Prima pagină » Titlurile zilei » Unele dintre facultățile din Iași ar putea fi desființate. Universitățile de Stat sunt în pericol – FOTO
Unele dintre facultățile din Iași ar putea fi desființate. Universitățile de Stat sunt în pericol - FOTO

Unele dintre facultățile din Iași ar putea fi desființate. Universitățile de Stat sunt în pericol – FOTO

03 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Toate universitățile de stat din Iași se află în fața unui pericol fără precedent! O parte dintre facultăți vor dispărea.Totul are la bază scăderea natalității, promovarea examenului de Bacalaureat și a numărului tinerilor care aleg să studieze în facultate

Marile universități din Iași se află în fața unui pericol uriaș! În 2022 se anunță o criză fară precedent, după 1989. Contextul acestei realități pleacă de la scăderea natalității, a promovării examenului de Bacalaureat și a tinerilor care aleg să studieze în facultate. Instituțiile de învățământ superior nu vor reuși să-și ocupe locurile bugetate, scoase de facultăți la admitere. Concret, la un total de aproximativ 65 de mii de locuri bugetate în universitățile din România, se anticipează că numărul liceenilor care vor promova examenul maturității va fi sub această cifră.

34.597 de elevi nu au terminat clasa a VIII-a, dintre cei care au intrat în clasa I în 2009

În acest sens, anul nașterii celor care (în 2021) aveau 18 ani este 2003. Atunci, potrivit Institutului Național de Statistică (INS) s-au născut 212.459 de copii. Pe 14 septembrie 2009 în clasa I intrau 203.895 de elevi, potrivit unui raport al Ministerului Educației. Prima numărătoare exactă a acestei generații a avut loc în clasa a VIII-a, când elevii au susținut Evaluarea Națională (EN), în anul 2017. Un raport oficial arată că 144.779 de elevi absolvenți ai gimnaziului s-au înscris la EN. Asta deși numărul absolvenților era considerabil mai mare. 169.298 de elevi absolviseră clasa a VIII-a, arată datele de la Ministerul Educației. Au rămas repetenți în acel an, din această generație, 6.485 de elevi.

Datele mai arată că 17 la sută din această generație s-a pierdut în cele două cicluri de învățământ, primar și gimnazial, abandonul școlar fiind de 13,8 la sută. Față de câți au intrat în clasa I, în urmă cu 19 ani, au terminat liceul cu aproximativ 51.000 de elevi mai puțin. În acest număr intră și cele câteva mii care au ales ruta profesională de 3 ani. În concluzie, 34.597 de elevi nu au terminat clasa a VIII-a, dintre cei care au intrat în clasa I în 2009.

În 2022, o serie de facultăți vor dispărea din Universitățile de Stat din Iași

Având în vedere acest trend, în 2022, 65 mii de locuri vor fi bugetate în universitățile din România. Tinerii care vor lua Bacalaureatul este sub acest prag. În total, doar la Iași, în cele 5 instituții de învățământ superior sunt scoase la concurs în jur de 10 mii de locuri bugetate. Pe de altă parte, trebuie luat în considerare că nu toți liceenii cu examenul de Bacalaureat promovat vor alege să se înscrie la facultate. Pe acest plan, o serie de specializări, precum cele socio-umane, de Științe exacte sau de inginerie pe industrii, care au dispărut din România, vor reuși cu greu să-și ocupe locurile. Mai mult, abandonul universitar, pentru anul al II-lea este la cote ridicate în universitățile din Iași. Așadar, fie numărul de locuri bugetate va scădea, fie facultățile se vor reprofila în a oferi specializări de interes pentru liceeni.

Așadar, în 2022 ar putea să dispară facultăți după o criză fără precedent legată de scăderea drastică a natalității în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *