Prima pagină » Actualitate » O nouă taxă adăugată la facturile de energie electrică. Iată câți bani vor scoate românii din buzunare
O nouă taxă adăugată la facturile de energie electrică. Iată câți bani vor scoate românii din buzunare

O nouă taxă adăugată la facturile de energie electrică. Iată câți bani vor scoate românii din buzunare

18 iun. 2024, 08:00,
BZI.ro, în Actualitate

O nouă taxă adăugată la facturile de energie electrică. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat legislația necesară pentru implementarea viitoarei „contribuții CfD”. Iată câți bani vor scoate românii din buzunare.

O nouă taxă adăugată la facturile de energie electrică

Contravaloarea contribuției CfD va fi exprimată în lei și va fi plătită de către consumatorii de energie electrică din România, fiind colectată de furnizorii de energie electrică. Contribuția CfD (Contracte pentru Diferență) este menită să sprijine producția de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon.

România a primit acceptul Comisiei Europene pentru a finanța această schemă din bani europeni, în special din Fondul de Modernizare, alocând 3 miliarde de euro pentru acest scop. Cu toate acestea, în legea care a introdus acest mecanism s-a inclus și o „contribuție CfD”, care ar putea fi plătită de consumatori.

Schema CfD este un mecanism de sprijin financiar destinat să promoveze investițiile în producția de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon. România va organiza în acest an două licitații pentru primii 2.000 MW, împărțiți egal între energia eoliană și cea fotovoltaică, urmând ca în total să se instaleze 5.000 MW noi în regenerabile prin această schemă. Așadar, consumatorii vor trebui să suporte costurile în plus pe facturile lor de energie electrică. Rămâne de văzut de când va intra în vigoare noua lege.

Ajutor de la stat pentru persoanele vulnerabile

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luna trecută, pe 13 mai 2024, legea privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie suportat parţial din fonduri externe nerambursabile.

Persoanele vulnerabile vor beneficia de facturi compensate la energie. Conform actului normativ, sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie. Noua lege prevede că este necesară acordarea unui sprijin temporar pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile pentru a compensa preţul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

O altă lege recentă vizează și metoda de plată a facturilor. Poșta română se pregătește să revoluționeze modul în care românii își achită facturile. Compania a investit sume colosale pentru dispozitive care vor permite procesarea plăților în timp real în momentul livrării facturi de către poștaș. Plățile cu cardul direct la poștaș reprezintă o alternativă comodă și rapidă la metodele tradiționale de plată a facturilor, cum ar fi plata în numerar sau prin alte servicii bancare. Mai mult decât atât, introducerea plăților cu cardul la domiciliu poate avea un impact pozitiv și asupra siguranței și securității tranzacțiilor. De asemenea, această metodă de plată a facturilor stimulează adoptarea plăților electronice în România. Poșta Română și autoritățile încurajează consumatorii să renunțe la plățile în numerar și să treacă la utilizarea cardurilor și a altor instrumente electronice de plată.

Comentarii
  • Nație de dobitoci, ne iau pielea de pe noi că sa dea la moldoveni și ucraineni degeaba, iar noi acceptam tacit.
    Ne merităm din plin soarta, ba mai mult ar trebui ca poporul asta sa fie exploatat ca pe plantațiile de sclavi că oricum noi am aplauda și aceasta decizie.

  • Prostul care se lasa furat

    Nu am mai pomenit idiotenie mai mare… cu alte cuvinte, prostul de roman de rand finanteaza investitiile EON fara a primi actiuni sau cote de participare la profitul acestei mega – capuse!

    Bravo natiune! Iti meriti orice soarta ar veni!

  • TOT ce tine de mizeria asta numita „sustenabilitate” inseamna taxe pentru saraci. Nu inseamna sanatate, nu inseamna viata mai lunga, nu inseamna ca salvezi planeta. Inseamna doar ca vei plati taxe pana vei ajunge la sapa de lemn. Se folosesc insa termeni pozitivi cand ti se iau banii din buzunar ca sa nu iti dai seama ca esti furat: sustenabilitate, energie verde etc. :))

  • Corectat: „contribuții WEF”

  • Oile retarde votante de pesdeu, peneleu, șoșoace sau hAURari își merită soarta.
    La toamnă tot așa vor vota…

  • Că bine le mai zici. Așa este: popor mai docil ca românii, nu cunosc. 😕

  • Sa fie Sosoaca Presedinta Romaniei toate escrocheriile si furtul la buzunarul romanului ar disparea . Sosoaca ii va spanzura pe toti!! Sosoaca ii va spanzura pe toti! Dar ne apropiem de faliment si nimeni nu va putea sa faca mai nimic de la inceput, prapastia este adanca. La fiecare 3 luni astia actuali imprumuta 1mld, -2-3 mld euro!!!!!Voi il vreti pe analfabetii, habarnistii, tradatorii de tara, ucrainofilii Ciolacu, Gioana, Ciuca,Simion la presedentie? Fereasca Dumnezeu si Maica Sfanta cu unul din astia la presedintie!

  • Păi dacă suntem un popor de idioți !, de ce nu ? Ia să incerce asta în Franța de exemplu

  • ,, Cine ridică sabia, de sabie va pieri „

  • sau in Germania, Spania,Italia, etc. aia au sange in instalatie nu ca la noi ca dictatura terorista pune jandarmii sa ne ucida daca deschidem gura. Un popor intreg nu poate infrunta niste jandarmi ? Avem noroc ca Sosoaca taie in carne vie si da cu batul in balta la toate mizeriile, si ea recent agresata de jandarmi pentru ca ea a avut curajul sa faca publica in direct mizeria cu camioanele de saci de buletine de vot furate .hai… ca noi suntem de vina , tradatorii de tara ne-au luat de prosti ca stim de frica si nu avem curaj asa ca… ei ne considera marionetele lor si la vot la fel. Pentru Ucraina toti banii romanilor, asa este . Pentru rahatul asta de taxa noi platitorii trebuie s afim actionari!! daca nu, totul este golanie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *