Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede o nouă modificare şi anume ca profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul de note la fiecare disciplină este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.
Din toamnă, profesorii vor încheia o singură medie anuală
Profesorii vor încheia o singură medie anuală, a anunţat marţi, 5 iulie, Ministerul Educației. Documentul a fost semnat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), ce va intra în vigoare de la 1 septembrie 2022.
Acest nou regulament este adaptat structurii anului școlar și reglementează utilizarea catalogului electronic, pentru început în unități-pilot.
„Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată că medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.
Noul regulament mai prevede eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Drept urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
Totodată, a fost eliminată orice dispoziție, trimitere care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.
Mai multe modificări ale structurii anului școlar
Reamintim faptul că în luna februarie a acestui an, se vehicula apariția unei noi structuri a anului școlar, prin care se încerca evitarea situațiilor în care copiii să fie la cursuri pentru perioade lungi de timp, așa cum se întâmplă acum când perioada de învățare este de 15 săptămâni legate. Bineînțeles că era vorba doar despre o variantă de lucru, în condițiile în care Ministerul Educației a stabilit în acea perioadă care va fi structura anului școlar viitor.
Modificarea ar putea surveni în contextul în care în acest an școlar, elevii nu au avut parte de vacanță inter-semestrială, ei au încheiat primul semestru într-o vineri și imediat în lunea următoare au început semestrul doi. Această situație se datorează a aceea ce s-a întâmplat în luna octombrie 2021, atunci când a fost cauzată o vacanţă forţată de două săptămâni, din cauza pandemiei.
De altfel, Ministrul Educației a anunțat că a fost adoptată o Ordonanță de urgență ce prevede extinderea programului-pilot „Masă caldă” de la 150 la 300 de școli din țară. Așadar, ți în județul Iași, cinci instituții de învățământ vor beneficia de acest proiect.
„Este vorba despre 3.565 de elevi beneficiari, programul fiind implementat în toate cele 5 unități de învățământ selectate. Pentru că nu au existat condiții pentru asigurarea unei mese calde, în cele mai multe situații, a fost vorba de un pachet alimentar și, prin această Ordonanță, practic, se asigură continuitatea programului. Inspectoratul nu are sarcini de a monitoriza activitatea de derulare a programului, conform acestui document, ci primăriei i s-a atribuit rolul, mai ales pe partea de achiziții”, a declarat Irina Prodan, inspector școlar pentru limbi moderne.
În acest context, reiterăm faptul că din toamnă, mai precis de la 1 septembrie, profesorii vor încheia o singură medie anuală.