Prima pagină » Actualitate » O nouă veste pentru șoferi! Ce se întâmplă cu prețurile RCA
O nouă veste pentru șoferi! Ce se întâmplă cu prețurile RCA

O nouă veste pentru șoferi! Ce se întâmplă cu prețurile RCA

10 mai 2024, 07:30, 2 ,
în Actualitate

O nouă veste pentru șoferi! Asigurările obligatorii pentru vehicule continuă să se scumpească, chiar dacă tarifele RCA sunt limitate conform reglementărilor actuale. Iată ce se întâmplă cu prețurile RCA de luna aceasta.

O nouă veste pentru șoferi!

Conform legislației, companiile de asigurări sunt obligate să aplice tarifele din data de 28 februarie 2023 și să ajusteze prețurile cu maximum 6,8%. Cu toate acestea, realitatea indică majorări de până la 45% față de anul precedent.

Transportatorii acuză autoritățile de lipsa de supraveghere asupra companiilor de asigurări. Cei afectați de majorările substanțiale ale tarifelor pot solicita alternative de preț de la Biroul Asigurătorilor Auto, însă procesul de rezolvare a solicitării poate dura până la două săptămâni.

Limitarea tarifelor RCA rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii iunie. Până atunci, Parlamentul va adopta o nouă lege care va reforma sistemul de asigurări din România, permițând plățile în rate pentru polițele RCA.

Cât a ajuns să coste rovinieta

Șoferii vor plăti rovinieta în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice. Sistemul pentru taxele de drum se va modifica de la 1 ianuarie 2026. Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone, iar șoferii vor fi nevoiți să plătească mai mult. Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.

Rovinieta va putea fi achiziționată pentru zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni, iar nivelul acesteia va fi stabilit prin ordin al Ministerului Transporturilor. În momentul de față, rovinieta poate fi plătită pentru una, șapte, 30, 90 de zile sau pentru un an și se aplică tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice pe care le au acestea. Neplata rovinietei este contravenție, iar amenda aferentă va fi cuprinsă între minim dublul valorii anuale a acestui tarif și un maxim care reprezintă de patru ori contravaloarea anuală a rovinietei. Prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.

O altă modificare pentru șoferi vizează perioada de valabilitate a permisului de conducere. Valabilitatea permisului de conducere ar putea fi prelungită până la 15 ani, în loc de 10, cum este în prezent. Schimbarea nu este valabilă pentru cei cu vârsta de peste 70 de ani. Aceștia vor fi obligați să-și reînoiască permisele o dată la 5 sau chiar la 2 ani.

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, în scopul reducerii costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor. Parlamentarii pregătesc un alt document pentru cei care nu își plătesc amenzile în termen de 6 luni, astfel că permisul de conducere poate fi suspendat.

Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.

Comentarii
  • Presa poate face o ancheta jurnalistica despre asiguratori de tot felul si vedeti ce profituri fac astia si dupa prezentati oamenilor adevarul despre ei.

  • Pune-ți – vă la zi cu știrile legate de rovinietă! Ați expirat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 ianuarie 2025
14 ianuarie 2025