Prima pagină » National » O nouă monedă a intrat în circulație în România! Cum arată și ce valoare are
O nouă monedă a intrat în circulație în România! Cum arată și ce valoare are

O nouă monedă a intrat în circulație în România! Cum arată și ce valoare are

25 sept. 2024, 09:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

O nouă monedă a intrat în circulație în România! Banca Națională a României a lansat pe 23 septembrie 2024 o monedă de argint pentru a marca 145 de ani de la nașterea artistei Cecilia Cuțescu-Storck. Iată cum arată și ce valoare are.

O nouă monedă a intrat în circulație în România!

O monedă nouă a fost lansată de BNR și a intrat deja în circulație. Monedele din argint de 10 lei vor avea putere circulatorie pe teritoriul României, deși sunt destinate în principal colecționarilor. Monedele vor fi disponibile în sucursalele regionale ale Băncii Naționale din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, oferind acces național la moneda specială.

BNR a stabilit un tiraj maxim de 5.000 de exemplare pentru această monedă aniversară. Aversul monedei aduce o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, un simbol reprezentativ pentru opera Ceciliei Cuțescu-Storck. De asemenea, sunt incluse elemente esențiale precum valoarea nominală de „10 LEI”, stema României, inscripția „ROMANIA” și anul de emisiune „2024.”

Pe revers, se poate admira portretul artistei alături de numele său complet „Cecilia Cuțescu-Storck” și anii între care aceasta a trăit, „1879” și „1969.”

Moneda românească care valorează o avere

Cea mai rară și scumpă monedă românească, „Polul din 1869”, a fost vândută recent de o casă internațională de licitații pentru suma uriașă de 450.000 de dolari, asigurându-i statutul de comoară numismatică. Moneda care valorează o avere are o poveste impresionantă.

,,Trebuie să ne întoarcem în timp, mai exact în anul 1868, când s-a încercat emiterea primei monede românești din aur. Pentru a pune în aplicare prevederile legii de înființare a sistemului monetar național, adoptată în aprilie 1867, autoritățile române au comandat la o monetărie din străinătate, cel mai probabil la Paris, executarea unor probe pentru viitoarea monedă. Astfel, a fost realizată piesa cunoscută astăzi sub numele de „polul din 1868.

Pe aversul piesei era reprezentată efigia lui Carol I, însoțită de legenda „Carol I Domnul Românilor”, iar pe revers, valoarea nominală (20 lei) și anul emisiunii (1868), încadrate de o cunună din frunze de stejar. Titulatura „Domnul Românilor” și reprezentarea efigiei lui Carol I pe avers au fost de neacceptat pentru unele dintre Marile Puteri ale epocii care au considerat că punerea în circulație a unei astfel de monede ar fi echivalat, practic, cu o declarație de independență. Realizate în doar 200 de exemplare, se pare că o parte dintre aceste piese ar fi fost oferite de Carol I unor monarhi europeni și altor personalități politice, iar restul, spune legenda, ar fi fost îngropate la temelia Castelului Peleș, în anul 1875.”, a precizat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

„Polul din 1868” este una dintre cele mai valoroase monede românești. Moneda este prezentă în foarte puține colecții publice și private, la nivel mondial. Trei exemplare se află în colecția BNR și pot fi văzute în cadrul tururilor ghidate.

Pe 23 septembrie 2024, BNR a lansat o nouă monedă românească. Este vorba despre moneda de argint cu valoare de 10 lei cu portretul artistei Cecilia Cuțescu-Storck, pentru a marca 145 de ani de la nașterea acesteia. Banca Națională a României a stabilit un tiraj de 5000 de exemplar pentru moneda aniversară, care va fi disponibilă în mai multe sucursale din țară.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024