A apărut o nouă taxă pentru români. Natura noilor contoare ridică semne de întrebare. Prosumatorii care instalează panouri fotovoltaice sunt forțați să monteze un nou tablou sigilabil cu siguranțe, în care se va instala un contor pentru măsurarea autoconsumului. Deși Guvernul neagă intenția de a impune „taxa pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului. Iată la ce trebuie să fii atent când vine vorba de factura la energie.
O nouă taxă pentru români
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România acuză Guvernul și Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) că, în ciuda negărilor lor publice, se pregătește deja impunerea unei „taxe pe soare.”
Până acum, ANRE susţinea taxa pe soare ar putea fi aplicată doar începând cu anul 2026, dacă procentul de putere instalată de prosumatori în România va atinge 8% din totalul puterii instalate în țară.
Totuși, APCE contestă această afirmație, arătând că Ordonanța de Urgență prevede posibilitatea taxării în orice moment a celor care au beneficiat de finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice sau au o putere instalată de peste 30 kW.
În ceea ce privește argumentul că impunerea „taxei pe soare” ar fi o obligație a României pentru a transpune o directivă europeană, asociația a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene.
Ce spune Ministrul Energiei despre introducerea unei noi taxe la energie
Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic.
Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: „poate aplica o taxă”? Şi ne-am adresat Comisiei Europene de fapt e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen de la DG Ener şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement. Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestuia.”, a explicat Sebastian Burduja.
Rămâne de văzut dacă românii care își montează panouri fotovoltaice vor fi obligați să achite o ,,taxă pe soare.” În schimb, o noutate pentru acest an îi vizează pe cei care locuiesc la casă. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Astfel, românii vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că banii se acordă pentru ,,persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie.” a explicat ministrul.