Prima pagină » International » O nouă ordine mondială. Acesta ar fi scopul colaborării dintre Rusia şi China
O nouă ordine mondială. Acesta ar fi scopul colaborării dintre Rusia şi China

O nouă ordine mondială. Acesta ar fi scopul colaborării dintre Rusia şi China

13 sept. 2022, 13:59,
în International

Xi Jinping şi Vladimir Putin ar urma să se întâlnească pentru a pune la cale o nouă ordine mondială. Întrevederea ar urma să aibă loc săptămâna aceasta în Uzbekistan, cu ocazia dummitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, a anunţat diplomaţia rusă.

De altfel, cel mai important responsabil al diplomaţiei chineze, Yang Jiechi, a afirmat faptul că Rusia şi China lucrează împreună la stabilirea unei ordini mondiale „mai juste”.

O nouă ordine mondială, în viziunea Rusiei şi a Chinei

Rusia şi China au în vedere o nouă relaţie mondială. După ce timp de decenii relaţiile Beijing-Moscova au fost tumultoase încă din timpul Războiului Rece, cele două ţări s-au apropiat în ultimul timp. în special pentru a contracara influenţa SUA.

„Sub conducerea strategică a preşedintelui Xi Jinping şi a preşedintelui Vladimir Putin, relaţiile noastre au progresat mereu pe calea cea bună”, a declarat luni Yang Jiechi, responsabil pentru diplomaţie în cadrul Partidului Comunist chinez, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei.

Fiind o personalitate de prim plan, a cărei influenţă este chiar mai mare decât cea a ministrului de externe, Yang a făcut aceste declaraţii în timpul unei întrevederi cu ambasadorul Rusiei în China, Andrei Denisov, aflat la sfârşit de mandat.

„China este dispusă să conlucreze cu Rusia pentru a pune în aplicare, în permanenţă, spiritul cooperării strategice la nivel înalt între ţările noastre, pentru a apăra interesele noastre comune şi a promova dezvoltarea ordinii internaţionale într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă”, a subliniat Yang.

Rusia, lovită acum de sancţiunile occidentale şi izolată diplomatic de la declanşarea invaziei sale în Ucraina, caută să-şi întărească relaţiile cu ţările asiatice, în special cu China.

De reţinut că diplomaţia chineză nu a condamnat invazia rusă. În schimb, aceasta a denunţat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi vânzările de arme către autorităţile ucrainene.

În ultima săptămână, numărul trei al regimului comunist, Li Zhanshu, care este şi preşedintele Adunării Populare Naţionale, a devenit liderul chinez cel mai important care s-a deplasat în Rusia de la declanşarea intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina din 24 februarie. În timpul vizitei sale diplomatice, el a lăudat „nivelul inedit” de încredere şi cooperare între Beijing şi Moscova.

Întâlnire între Xi Jinping și Vladimir Putin

Amintim faptul că Xi Jinping urmează să efectueze miercuri, 14 septembrie, o vizită de stat în Kazahstan și apoi se va întâlni cu Putin la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc în Samarkand, în Uzbekistan, conform unui comunicat al Kazahstanului și Kremlinului.

Consilierul de politică externă al președintelui Putin, Yuri Ushakov, a declarat reporterilor săptămâna trecută că Putin se așteaptă să se întâlnească cu președintele Xi la summit. Kremlinul a refuzat să ofere detalii despre discuții, iar China nu confirmase încă planurile de călătorie ale lui Xi.

Se pare că întâlnirea îi va oferi președintelui Xi ocazia de a-și sublinia influența, în timp ce Putin poate demonstra înclinația Rusiei spre Asia; ambii lideri își pot arăta opoziția față de Statele Unite exact în momentul în care Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina.

Reiterăm faptul că Rusia a suferit săptămânile trecute cea mai gravă înfrângere din război, abandonându-și principalul bastion din nord-estul Ucrainei.

Cu toate acestea, aprofundarea parteneriatului „fără limite” dintre superputerea în ascensiune a Chinei și titanul resurselor naturale care este Rusia este una dintre cele mai neobișnuite evoluții geopolitice din ultimii ani – și una pe care Occidentul o urmărește cu îngrijorare, preconizându-se formarea unei noi ordini mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024