La Iași este un nou olimpic de aur care are în spate o poveste de succes! Radu-Ionuț Stoleriu, elev al Colegiului Național „Emil Racoviță”, a cucerit întreaga Europă. Tânărul a luat premiul întâi și medalia de aur (cu punctaj maxim) la „European Mathematical Cup” 2021. Radu îl are ca profesor-diriginte pe Cătălin Budeanu. La competiție s-au calificat 266 de participanți din 23 de țări, copii cu vârste până la 17 ani
Un nou olimpic de aur care are în spate o poveste de succes, la Iași! Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VII-a, de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, a luat premiul întâi și medalia de aur (cu punctaj maxim) la „European Mathematical Cup” 2021. Acesta îl are ca profesor-diriginte pe Cătălin Budeanu. La competiție s-au calificat 266 de participanți din 23 de țări, copii cu vârste până la 17 ani.
„Upper.School” a fost un susținător pentru elevul racovițist în a participa la o competiție de asemenea anvergură. De reamintit că, în 2019, olimpicul de aur Radu-Ionuț Stoleriu a obținut premiul al II-lea și medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică.
„The European Mathematical Cup” (EMC) este o competiție destinată liceenilor, organizată de Asociația Croată „Ýoung Gifted Mathematicians Marin Getaldic”,în cooperare cu partenerii locali din zecile de țări participante
„The European Mathematical Cup” (EMC) este o competiție destinată liceenilor, organizată de Asociația Croată „Ýoung Gifted Mathematicians Marin Getaldic”, în cooperare cu partenerii locali din zecile de țări participante. La a IX-a ediție EMC, care s-a desfășurat în decembrie 2020, s-au calificat 359 de copii din 23 de țări. Competiția a fost structurată în două categorii: juniori (elevi cu vârsta până la 17 ani) și seniori (elevi de liceu cu vârsta peste 17 ani). Durata concursului a fost de 4 ore, necesare rezolvării a 4 probleme, câte una din ariile: algebră, teoria numerelor, combinatorică și geometrie. Gradul de dificultate, structura și modelul acestora este similar celor din competițiile internaționale, Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori și Olimpiada Internațională de Matematică pentru seniori. Concursul s-a desfășurat on-line, pe Platforma „Upper.School”, partenerul din România, și a fost supravegheat video și audio.
Având doar 13 ani și concurând cu elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a, Radu-Ionuț Stoleriu a obținut punctaj maxim, luând premiul I și medalie de aur
Radu-Ionuț Stoleriu, elev în clasa a VII-a D la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, îl are ca profesor-diriginte și mentor pe Cătălin Budeanu. Deși are doar 13 ani și a concurat cu elevi din clasele a VII-a, a VIII-a și a IX-a, elevul a obținut punctaj maxim, luând premiul I și medalie de aur. Astfel, a devenit campion european la juniori. Echipa României, datorită rezultatelor excepționale ale concurenților, devine campioana europeană la juniori și mai aduce, de asemenea, încă un premiu I și o medalie de aur la seniori.
„Am descoperit Matematica la un nivel competitiv, riguros și atractiv, sub îndrumarea domnului profesor Cătălin Budeanu, care îmi este și diriginte. Matematica m-a fascinat încă de când eram mic. Când am descoperit cifrele, știam că în spatele acestor simboluri există ceva mai mult. Acum, Matematica este o modalitate de a gândi, de a înțelege problemele pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi. Matematica mă face să mă simt special. Mi-a oferit lucruri frumoase de-a lungul acestor ani de studiu.
M-am atașat și emoțional de ea. Îmi stimulează gândirea, mă atrage descoperirea unor noi căi, noi rezolvări. Îmi place să descopăr cum funcționează acest sistem bazat pe numere, pe calcule. Eu nu muncesc pentru premii, eu muncesc pentru mine, dar premiile vin ca rezultat al muncii mele. Am participat la zeci de concursuri naționale și internaționale la an superior nivelului meu de studiu, obținând de fiecare dată premii”, declară Radu-Ionuț Stoleriu.
„Pe colegii mei îi sfătuiesc să lucreze și să muncească pentru ceea ce vor să devină, să fie curajoși, să nu renunțe niciodată la idealuri. Le doresc să fie sănătoși, să aibă rezultate foarte bune, să-și iubească părinții și profesorii, pentru că sunt cei mai buni prieteni ai noștri”, evidențiază Radu-Ionuț Stoleriu
Mai departe, olimpicul de aur al Iașului arată că:
„Concursurile sunt un indicator foarte prețios, ca să știi unde te situezi la un moment dat. În clasele mici, când am început să lucrez la Matematică, nu m-am gândit niciun moment, nu am anticipat rezultatele de acum sub nicio formă. Acum 2 ani am obținut la Olimpiada Națională de Matematică premiul al II-lea și medalie de aur la clasa a VI-a, chiar dacă eu eram atunci în clasa a V-a, iar acum 3 ani am obținut la Olimpiada Naționala de Matematică premiul al III-lea și medalie de aur la clasa a V-a, deși eram în clasa a IV-a, alături de domnul profesor Cătălin Budeanu, care m-a îndrumat, m-a susținut,m-a educat temeinic, m-a mustrat când a fost cazul, m-a pus «în lumina reflectoarelor».
