Prima pagină » International » O provincie din Canada renunță la jurământul de credinţă faţă de Regele Charles al III-lea pentru aleşi

O provincie din Canada renunță la jurământul de credinţă faţă de Regele Charles al III-lea pentru aleşi

03 nov. 2022, 14:56,
în International

Un nou proiect de lege ar putea fi aprobat în provincia Quebec din Canada, prin care aleşii nu vor mai fi obligaţi să depună jurământul de credinţă faţă de monarhul Regatului Unit, Regele Charles al III-lea. La sfârşitul lunii septembrie 2022, mai mulţi deputaţi din Canada au refuzat să rostească jurământul.

Propunerea legislativă vine în contextul în carea regiunea Quebec este populată de canadieni vorbitori de limba franceză, respectiv, provinvia are o istorie a separatismului. Mai mult, în 1955 a avut loc un referendum pentru independenţă, în urma căruia independentă a fost respinsă la limită.

Jurământul de credinţă faţă de Regele Charles nu va mai fi obligatoriu

Quebesc urmează să supună votului un proiect de lege în acest sens. Astfel, aleşii nu vor mai avea obligaţia să depună jurământul de credinţă faţă de rege.

Liderul Coaliţiei Aenir Quebec, Simon Jolion-Barrete, a menţionat că este pregătit pentru introducerea acestui proiect de lege. Totodată, un purtător de cuvânt al guvernului regional a menţionat ca jurământul de credinţa ar putea deveni opţional.

„Cred că locuitorii din Quebec ne susțin. Putem să rezolvăm acest lucru rapid, împreună”, a spus Jolin-Barrette.

Marţi, 1 noiembrie 2022, preşedintele Adunării Naţionale din Quebec a declarat că toţi membrii aleşi trebuie să rostească jurământul de credinţa pentru a-şi prelua mandatele, ceea ce, deputaţii celor două partide politice separatiste au refuzat.

„Să comit sperjur în primul meu act că oficial ales și să jur credință unui imperiu colonial străin care a făcut rău Quebec-ului, asta este respingător”, a spus liderul Părţi Quebecois, Paul St. Pierre Plamondon într-un comunicat.

Unsprezece deputaţi au refuzat să spună jurământul de credinţă

Anterior, unsprezece deputaţi din partidul Quebec Solidaire, aleşi în Adunarea provincială au refuzat să jure credinţa regelui Charles al III-lea. Aceştia au depus jurământul „fata de poporul din Quebec”, dar nu au rostit al doilea jurământ, cel care îi leagă de monarhia britanică, supunându-se riscului de a nu-şi putea lua locurile în Adunarea naţională a Quebecului la sfârşitului lunii noiembrie.

Potrivit legii constituţionale, orice deputat ales la nivel federal sau de provincie trebuie să rostească un jurământ de credinţă faţă de monarhia britanică pentru a-şi putea prelua mandatul.

Un purtător de cuvânt al partidului, Gabriel Nadeau-Dubois, a spus că ei au acţionat „în deplină cunoştinţă de cauză”.

„Am făcut campanie pentru a schimba era în Québec iar dacă suntem trimişi în Parlament, suntem trimişi să deschidem ferestre”, a declarat el.

Regele Charles va fi noul rege care va avea mai degrabă atribuții simbolice. Așa cum prevede constituția, regele are puteri scăzute. De altfel, printre atribuțiile acestuia se numără primirea de informări despre situația din Regat, dar și reprezentarea în politica externă.

Noul rege este șeful Commonwealth-ului , o asociație din 56 de țări independente și 2,4 miliarde de oameni. Pentru 14 dintre aceste țări, cunoscute sub numele de tărâmurile Commonwealth, el este și șef de stat. Cu toate acestea, de când Barbados a devenit republică în 2021, o serie de alte tărâmuri din Commonwealth din Caraibe au sugerat că ar putea face același lucru.

Așadar, rămâne de văzut dacă proiectul de lege privind renunțarea la jurământul de credință faţă de Regele Charles al III-lea va fi votat de factorii guvernamentali de decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *