A fost introdusă o nouă regulă în Codul Rutier. Este vorba despre șoferii care transportă diverse obiecte de mari dimensiuni, ce ies în afara vehiculului, și țin portbagajul deschis. Iată ce obligație au șoferii în acest caz și ce sancțiuni riscă dacă încalcă legea.
O nouă regulă în Codul Rutier
Sunt șoferi care se folosesc de propriile mașini pentru a transporta un frigider, obiecte de mobilier, țevi sau diverse alte bunuri de mari dimensiuni. Astfel că respectivele bunuri sunt puse pe mașină sau sunt prinse pe jumătate în afara portbagajului.
Codul Rutier interzice tuturor conducătorilor de autovehicule să ruleze cu portierele deschise, inclusiv portbagajul. În plus, nici transportul de bunuri care depășesc dimensiunile vehiculului nu e permis.
„Se interzice conducătorului de autovehicul […] să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia”, se stabilește în Art. 148 (6) din legea circulației.
Conform legii, șoferii care încalcă regulile de transport a bunurilor în sau pe mașină, riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei.
Ce legi trebuie să respecte șoferii dacă transportă obiecte voluminoase
Pentru a transporta un obiect voluminos, principala condiție este ca acesta să nu depășească limitele de greutate și dimensiune ale mașinii. Dacă obiectele transportate sunt agabaritice, acestea trebuie cărate cu mașini de marfă speciale. De asemenea, vehiculul trebuie dotat cu dispozitive suplimentare de semnalizare:
– pe cabina din spate trebuie să existe inscripția „Transport Excepțional!” sau „Atenție! Gabarit Depășit!”
– literele trebuie să aibă înălțimea de 25 cm
– lungimea textului trebuie să fie de minimum 100 cm
– inscripția să fie făcută pe un fond reflectorizant de culoare galbenă.
De asemenea, trebuie să existe și două dispozitive speciale de avertizare luminoasă intermitentă, de culoare galbenă. Acestea se montează fie în fața, fie în spatele vehiculului.
O altă lege îi vizează pe părinții care merg cu copiii în mașină. Legea din România stabilește că un copil poate călători pe locul din față al mașinii după vârsta de 12 ani, dar în anumite condiții. Regula se schimbă dacă vine vorba de copiii mici. Un copil poate călători pe locul din față al mașinii după vârsta de 12 ani. Însă trebuie să aibă înălțimea de cel puțin 1.50 metri. În plus, centura de siguranță trebuie ajustată în funcție de greutatea și înălțimea sa. Aceasta nu trebuie să treacă peste gât sau gură.
Legea stabilește clar că un copil mic poate fi transportat doar într-un scaun adaptat pentru mașină. Acesta va fi așezat pe bancheta din spate și prins în dispozitive speciale de siguranță. De asemenea, cel mic va fi asigurat, pe tot parcursul drumului, cu centura de siguranță. Chiar dacă se află pe bancheta din spate, părinții sunt obligați să pună copilul într-un scaun special.
Părinții nu au voie să țină copilul în brațe atunci când călătoresc cu mașina. În cazul nerespectării prevederilor Codului Rutier cu privire la transportarea minorilor cu automobilul șoferii pot fi amendați. Autoritățile au stabilit sancțiuni cuprinse între 660 și 825 de lei pentru încălcarea acestor legi. În plus, șoferul va primi și 3 puncte de penalizare.