Vă mulțumesc din suflet, domnule profesor! Pe colegii mei îi sfătuiesc să lucreze și să muncească pentru ceea ce vor să devină, să fie curajoși, să nu renunțe niciodată la idealuri. Le doresc să fie sănătoși, să aibă rezultate foarte bune, să-și iubească părinții și profesorii, pentru că sunt cei mai buni prieteni ai noștri”, evidențiază Radu-Ionuț Stoleriu.
Profesorii și echipa colegiului „Racoviță” își exprimă admirația și tot respectul pentru o asemenea reușită
Legat de rezultat, prof. Cătălin Budeanu arată că:
„Un lucru remarcabil la Radu reprezintă abilitatea sa de a crea și a inova, reușind să impresioneze de fiecare dată prin eleganța soluțiilor la problemele extrem de dificile. Este un elev înzestrat cu o capacitate intelectuală excepțională, însa ceea ce face cooperarea cu el atât de plăcută este dedicarea și implicarea de care dă dovadă în pregătirea pentru olimpiade. Radu este un copil cu un viitor promițător, care a excelat și va continua să exceleze în cadrul olimpiadelor și concursurilor școlare”.
Aici, prof. dr. Mihaela Gotcu, manager la „Racoviță”, arată că:
„Cel mai recent rezultat al lui Radu la o competiție internațională de Matematică, medalia de aur obținută în urma participării lui la «European Mathematical Cup» și punctaj maxim, demonstrează încă o dată pregătirea lui excepțională, capacitatea de concentrare și abilitatea de a identifica soluții la probleme complexe de Matematică. De asemenea, îl felicit pe domnul profesor Cătălin Budeanu, care este profesor coordonator, diriginte și mentor pentru Radu de aproape patru ani. Bravo, Radu! Felicitări, domnule profesor! Nu îl ultimul rând, adresez felicitările mele părinților lui Radu, care îi sunt alături și care îl sprijină în permanență”.
Cătălin Budeanu de la Colegiul „Emil Racoviță”, declarat, în urmă cu câțiva ani, „Profesorul Anului”
Profesorul Cătălin Budeanu de la Colegiul „Emil Racoviță”, declarat, în urmă cu câțiva ani „Profesorul Anului”, este îndrumător a numeroși tineri de aur ai Iașului la Matematică. Într-un interviu pentru BZI LIVE, dascălul arăta ce înseamnă munca și pasiunea pentru pregătirea elevilor pentru Excelență, realități din sistemul educațional preuniversitar, activitatea la catedră, tehnici pedagogice, performanță, talent. Dând dovadă de o foarte bună pregătire, fin psiholog și dascăl dedicat, Budeanu a ținut să arate că mereu în ceea ce face, la catedră, pune accent pe muncă, respect și meritocrație.
„Bucuria mea este că, invitația adresată elevilor de la clasă să vină în vacanță pentru a participa la ore de pregătire a fost acceptată benevol… Ei au venit de plăcere și au conștientizat importanța muncii și a pregătirii dincolo de activitatea la catedră. Doar așa se poate reuși și se ajunge la performanță. Pe de altă parte, contează foarte mult și dialogul cu părinții, aportul lor în ceea ce înseamnă activitatea de la ore este esențial. Sunt privilegiat să am parte de o școală minunată, cu tradiție și înaintași deosebiți, cu elevi și părinți unici”, mărturisea profesorul racovițist Cătălin Budeanu.
„Mereu am învățat de la elevii mei! Activitatea cu ei este una care mă relaxează și-mi oferă cele mai mari satisfacții”, mai arăta Cătălin Budeanu
Mai departe, cadrul didactic arată că activitatea cu ai săi elevi este cea care-l relaxează, îl provoacă și-i oferă cele mai mari satisfacții profesionale și ca om.
„Sincer să vă spun, chiar dacă sâmbăta, după o săptămână plină, vin să fac activitate suplimentară cu elevii, ajung obosit, după ce termin activitatea sunt extrem de relaxat și de împlinit. Eu mereu am învățat de la elevii mei, de la profesorii mei și de la părinți. Am o relație specială, în care stabilesc reguli clare la clasă și am satisfacția că ei răspund pe măsură… E o mare bucurie să vezi că activitatea ta este respectată, că demnitatea de profesor este valorizată de cei alături de care lucrezi”, simte Cătălin Budeanu.
„Mi-aș dori ca elevii mei să ajungă să administreze România”, transmite profesorul Budeanu
Acesta speră că, asta tocmai pentru că de la acest principiu pleacă, prin oferirea unor modele în viață, valorizarea muncii, a respectului și a meritocrației, elevii săi să ajungă să administreze România.
„Tocmai de la toate acestea plec atunci când mă gândesc la menirea educației și finalitatea ei. Sincer, aș fi extrem de bucuros să trăiesc într-o Românie în care elevii mei să ajungă la nivelul de administrare al țării. Doar așa se pot schimba lucrurile, doar așa putem progresa și ne putem dezvolta. Totul pleacă de la bază, de la modul în care-l respectăm pe celălalt, la a depune mult efort și muncă atunci când facem ceva”, a conchis Cătălin Budeanu.