Va intra în vigoare o nouă regulă pentru cei care stau la bloc! Este vorba despre o măsură de siguranță pentru locatari. Dacă până acum detectoarele de gaz erau nelipsite din fiecare apartament, conform noii legi, detectoarele de gaze sunt obligatorii și pe casa scării.
O nouă regulă pentru cei care stau la bloc!
O nouă lege îi vizează pe toți românii care locuiesc la bloc. ANRE impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale.
Detectoarele automate de gaze naturale și electroventilele corespunzătoare pot fi instalate numai de către firme autorizate de ANRE, iar instalațiile vor fi verificate la intervale de doi ani.
Locatarii trebuie să suporte costurile, deoarece țeava de alimentare cu gaz este parte comună și este destinată folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia și pentru că este un bun accesoriu în raport cu proprietatea individuală.
Ce obligație au proprietarii de apartamente înainte de iarnă
Pe lângă noua lege care presupune montarea detectoarelor de gaz și pe casa scării, românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol.
Legea din România îi obligă pe cei care au centrale termice să efectueze anumite revizii periodice. În calitate de consumator de gaz, persoana trebuie să asigure efectuarea următoarelor lucrări:
- verificarea instalației de utilizare a gazelor naturale (VIU) – la fiecare 2 ani
- verificarea tehnică periodică a centralei termice (VTP) – la fiecare 2 ani
- revizia instalației de utilizare a gazelor naturale (RIU) – la fiecare 10 ani și după neutilizarea instalației mai mult de 6 luni sau după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația de utilizare
Uniunea Europeană a anunțat că are un plan de a diminua pentru început apoi de a interzice în viitor centralele pe gaz, care nu respectă caracteristicile de performanță energetică. Cetățenii din România nu trebuie încă să-și facă griji. Textul directivei europene precizează că toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili vor trebui eliminate până în 2040. În foarte multe țări din UE aceste centrale termice au fost interzise și se pare că și în România va fi implementată această directivă europeană.
Unii dezvoltatori din România au început să construiască în funcție de consumul energetic. În ultimii ani, tot mai mulți romni și-au manifestat interesul pentru clădirile care folosesc sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură. Politicile Uniunii Europene nu se aplică numai în România. UE dorește ca orice clădire nouă, începând cu 2030, să aibă emisii zero și să-şi asigure consumul de energie din surse regenerabile.
O lege recentă îi obligă pe cei care stau la bloc să aibă detectoare automate de gaze naturale și pe casa scării, nu doar în locuința individuală. Acestea trebuie montate de către o firmă autorizată, iar instalațiile vor fi verificate o dată la doi ani.