Se mai întâmplă și lucruri bune în Capitala României, păstorită de Nicușor Dan. Un proiect, despre care scriam în urmă cu circa un an de zile, s-a finalizat. În prima sa etapă. Este vorba despre primul autobuz pe gaz comprimat, o invenție a specialiștilor din această țară, care este adjudecat sub formă de prototip de către Societatea de Transporturi București. Este o dublă premieră.
Autobuzul, care a primit toate avizele și care, după un timp, va putea fi produs pe scară largă, este de fapt un mijloc de transport reciclat. Autobuzul pe care îl veți vedea circulând în Capitală arată ca nou, funcționează ca un vehicul nou-nouț, are un design reușit, așa cum puteți observa în fotografia alăturată, dar, în realitate, el a parcurs în trecut 700.000 de km. Și există un asemenea parc de autobuze vechi care, în loc să fie date la topit, pot fi astfel recuperate.
A doua premieră, mult mai importantă, este însă faptul că circulă exclusiv pe bază de gaz comprimat. Este nepoluant. Este în totalitate eco. Când va fi introdus pe scară largă, vor scădea semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră din București.
Pentru toate aceste performanțe, invenția a fost distinsă cu Premiul Ropat, la categoria „Cel mai bun proiect de transport sustenabil”.
Acum nu rămâne ca domnul Adrian Crivăț, directorul general al Societății de Transporturi București, care a încurajat permanent implementarea noii strategii de economie circulară și care a decis o arhitectură a acestui proiect, care practic nu are costuri pentru societate, cu ajutorul primaruui general Nicușor Dan, să urgenteze implementarea lui.