Prima pagină » Local » O nouă unitate medicală în Iași! Un spital de boli respiratorii va fi construit în cartierul Bucium! Toate detaliile proiectului de 116 milioane de euro!
O nouă unitate medicală în Iași! Un spital de boli respiratorii va fi construit în cartierul Bucium! Toate detaliile proiectului de 116 milioane de euro!

O nouă unitate medicală în Iași! Un spital de boli respiratorii va fi construit în cartierul Bucium! Toate detaliile proiectului de 116 milioane de euro!

20 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O nouă unitate medicală ar urma să fie ridicată în municipiul Iași. Consiliul Județean Iași va demara proiectul pentru Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii, unitate care va fi construită în cartierul Bucium. Proiectul poate fi realizat cu fonduri europene, urmând a înlocui treptat Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

Județul Iași poate beneficia de o nouă unitate medicală la standarde noi. Consiliul Județean Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie au inițiat un parteneriat pentru construcția unei noi unități medicale. Proiectul se află la stadiul de documentație, iar CJ va aloca într-o primă etapă 9 milioane de lei, fonduri pentru demararea studiilor. Zona vizată de CJ pentru noua construcție este cartierul Bucium, unde Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie are o secție și terenul aferent. Proiectarea construcției va fi făcută în 3 etape prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Se alocă fonduri pentru pregătirea de proiecte de infrastructură publică din domeniul sănătății din PNRR, pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice cu finanțare din bugetul de stat, prin ordonator principal de credite Ministerul Fondurilor Europene. Obiectivul general al proiectului de investiție propus îl reprezintă creșterea calității actului medical, într-o clădire cu un design contemporan, dotată și echipată la standarde europene, cu o capacitate mărită de a deservi pacienții cu afecțiuni respiratorii”, se arată în proiectul de hotărâre.

Un nou spital de boli respiratorii, în cartierul Bucium

În nota semnată de Costel Alexe, președintele CJ Iași, se arată că noul proiect are o valoare totală de circa 116 milioane de euro. Zona vizată pentru noul spital de boli respiratorii este cartierul Bucium. În acel loc, actualul Spital de Pneumoftiziologie deține o suprafață de circa 42.977 mp de teren, unde sunt edificate o serie de construcții vechi.

„În anul 2020, Departamentul Tehnic Administrativ al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a realizat o analiză financiară și funcțională a tuturor amplasamentelor spitalului, reieșind grave deficiențe perpetuate de-a lungul timpului”, se arată în proiectul semnat de Costel Alexe, președintele CJ Iași.

În plus, șefii administrației ieșene au evidențiat și problemele de la actualele clădiri ale Spitalului de Pneumoftiziologie.

Lista deficiențelor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași

Actualul sediu al spitalului, situat în strada Doctor Cihac, prezintă numeroase deficiențe.

„Există un singur ascensor cu care se face transportul personalului, al pacienților, al alimentelor, medicamentelor, cadavrelor și documentelor. Serviciul de primire/ internare a bolnavilor se face în legătură directă cu accesul principal în spital și cu serviciul de urgență. Sunt spații insuficiente pentru unitatea de gestiune haine și efecte de spital pentru pacienți”, sunt doar câteva din problemele semnalate la clădirea din zona centrală.

Și în spațiul din Bucium unde se află Secția „Clunet”, denumită după medicul francez Jean Clunet, mort la Iași, în 1917, au fost semnalate nereguli. Clădirea ridicată la începutul secolului XX are mari probleme, structura de rezistență fiind grav afectată. De altfel, aici se află și terenul vizat de medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie, după cum arată adresa semnată de medicul Radu Crișan Dabija, managerul unității medicale.

„Propunem ca noul spital să fie construit în amplasamentul din șoseaua Bucium, nr. 106, unde sunt disponibili 42.977 metri pătrați. Acesta se află în administrarea instituției noastre, cu o structură de 3 corpuri de clădire legate între ele prin coridoare, în care să funcționeze atât secțiile actuale, cât și structuri noi, a căror necesitate este inerentă datorită modificărilor nevoilor de îngrijiri medicale ale comunității”, susține dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`