Prima pagină » Titlurile zilei » O pacientă internată de două luni La Spitalul CF din Iași a amenițat că se sinucide dacă nu va fi externată! Femeia a fost diagnosticată cu coronavirus și de 60 de zile testul iese încă pozitiv
O pacientă internată de două luni La Spitalul CF din Iași a amenițat că se sinucide dacă nu va fi externată! Femeia a fost diagnosticată cu coronavirus și de 60 de zile testul iese încă pozitiv

O pacientă internată de două luni La Spitalul CF din Iași a amenițat că se sinucide dacă nu va fi externată! Femeia a fost diagnosticată cu coronavirus și de 60 de zile testul iese încă pozitiv

08 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

La Spitalul „Căi Ferate” (CF) din Iași, o pacientă diagnosticată cu coronavirus a amenințat medicii că se sinucide dacă nu va fi externată. Aceasta este internată la unitatea medicală de aproximativ două luni, după ce a fost depistată pozitiv la infecția cu coronavirus. De 60 de zile, testul femeii iese încontinuu pozitiv. Deși pacienta insistă să fie externată deoarece este asimptomatică, medicii nu o pot lăsa să plece acasă până când testele nu vor ieși negative. Un psiholog angajat al unității medicale s-a îmbrăcat în combinezon și a mers în salonul pacientei pentru a o consilia. În situația ei mai sunt alte zeci de persoane care sunt asimptomatice, dar rezultatele testelor, care ies în continuare pozitive, nu le permit externarea din spital.

O pacientă de la Spitalul CF din Iași este internată de două luni de zile, după ce a fost diagnosticată cu coronavirus. Pacienta insistă să fie lăsată să plece acasă, deși medicii i-au explicat că acest lucru nu este posibil decât în situația în care două teste consecutiv nu vor ieși negative. Pentru a o calma, un medic psiholog s-a îmbrăcat în combinezon și a mers în salonul acesteia pentru a o calma. După lungi discuții a convins-o să-și păstreze calmul. Psihologii spun că cel mai dificil de consiliat sunt pacienții asimptomatici care sunt nevoiți să petreacă zeci de zile în spital, după ce au fost infectați cu coronavirus. În cazul femeii, aceasta stă de mai bine de 60 de zile în unitatea medicală, pentru că de fiecare dată testul ei iese pozitiv.

Psiholog Lăcrămioara Cojocaru: „Când o persoană depresivă dorește să-și ia viața, aceasta nu declară”

Așa cum spune psihologul Spitalului CF din Iași, Lăcrămioara Cojocaru, pacienții care în general sunt agresivi, agitați, activi în viața socială, acceptă mai greu spitalizarea prelungită. Sunt unii pacienți care devin agresivi verbal cu medicii și psihologii din frustrarea că nu pot pleca acasă.

„Este destul de greu să stai internat o perioadă atât de lungă în spital. Acești pacienți au toată înțelegerea noastră. Sunt, însă, anumiți pacienți care au structura de personalitate colerică, au episoade de nervozitate. Totodată, și procedurile medicale reprezintă pentru aceștia un factor suplimentar de stres, de presiune. De aceea, consider că pacienta internată de două luni în spital are gânduri suicidale.

Perioada lungă petrecută în unitatea medicală o determină să fie intens nevrotică, să aibă ideații morbide. Amenințările sunt la stadiul declarativ, pacienta nu a încercat fizic să se sinucidă. Fiecare cuvânt, însă, pronunțat de către un pacient și care conține informația că și-ar putea face rău este luat în considerare de către noi, psihologii. Există probabilitatea ca unii dintre ei să amenințe că se sinucid în scop demonstrativ. Când o persoană depresivă dorește să-și ia viața, aceasta nu declară”, spune Lăcrămioara Cojocaru, psiholog clinician la Spitalul CF din Iași.

Pacienții diagnosticați cu coronavirus sunt agresivi deoarece sunt privați de libertate

Psihologii angajați la Spitalul CF din Iași explică faptul că unii pacienți, din cauza faptului că sunt privați de libertate prin internarea prelungită în spital, încep să devină nervoși și agresivi verbal. Una dintre paciente, internată de două luni în spital, după ce a fost diagnosticată cu coronavirus, a amenințat că se sinucide. Psihologii explică ce se întâmplă în creierul pacienților diagnosticați cu coronavirus, care sunt nevoiți să stea în spital deși sunt asimptomatici.

„Sunt anumiți pacienți care acceptă mai ușor perioada de spitalizare, alții devin irascibili, nervoși și agresivi. Este normal ca o persoană care este privată de libertate să sufere anumite disfuncții cognitive. Nu există în general o singură cauză, un tipar. Poate fi vorba despre un factor ereditar, o condiție genetică și, totodată, despre nivelul de intelect. Sunt pacienți care consideră virusul o întreagă conspirație, alții care, fiind asimptomatici, nu acceptă ideea că trebuie să stea în spital până când testul va ieși negativ”, adaugă Lăcrămioara Cojocaru.

La Spitalul CF sunt pacienți care cred că coronavirusul nu există și că sunt internați în spital fără motiv

Unii pacienți internați la Spitalul CF spun medicilor și psihologilor că nu cred în infecția cu coronavirus și că totul este o conspirație. Deși testele lor ies în continuare pozitive, aceștia insistă să plece acasă. Ore lungi de consiliere sunt făcute de către psihologii spitalului pentru a-i convinge să se calmeze.

„Pacienții sunt diferiți și se comportă diferit. Sunt unii cărora nu le pasă de felul în care se comportă, care au tulburări dese de personalitate, iar alții cred în teoria conspirației. Vorbim aici de nivelul de intelect. Nu le poți explica că virusul chiar există, dacă ei nu cred asta. Ei cred că dacă virusul nu se vede cu ochiul liber, acesta nu există și mai ales dacă nu au simptome specifice, teoria lor se consolidează. Nu ne așteptăm să înțeleagă virusologie. Acest tip de pacienți spun că virusul nu există, că este creat în laborator pentru manipulări politice și cred că sunt ținuți în spital fără un motiv întemeiat. Eu mă îmbrac în combinezon de 3 ori pe săptămână și merg în saloanele pacienților pentru a-i consilia. În unele saloane e liniște, în altele există pacienți care sunt mai vocali”, încheie Lăcrămioara Cojocaru.

Peste 10 familii au fost internate la Spitalul CF. Acestea au stat în unitatea medicală mai bine de o lună

La Spitalul CF din Iași, 20% la sută dintre pacienții internați cu coronavirus au stat în unitatea medicală peste o lună de zile. Au fost internate și 10 familii cu copii în vârstă de numai câteva luni. Pentru toți aceștia, perioada de spitalizare a fost extrem de grea. De fiecare dată când erau testați, testele lor ieșeau pozitiv, deși erau asimptomatici.

„Am avut peste 10 familii care au fost internate la noi în spital după ce au fost depistate pozitiv la infecția cu coronavirus. Am avut familii și cu 4-5 membri și copii în vârstă de numai câteva luni. Acum avem internată o fetiță în vârstă de 4 ani care a fost internată cu bunica, părinții ei și surioara de 4 ani. La toți a ieșit rezultatul negativ și au fost externați, iar acum a rămas doar ea internată împreună cu tatăl ei, pentru a avea grijă de ea, deși testul lui a ieșit negativ. Acum plânge după mama ei care a fost externată”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024