Prima pagină » Titlurile zilei » O premieră medicală în România a avut loc la Iași! Marian Miron este primul copil operat de o tumoră gigant în semiîntuneric! – FOTO

O premieră medicală în România a avut loc la Iași! Marian Miron este primul copil operat de o tumoră gigant în semiîntuneric! – FOTO

01 iun. 2024, 02:00, 3 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Premieră medicală în România. Marian Miron, un băiețel în vârstă de 12 ani, din Tulcea, care avea o tumoră de 10 centimetri, a fost operat de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Intervenția revoluționară, realizată în semiîntuneric, cu ajutorul Gliolan-Acidul 5-Aminolevulinic (5-ALA), a fost realizată de echipa de elită a unității medicale, condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Premieră medicală în România! S-a utilizat, pentru prima oară, Gliolan într-o intervenție chirurgicală realizată unui copil

Pentru a putea efectua o rezecție maximală a leziunii, medicii au utilizat o substanță de contrast, anume acid 5-aminolevulinic. Acest lucru a permis identificarea și protejarea țesutului cerebral sănătos. Substanța a jucat un rol esențial în succesul intervenției și în salvarea vieții lui Marian Miron.

„Copilul a ajuns la noi, în Unitatea de Primiri Urgențe, diagnosticat cu o tumoră de dimensiuni foarte mari la nivelul creierului, care ne-a pus reale probleme în ceea ce privește diagnosticul lui. În final, după ce am efectuat explorări de înaltă performanță în spital, și anume Rezonanță Magnetică Nucleară, am decis să facem o rezecție maximală a leziunii, utilizând o substanță de contrast, acid 5-aminolevulinic. În premieră națională, am utilizat această substanță pentru prima oară la copii.

Utilizarea substanței la copii a fost o contraindicație relativă în această privință, dar există, de câțiva ani, studii care arată eficiența utilizării substanței după anumite criterii, în ceea ce privește rezecția acestui tip de tumori la pacienții tineri. Din punctul nostru de vedere, operația a fost un succes. Am reușit să îndepărtăm maximal tumora. Starea copilului este bună. Urmează să vedem, ulterior, rezultatul examenului anatomopatologic și tratamentul complementar pe care copilul îl va urma. Faptul că am utilizat această substanță ne-a ajutat foarte mult în a face o rezecție maximală și corectă a leziunii, fără ca acest copil să aibă deficite postoperatorii”, a declarat conf. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Nicoleta Miron: „Când mi-a spus domnul doctor ce substanță o să i se administreze ca să se poată localiza tumora, m-a bufnit plânsul”

 Nicoleta Miron

Nicoleta Miron, mama băiatului în vârstă de 12 ani, operat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a povestit că starea de sănătate a micuțului s-a deteriorat rapid, astfel că dintr-un copil plin de viață a ajuns să fie de nerecunoscut

Nicoleta Miron, mama băiatului în vârstă de 12 ani, operat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a povestit că starea de sănătate a micuțului s-a deteriorat rapid, astfel că dintr-un copil plin de viață a ajuns să fie de nerecunoscut. Marian a ajuns inițial la Spitalul Județean de Urgență Tulcea, unde medicii au crezut că băiatul are probleme de vedere, însă era mult mai grav, încât de aici a fost trimis la Spitalul Județean Galați, de unde mama și copilul au fost îndrumați către Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

„Putem zice că s-a născut din nou. A fost foarte greu, de vreo trei săptămâni, avea stări de somnolență, stări de vomă, nu mai era copilul pe care îl știam, cel care alerga tot timpul, care era dornic de viață. Am ajuns la Urgențe, la Tulcea, dar ni s-a spus că e de la ochi. Analizele era bunicile, iar medicii au spus că e imposibil într-atâta timp să nu se depisteze exact ce are copilul. M-au întrebat dacă sunt de acord să mergem la Galați. Am mers acolo, i s-au făcut investigații, iar apoi domnul medic mi-a spus că are o tumoră, că este destul de mare, de aproape 15 la sută din creier, și că ne va trimite la Iași pentru operație.

În momentul în care mi s-a spus că este tumoră și că este destul de măricică, m-a terminat, mă gândeam de ce i se întâmplă unui copil de 12 ani chestia asta. Când mi-a spus domnul doctor ce substanță o să i se administreze ca să se poată localiza tumora, m-a bufnit plânsul. Marian zice că s-a născut din nou. El e puternic, luptător, dar e foarte greu ca un părinte, o mamă, să treacă prin așa ceva. Am zis că nu doresc asta nimănui, încercam să mă ascund de el, să nu mă vadă că plâng, dar nu puteam”, a mărturisit Nicoleta Miron, mama lui Marian Miron.

Marian Miron, băiatul care a beneficiat de o intervenție chirurgicală realizată în premieră în România, iubește sportul și visează să ajungă fotbalist.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *