Prima pagină » Eveniment-Social » O nouă școală modernă va fi construită în comuna ieșeană Ciortești. Lucrările de execuție au început săptămâna aceasta
O nouă școală modernă va fi construită în comuna ieșeană Ciortești. Lucrările de execuție au început săptămâna aceasta

O nouă școală modernă va fi construită în comuna ieșeană Ciortești. Lucrările de execuție au început săptămâna aceasta

24 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Comuna ieșeană Ciortești va avea o nouă școală modernă! Construcția clădirii este finanțată prin proiectul „Școli mai sigure, incluzive și sustenabile”, iar lucrările de execuție au început ieri, 23 iulie 2024.

A fost semnat contractul de execuție pentru construirea unei noi școli în comuna ieșeană Ciortești

În luna iulie a anului 2024, a fost semnat un contract de execuție pentru construirea noii clădiri a Școlii Gimnaziale Ciortești, Coropceni, județul Iași.

Noua clădire va avea cinci săli de clasă, două laboratoare, bibliotecă, spațiu de servire a mesei cu anexe, cancelarie, secretariat, cabinete medicale și cabinet psihologic cu o cameră de terapie etc.

„Finanțatorul este Ministerul Educației, iar contractul va fi încheiat cu Ministerul Educației. Noi doar am făcut protocol de predare a amplasamentului. Va fi o clădire nouă, parter plus etaj. Noi avem o școală de tip panouri sandwich care este ieșită din perioada de garanție, care este închisă de un an și am obținut această finanțare pentru o nouă școală, o clădire pe structură, cadre din beton. În urmă cu patru ani, noi am făcut demersurile necesare, iar execuția lucrărilor a început chiar în data 23 iulie 2024”, declară Alina Apostol, primarul comunei Ciortești.

Finanțarea este făcută de Ministerul Educației

Construcția clădirii este finanțată prin proiectul „Școli mai sigure, incluzive și sustenabile”, implementat de Guvernul României, prin Ministerul Educației și Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare (UMPMRSU), cu sprijin financiar din partea Băncii Internaționale de Reconstrucție și Dezvoltare.

Școala va deveni pentru copii mai mult decât un spațiu în care participă la ore. Prin dotările de care va dispune noua clădire, fiecare elev va avea șanse la o educație de calitate, precum și acces la resurse valoroase și esențiale în perioada de formare.

Proiectul „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile” (SSIS), început în 2021, va permite investiţii integrate de până la 100 de milioane de euro în (re)construcţia sau modernizarea unor şcoli selectate, cu risc seismic ridicat din România.

Obiectivele proiectului „Școli mai sigure, incluzive și sustenabile” sunt reabilitarea, consolidarea și construirea a circa 70 școli, în prima etapă, în zonele cu cel mai mare risc seismic din România, asigurarea unor medii de învățare mai sigure și îmbunătățite pentru elevi și profesori în cele selectate și creșterea capacității instituțională de a investi în infrastructura educațională durabilă.

La nivelul județului Iași, au fost selectate în acest proiect șase școli. Acestea sunt Școala Gimnazială Ciortești, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, Școala Gimnazială „Aron Vodă” Aroneanu, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Mircești, Școala Gimnazială „Profesor M. Dumitriu” Valea Lupului, Școala Gimnazială Borosești.

Școlile au fost identificate și selectate în urma unui proces de prioritizare care a luat în considerare instituțiile cu cel mai ridicat risc seismic, situate în zone cu risc seismic ridicat și pe terenuri publice și care nu au suferit recent nicio lucrare de modernizare sau renovare completă și cele situate în zone cu o rată ridicată de sărăcie, indice scăzut de dezvoltare umană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *