Prima pagină » National » O nouă taxă pentru românii cu mașini second-hand. Ce spune Codul Fiscal
O nouă taxă pentru românii cu mașini second-hand. Ce spune Codul Fiscal

O nouă taxă pentru românii cu mașini second-hand. Ce spune Codul Fiscal

11 iul. 2024, 14:00, 1 ,
în National

Vânzătorii de mașini second hand din România trebuie să fie conștienți de obligația de a plăti TVA în anumite condiții. Conform Codului Fiscal, nerespectarea acestei măsuri va atrage sancțiuni.

Obligația de a plăti TVA la vânzarea de mașini rulate

Vânzarea de mașini second hand aduse din țări precum Germania sau Olanda este o afacere populară în Vrancea și nu numai. Însă, această activitate a intrat în vizorul autorităților fiscale, care au stabilit când este necesară plata TVA-ului, pe lângă impozit.

Persoanele care cumpără și vând mașini în mod regulat sunt considerate a desfășura o activitate independentă și trebuie să se autorizeze ca PFA. În acest caz, trebuie depusă declarația unică și achitat impozitul pe venit.

Contribuții sociale și TVA

În anumite situații, pe lângă impozit, se plătesc contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS), precum și TVA. Impozitul anual datorat este calculat prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului impozabil. Veniturile din activități independente sunt supuse CAS în cotă de 25% și CASS în cotă de 10%.

Plafonul de TVA

Conform Codului Fiscal, o persoană fizică sau juridică este obligată să plătească TVA dacă cifra de afaceri anuală depășește 300.000 de lei (aproximativ 88.500 euro). Pentru tranzacțiile sub acest plafon se aplică scutirea de TVA, conform regimului special de scutire prevăzut la art. 268 alin. (1) din Codul Fiscal. Livrările intracomunitare de mijloace de transport noi sunt exceptate.

Numărul de mașini vândute și TVA

Din punct de vedere fiscal, nu există o limită specifică privind numărul de mașini care pot fi vândute într-un an de o persoană fizică fără a plăti TVA. Însă, dacă cifra de afaceri anuală depășește 300.000 de lei, plata TVA devine obligatorie. TVA-ul este o taxă de consum aplicată majorității bunurilor și serviciilor cumpărate și vândute pentru utilizare sau consum în UE.

Aceste mașini nu vor mai putea fi înscrise în România

O parte dintre mașinile aduse din străinătate nu vor mai putea fi înmatriculate în România. Mai exact, maşinile cu volan pe partea dreaptă nu vor mai putea fi înmatriculate în România de anul viitor dacă perioada de tranziție dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, anunță Registrul Auto Român.

Deşi s-au adus în ţară mai puține mașini rulate față de aceeași perioadă a anului trecut, în ceea ce privește numărul autoturismelor cu volan pe dreapta statistica arată o ușoară creștere, scrie evz.ro.

În ceea ce priveşte autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă şi dacă sunt deja înmatriculate în România, nu există în acest moment o prevedere legislativă care să oblige modificarea poziției postului de conducere pe partea stângă.

„Personalul, cred că ar trebui făcut acest lucru, dar pentru clarificarea poziției naționale cu privire la acest subiect, trebuie precizat că legislația din România transpune și pune în aplicare legislația europeană în domeniu, legislație care nu permite introducerea de interdicții de natură tehnică”, susține directorul general al RAR, Radian Tufă.

Statistica Poliției Rutiere arată că în 98% dintre accidentele în care sunt implicate mașini cu volan pe dreapta vinovăția aparține șoferilor acestora, depășirile fiind foarte periculoase, transmite Radio România Actualități.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`