Prima pagină » National » O nouă reuniune guvernamentală România – Israel ar putea avea loc la București

O nouă reuniune guvernamentală România – Israel ar putea avea loc la București

04 nov. 2022, 13:40,
în National

Vineri, 4 noiembrie 2022, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunţat că a avut o convorbire telefonică cu Benjamim Netanyahy, preşedintele partidului Likud, în care au convenit la o posibilă reuniune guvernamentală România – Israel, care ar putea fi organizată la Bucureşti.

Reuniunea guvernamentală dintre cele două state ar putea avea loc după ce la Israel se va forma noul guvern, în contextul alegerilor parlamentare din ţară. Parlamentul a fost dizolvat pentru organizarea alegerilor anticipate, în contextul în care coaliția istorică era la un pas pentru a se destrăma.

O nouă reuniune guvernamentală România – Israel

Într-o postare pe pagina de Facebook, Premierul României, Nicolae Ciuca a anunţat că după formarea guvernului de la Israel, ar putea fi organizată o întâlnire între state.

„În discuţia telefonică avută am subliniat deschiderea Guvernului României pentru dezvoltarea excelentelor relaţii bilaterale, axate atât pe componenta economică, cât şi în domeniul securităţii. După formarea noului guvern israelian, vom pregăti următoarea reuniune guvernamentală România – Israel, pe care sperăm să o găzduim cât mai curând la Bucureşti. Acest format de discuţii asigură continuitate implementării proiectelor comune în domeniile sănătăţii, managementului apelor, agriculturii şi securităţii cibernetice, unde există spaţiu de dezvoltare a colaborării, pe fondul provocărilor viitoare”, a precizat prim-ministrul României.

Conform acestuia, demersurile guvernamentale sunt susţinute de contactele între poporul român şi cel israelian, de comunitatea cetăţenilor israelieni originari din România, ‘liant puternic în dezvoltarea parteneriatului strâns între România şi Israel’.

Alegeri parlamentare în Israel

În acest sens, şeful Executivului de la Bucureşti, Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe preşedintele Likud, Benjamim Netanyahu, pentru victoria în alegerile parlamentare din Israel. De altfel, Benjamim Netanyahu.

Partidul Likud de dreapta, condus de fostul premier Benjamin Netanyahu, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în Israel, pe 1 noiembrie 2022. Joi, 3 noiembrie 2022, Comisia Electorală israeliana a anunţat că Benjamim Netanyahu şi aliaţii săi au obţinut majoritatea parlamentari.

Benajmim Netanyahu ar fi obținut 62 de mandate. Este al cincilea rând de alegeri în mai puţin de patru ani, iar rezultatul acestora este incert.

Cei 6,9 milioane de alegători înscrişi în acest scrutin proporţional au trebuit să aleagă 40 de liste, care se reduc în principal la două tabere – cea în favoarea unei reveniri la putere a lui Benjamin Netanyahu, judecat cu privire la corupţie într-o serie de dosare, şi cea care vrea menţinerea la putere a tinerei coaliţii eteroclite a lui Yair Lapid (centru).

Alegerile parlamentare anticipate s-au desfășurat în contextul unei situații tensionate în Israel, în care coaliția istorică era pe cale de a se destrăma. Despre asta a vorbit premierul Naftali Bennet, care a subliniat faptul că nu mai sunt șanse de colaborare. Astfel, comisia parlamentară a început să studieze proiectul de lege pentru organizarea alegerilor anticipate.

Acest lucru se întâmplă pentru a cincea oară în ultimii patru ani. Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, este cel mai longeviv şef de Guvern din istoria Israelului. Acesta a reușit să obțină mai multe de 61 de mandate, conform legislației. După formarea noului guvern, la București ar putea fi organizată o reuniune guvernamentală România – Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *