Prima pagină » International » „O pasăre poate cânta în Kabul, dar o fată nu poate în public”. Actriţa Meryl Streep a vorbit despre femeile din Afganistan care nu mai au drepturi

„O pasăre poate cânta în Kabul, dar o fată nu poate în public”. Actriţa Meryl Streep a vorbit despre femeile din Afganistan care nu mai au drepturi

24 sept. 2024, 19:20,
Redacția BZI în International
„O pasăre poate cânta în Kabul, dar o fată nu poate în public”. Actriţa Meryl Streep a vorbit despre femeile din Afganistan care nu mai au drepturi

„O pisică are mai multă libertate în Afganistan decât o femeie” – este mesajul tranşant transmis de actriţa Meryl Streep, în cadrul discursului ținut la Organizația Națiunilor Unite.

A fost modalitatea prin care vedeta nominalizată la nu mai puțin de 21 de premii Oscar i-a îndemnat pe liderii mondiali să se concentreze asupra situației dificile traversate de femeile și fetele afgane, sub regimul taliban, notează BBC.

Animalele au mai multe drepturi acum în Afganistan

Vorbind în marja Adunării Generale a ONU, actrița a subliniat că până și animalele au mai multe drepturi acum în Afganistan, ca urmare a restricțiilor sporite impuse femeilor.

În replică, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că aceștia „respectă foarte mult” femeile și „nu le-ar compara niciodată cu pisicile”.

Comentariile lui Streep vin după ce luna trecută guvernul taliban a introdus un nou set de „legi ale moralității”.

Vocile femeilor nu mai pot fi auzite în public

Printre altele, aceste reguli prevăd că vocile femeilor nu mai pot fi auzite în public și că nu au voie să privească direct bărbații cu care nu sunt rude prin sânge sau căsătorie.

Măsurile se adaugă la o serie de restricții pe care regimul le-a impus femeilor și fetelor afgane de la revenirea la putere în urmă cu trei ani.

Femeile trebuie să își acopere complet fața și corpul atunci când ies din casă. De asemenea, femeile și fetele nu au voie să meargă la școli, parcuri, săli de sport și cluburi sportive. Există restricții cu privire la tipul de muncă pe care au voie să îl facă.

„Astăzi, în Kabul, o pisică are mai multă libertate decât o femeie. O pisică poate să stea pe veranda din fața casei și să simtă soarele pe față, poate să alerge după o veveriță în parc”, a declarat Streep luni, la un eveniment de sensibilizare cu privire la drepturile femeilor afgane la sediul ONU din New York.

„O veveriță are mai multe drepturi decât o fată în Afganistanul de astăzi, deoarece parcurile publice au fost închise femeilor și fetelor de către talibani.

„O pasăre poate cânta în Kabul, dar o fată nu poate în public. Acest lucru este incredibil. Aceasta este o suprimare a legii naturale. Modul în care această cultură, această societate a fost răsturnată este un avertisment pentru restul lumii”, a spus Streep, care a cerut liderilor mondiali să „respecte legea naturală”.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a participat la același eveniment, a declarat că Afganistanul „nu își va ocupa niciodată locul care i se cuvine pe scena mondială” fără femei educate și fără femei angajate.

Comentarii
  • Meryl Streep e o vaca proasta!

    In primul rand ca Meryl Streep l-a aplaudat pe pedofilul de Roman Polanski si a fost amica violatorului Harvey Weinstien si nu l-a denuntat desi stia foarte bine cu ce se ocupa el.

    In al doilea rand, de ce s-a trezit vaca asta sa comenteze despre soarta femeilor din Afganistan abia acum? De ce nu comenteaza si despre soarta femeilor din alte tari ca Somalia sau Irak?

    Se stie foarte bine ca toate actritele de succes de la Hollywood s-au prostituat ca sa primeasca roluri in filme importante si nu vad de ce Street ar fi o exceptie. Acum vaca asta vine sa ne faca noua morala dupa ce ea ani de zile a refuzat sa-i denunte pe pedofilii si pe violatorii de la Hollywood.

  • Modelele sociale impuse din afara esueaza intotdeauna. In plus, Vestul a pierdut cel mai important atu : superioritatea morala. Nimeni nu-l mai asculta.
    Modelul social in Afganistan se va schimba de la sine, motorul fiind economia, la fel ca in Arabia Saudita.

  • Dormi în pace,ONU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024