Emmanuel și Oana Galanakis s-au cunoscut la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și, de atunci, au fost de nedespărțit. Aceștia și-au deschis, din pasiunea pentru gătit, un lanț de cofetării numit „A La Grec”
De la o poveste de dragoste începută la UMF, la un lanț de cofetării de succes
Lanțul de cofetării numit „A La Grec”, din Iași, este pe piață din anul 2009 și a fost deschis din pasiunea lui Emmanuel Galanakis, în vârstă de 42 de ani, pentru cofetărie. Acesta a pornit la drum alături de soția sa, Oana Galanakis, în vârstă de 37 de ani, și, în prezent, administrează două cofetării în cartierul Dacia, una în Dancu și una în Păcurari.
„Totul a început dintr-o pasiune. Noi venim din domenii foarte diferite. Eu sunt medic stomatolog, soțul meu este farmacist și partea asta de cofetărie este o pasiune pe care el a avut-o. Eu și soțul meu am studiat împreună. Ne-am cunoscut la facultate, la Facultatea de Medicină din Iași, și am activat în domenii care nu au treabă cu cofetăria. El, de mic, făcea prăjituri, era singurul din familia lui care se ocupa cu asta. Sunt unii oameni care, pur și simplu, au un talent, așa și el. Soțul meu a venit cam acum 20 de ani în România. Prima dată a lucrat în domeniul imobiliar și, ulterior, i-a venit ideea să deschidă cofetăria, care acum este o afacere de familie”, a declarat Oana Galanakis, administrator cofetăria „A La Grec”.
Oana Galanakis: „Sunt rețetele noastre personale, nu le are toată lumea”
Rețetele pe care le folosesc cei doi pentru a prepara produsele sunt o combinație de rețete tradiționale cu rețete grecești. Fiecare zonă din Grecia are rețetele sale, iar la cofetăria „A La Grec” se găsesc produse preparate cu rețete din Atena. Emmanuel și Oana Galanakis participă chiar și la expoziții culinare, de unde învață secretele pentru cele mai bune produse de cofetărie și patiserie.
„Avem rețete specifice, din Grecia. Ciocolata, de exemplu, este preparată după o rețetă din Grecia. Noi colaborăm cu niște prieteni foarte buni, care se ocupă tot cu domeniul acesta, și materia primă, o mare parte din ea, este de acolo. Totul este preparat aici și sunt proaspete. Avem mai multe locații, două sunt în Dacia, una în Dancu și asta din Păcurari. Luăm și comenzi telefonice, iar, spre exemplu, dacă clientul dă comandă într-un punct care este în renovare, deoarece noi renovăm acum și locațiile vor fi închise pentru o scurtă perioadă de timp, atunci, acel client poate să ridice comanda din alt punct. Ne pregătim în fiecare an de mărțișor. Mărțișoarele sunt făcute din ciocolată callebaut. Ăsta e noul trend. Oamenii nu mai doresc să ofere mărțișoare din plastic, vor să dea ceva dulce. Avem 3 ani de când facem acest tip de mărțișor și, de la an la an, tot crește; oamenii sunt foarte încântați de această schimbare. Pe lângă asta, avem faimosul ecler. De 3 luni îl punem la 7 lei, în felul ăsta să reușească toată lumea să vină să îl guste. E un produs care place foarte, foarte mult. Amândoi preparăm, amândoi știm să facem, mai ales soțul, este foarte pasionat. Eu, dimineața, vizitez toate locațiile și lucrez cu fetele, pentru că e important să menții contactul. Eu și soțul meu nu suntem genul care să vină, să se uite și să plece, noi chiar lucrăm. Avem și produse noi pe care le găsești doar în Grecia, niște plăcinte galaktobureko. Sunt rețetele noastre personale, nu le are toată lumea. Iar fiecare zonă are rețetele ei, noi suntem din Creta”, a adăugat Oana Galanakis, administrator cofetăria „A La Grec”.
La cofetăria „A La Grec” se găsește un ulei de măsline produs chiar în Grecia: „Uleiul este din măslinele noastre”
Pe lângă produsele de patiserie și cofetărie, „A La Grec” vinde pe piață un ulei de măsline găsit tot mai rar. Uleiul este făcut chiar în Grecia, cu măsline din livada familia lui Emmanuel Galanakis.
„Pe lângă asta, familia noastră se ocupă cu măsline. Noi am îmbuteliat uleiul nostru și chiar a avut un impact foarte mare. Uleiul este fix din măslinele noastre. La ei se schimbă prețurile în fiecare sezon, deci uleiul nu costă tot timpul la fel. Acum s-au strâns măslinele, au fost procesate, îmbuteliate și, într-o săptămână, două, ne vor trimite și trebuie să calculăm prețul. Anul trecut a fost 70 de lei 750 ml. Anul ăsta e posibil să fie mai ieftin”, a declarat Oana Galanakis, administrator cofetăria „A La Grec”.
Astfel, povestea de dragoste începută la UMF de Emmanuel și Oana Galanakis a reușit să își pună amprenta cu succes pe piața cofetăriilor din Iași.
„Ne-am cunoscut la facultate, la Facultatea de Medicină din Iași” Au avut amândoi de-a face cu medicina și UMFul Iasi exact cât sa n-aibă habar că Facultatea de farmacie și Facultatea de medicina dentara sunt entități diferite și separate de Facultatea de medicina! S-or fi cunoscut pe holul de intrare în Facultatea de… medicina! Da’ sigur suferă enorm în interior ca n-au fost în stare sa practice ceea ce pretind c-au învățat de țin sa menționeze pe unde-au trecut. Despre diabet niciun cuvânt?