O pacientă în vârstă de 68 de ani și-a revenit după o intoxicație gravă cu ciuperci otrăvitoare. Când a ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, femeia era în comă, prognosticul în cazul său fiind unul rezervat, deoarece doar jumătate din astfel de pacienți supraviețuiesc.
Pacienta în vârstă de 68 de ani care a ajuns la Spitalul „Parhon” cu intoxicație gravă cu ciuperci otrăvitoare este bine
Pacienta în vârstă de 68 de ani, din Botoșani, a ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași în data de 14 octombrie 2024, după ce a consumat ciuperci otrăvitoare. Deși starea sa era una gravă, pacienta, confruntându-se cu insuficiență hepatică și renală acută și necesitând dializă hepatică, a avut o evoluție spectaculoasă și medicii speră să poată fi externată cât mai curând.
„Pacienta este mai bine, din fericire. A avut nevoie de 3 ședințe de dializă hepatică, iar după aceste ședințe, este într-o stare generală mult mai bună. Este pe Secția de Nefrologie și sperăm ca în curând să o putem și externa. A avut o evoluție spectaculoasă”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași.
Conf. dr. Ionuț Nistor a explicat că în cazurile grave de intoxicație cu ciuperci este necesară dializa hepatică sau chiar transplantul hepatic.
„Din păcate, în cazurile cu insuficiență renală acută și insuficiență hepatică acută este extrem de important momentul în care sunt adresate la spital și momentul în care începe să se elimine toxicul. Opțiunile terapeutice nu sunt foarte multe, dializa hepatică este una și se poate face doar la Spitalul «Parhon» și la Institutul Clinic Fundeni. A doua soluție este transplantul hepatic, dar este doar o soluție teoretică, deoarece nu există număr de donatori suficient de mare ca să poți răspunde la o asemenea tragedie. Tragem un semnal de alarmă legat de aceste ingestii și intoxicații cu ciuperci, ele pot duce la tragedii pentru întreaga familie. Este important să conștientizăm că avem nevoie de o sursă sigură pentru a consuma aceste ciuperci, iar o greșeală minoră de recunoaștere poate duce la pierderea unei vieți”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, la câteva zile după internare.
Și dr. Tudor Ciuhodaru a atras atenția asupra consumului de ciuperci din surse nesigure.
Intoxicațiile cu ciuperci pot fi fatale
Prof. dr. Adrian Covic a explicat că în cazurile de intoxicație cu ciuperci este necesar un proces special de epurare a toxinelor care sunt acumulate, deoarece rinichiul și ficatul nu funcționează.
„Așa cum se întâmplă, de obicei, în fiecare toamnă, apar o serie întreagă de cazuri mai numeroase, din păcate, cu insuficiență hepatică acută severă și insuficiență renală acută. Aceste cazuri pot fi tratate aproape în exclusivitate la noi, printr-o procedură specială, denumită de noi dializă hepatică. Este un proces special de epurare a toxinelor care sunt acumulate, pentru că rinichiul nu funcționează, cât și a toxinelor care se acumulează, pentru că ficatul nu funcționează. Este mult mai complexă decât o manevră de dializă simplă. Noi avem o experiență de peste 20 de ani, avem publicații importante în acest domeniu. Din nefericire, multe dintre aceste cazuri sunt extrem de grave, care sunt la un fir de păr de limita dintre viață și moarte. Împreună cu colectivul Spitalului «Parhon», muncim extraordinar ca să salvăm aceste cazuri. Ar fi bine să și prevenim aceste situații. Aș milita, de asemenea, pentru a face centre regionale de toxicologie și cred că ar fi un pas înainte pentru salvarea acestor cazuri”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, șeful Compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C. I. Parhon”.
În doar câteva zile, trei pacienți au ajuns în stare gravă la Spitalul „Parhon”, intoxicați cu ciuperci otrăvitoare. Din fericire, și pacienta în vârstă de 68 de ani, a cărei stare era foarte gravă, și-a revenit și va fi, în curând, externată.