O nouă provocare pe TikTok face victime printre tineri! Din dorința de a fi în pas cu trendul din mediul online, mai multe adolescente s-au automutilat. Părinții sunt disperați.
O nouă provocare pe TikTok face victime printre tineri!
Mediul online face din nou victime. Mai multe adolescente s-au automutilat după ce au accesptat o nouă provocare de pe TikTok. Zeci de adolescente din Gjakova, un oraș din Kosovo, s-au automutilat pentru a demonstra că sunt capabile să facă față provocării extreme care circula pe rețelele de socializare. Cazurile tragice au fost descoperite de profesori, dar și de părinți.
„O mamă m-a sunat ca să-mi spună că fiica ei, elevă în clasa a cincea, s-a mutilat împreună cu prietenele ei în timp ce participa la o provocare TikTok. La început, am crezut că ele s-au rănit – în mod deliberat – la mâini, cu obiecte ascuţite. Dar, după examinările medicale, ne-am dat seama că unele dintre fete aveau zeci de tăieturi pe tot corpul. N-a fost un şoc doar pentru comunitatea educaţională, a fost un cutremur pentru toată lumea.”, a declarat un inspector școlar.
„Este ca un joc pentru fetele cu vârste între 9 şi 17 ani, care reproduc ceea ce văd pe TikTok. A devenit cel mai rău coşmar al meu.”, a precizat mama unei fete.
Țările care au interzis copiilor accesul la rețelele de socializare
Mai multe state au impus reguli stricte privind accesul copiilor la rețelele de socializare. Măsurile au scopul de a-i proteja pe tineri să nu fie victime ale mediului online. Pe lista țărilor care impun reguli pentru copiii care folosesc rețelele sociale se află Norvegia. Autoritățile din această țară au anunțat că va crește limita de vârstă minimă pentru accesul pe rețelele de socializare de la 13 la 15 ani.
De asemenea, în Franța, copiilor sub 11 ani ar trebui să le fie interzis să aibă un telefon mobil, în timp ce utilizarea smartphone-urilor cu acces la internet ar trebui interzisă celor sub 13 ani, au decis autoritățile din Franța. Mai mult, aplicaţiile de social media ar trebui interzise copiilor sub 15 ani, iar minorii de peste 15 ani ar trebui să aibă acces doar la platforme considerate ,,etice”, se precizează în noul proiect de lege. Australia a anunțat, totodată, că are în vedere o interdicție pentru adolescenți și copii în ceea ce privește folosirea rețelelor sociale și că va bloca accesul acestora pe astfel de platforme. Franța dorește interzicerea telefoanelor mobile în școli pentru elevii de până la 15 ani.
O altă regulă a fost impusă și unor angajați din România. O companie importantă din România le-a interzis angajaților să stea pe Facebook și TikTok în timpul programului. Este vorba despre Compania Națională de Căi Ferate, care a pus recent în vigoare un plan de măsuri și reguli privind siguranța circulației feroviare. Printre noile reguli, se află interzicerea folosirii Facebook și TikTok de către angajați.
CFR le-a interzis angajaților să mai stea pe Facebook sau TikTok în timpul programului, după evenimentul feroviar de la Fărcașele, unde două trenuri au fost la un pas de a se ciocni frontal și a provoca o tragedie. Planul de măsuri a fost întocmit de Revizoratul General pentru Siguranța Circulației Feroviare și a fost distribuit deja structurilor din subordine. Au fost elaborate 11 reguli ale planului de siguranță. Printre ele, se află și regula care interzice folosirea Facebook și TikTok în timpul programului de lucru.
Recent, o provocare de pe TikTok a făcut victime în rândul tinerilor. Mai multe adolescente din Kosovo s-au automutilat pentru a demonstra că fac față provocării din mediul online.