi trimis drone de tip Shahed Rusiei, însă Uniunea Europeană a susţinut acuzele Ucrainei şi a anunţat că are dovezi care confirmă acest fapt. În acest sens, Marea Britanie a sancţionat Iranul, mai exact trei iranieni şi a îngheţat activele unei companii responsabile cu furnizarea de drone Rusiei, Shahed Aviation Industries.

Timp de câteva luni, Iranul a negat că ar fi livrat drone Rusiei. În weekend, Iranul a recunoscut că a furnizat „un număr mic de drone. În ultimele luni, Iranul și Rusia au subliniat creșterea cooperării bilaterale. Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, la mijlocul lui septembrie că cooperarea dintre cele două ţări le va face „mai puternice”.

Așadar, Iranul a produs o rachetă balistică hipersonică. Până când nu au apărut informații despre testarea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *