Prima pagină » National » O nouă taxă în România pentru românii cu centrale pe gaz. De când va intra în vigoare
O nouă taxă în România pentru românii cu centrale pe gaz. De când va intra în vigoare

O nouă taxă în România pentru românii cu centrale pe gaz. De când va intra în vigoare

07 iul. 2022, 13:14, 1 ,
în National

Se pregătește o nouă taxă în România, în special pentru românii care au centrale pe gaz. Ministrul Mediului a anunțat că măsura va fi aplicată din 2027 în întreaga Uniune Europeană. Concret, românii care vor polua mai mult, vor plăti scoate mai mulți bani din buzunar.

Asta în contextul în care centralele pe gaz ar putea fi interzise în România pentru că sunt surse mari de poluare.  Pentru ca centralele să poată fi montate în continuare în apartamente ar putea deveni obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

O nouă taxă în România, pentru românii care poluează

Autoritățile au anunțat că România va avea o nouă taxă. Măsura este la nivel european şi vine pentru a descuraja poluarea. Începând cu 2027, fiecare gospodărie va fi impozitată în funcție de cât poluează. Din aceste considerente este de aşteptat ca românii care au centrale pe gaz să plătească mai mult.

”Va fi o taxă din 2027 pe care o va plăti fiecare cetățean european, nu este doar România, ci se aplică pentru toate cele 27 de state europene. Spre surprinderea mea, chiar și pe ultima sută de metri, (o parte din statele membre – n.r.) au fost extrem, extrem de ambițioase și nu a vrut să audă nimeni nicio secundă despre eliminarea acestor taxe noi, în ciuda discuțiilor și a obiecțiunilor și în ciuda situației actuale, în ciuda războiului”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul a vorbit despre faptul că deciziile vizează descurajarea emisiilor de carbon din sectorul rezidențial, dar și din sectorul de mobilitate. Oficialul a punctat că se va calcula la nivelul fiecărei locuințe emisia de carbon, iar în funcție de acest lucru se vor aplica şi taxele respective.

Ministrul Tanczos Barna, intervenție în contextul secetei din România

Anunțul făcut de ministrul Tanczos Barna legat de taxa pe poluare a venit la pachet cu un alt anunț foarte important pentru români. România se află în plină secetă, iar oficialul transmite necesitatea limitării consumului de apă în alte scopuri decât cele raționale. Asta în contextul în care doar la nivel de județul Iași sunt peste 3.000 de hectare de teren agricol afectate de secetă, iar Vrancea este pe punctul de a fi declarată zonă de calimitate.

„Facem încă odată, în mod repetat, apel la populație ca în această perioadă să utilizeze apă potabilă sttrict pentru consumul din gospodărie pentru consumul pentru care se produce apă potabilă. E o risipă pe care nu ne-o permite acum să folosim această apă potabilă în scop agricol”, a spus, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Vă aducem aminte faptul că în mai multe localități din România apa este raționalizată, iar oamenii sunt sfătuiți să nu își ude grădinile. Așadar, revenind la noua taxă din România, este bine de menţionat faptul că vor fi milioane de români afectaţi de această prevedere pentru că apartamentele care au centrale pe gaz sunt foarte multe.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Ce banditi, daca ar fi dupa ei ne-ar lasa in foundu gol in plina iarna, iar povestile cu poluarea au decenit sf-uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`