Prima pagină » Actualitate » O nouă modificare în Codul Rutier! Șoferii care fac asta rămân fără permis de conducere
O nouă modificare în Codul Rutier! Șoferii care fac asta rămân fără permis de conducere

O nouă modificare în Codul Rutier! Șoferii care fac asta rămân fără permis de conducere

03 oct. 2024, 07:30, 5 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

O nouă modificare în Codul Rutier! Este vorba despre abaterile pentru care se suspendă dreptul de a conduce o mașină pe drumurile publice. După noua lege rutieră, chiar și unele abateri minore se sancționează aspru din această toamnă. Șoferii care fac asta rămân fără permis de conducere.

O nouă modificare în Codul Rutier!

Începând cu luna octombrie 2024, regulile devin mai stricte în privința abaterilor șoferilor în trafic. Indiferent de cât de mică pare o abatere, aceasta poate duce la suspendarea dreptului de a conduce. Există câteva abateri considerate de șoferi ca fiind minore, însă se reține permisul de conducere pentru 30 de zile pentru încălcarea unor reguli rutiere precum:

  • Folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice
  • Depășirea coloanei de mașini oprite la semafor
  • Neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor
  • Trecerea pe roșu
  • Depășire neregulamentară
  • Acumularea a 15 puncte de penalizare
  • Nerespectarea semnalelor polițistului rutier

Șoferii care au permisul suspendat și circulă pe drumurile publice cu dovada înlocuitoare expirată riscă amenzi mari, dosar penal și chiar închisoare, în funcție de gravitatea abaterilor.

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”, stabilește Art. 335 (2) din Codul Penal.

Suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile

În cazul unor abateri totale de la regulile de circulație, permisul de conducere al unui șofer poate fi suspendat pentru 60 de zile sau chiar mai mult. Unele abateri sunt mai grave și pot duce la suspendarea permisului pentru două luni.

  • Accidente din neacordarea de prioritate
  • Depășirea neregulamentară
  • Circulația pe sens opus

În cazul unor abateri și mai periculoase, suspendarea dreptului de a conduce se poate extinde la 90 sau chiar 120 de zile.

Conducerea sub influența alcoolului – Dacă nu este o infracțiune penală, aceasta conduce la suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Probleme tehnice grave – Conducerea unui vehicul cu probleme majore la sistemul de frânare sau direcție este o gravă încălcare a regulilor.

Întoarcerea sau circulația pe contrasens pe autostradă – Aceste gesturi sunt de o gravitate extremă și atrag suspendarea permisului pentru 120 de zile.

Nerespectarea regulilor la trecerea de cale ferată – Ignorarea barierei sau semaforului la calea ferată poate pune viața în pericol, motiv pentru care se pedepsește sever.

Există situații în care șoferului îi este suspendat pe loc dreptul de a mai conduce. Permisul de conducere se reţine, fără drept de circulație, în următoarele cazuri:

  • conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, dacă este constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
  • conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dacă sunt constatate de poliţie împreună cu specialiştii instituţiilor abilitate;
  • nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
  • neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
  • neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, dacă acesta a avut ca urmare pagube materiale.

Șoferii pot rămâne mai ușor fără permis de conducere după ce regulile rutiere au devenit mai dure din această toamnă. Abaterile considerate până acum minore, precum vorbitul la telefon la volan, se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce și reținerea permisului de conducere.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Elena Băsescu, de nerecunoscut! Cum arată acum fiica fostului preşedinte, operaţiile estetice au...
observatornews.ro
Locuri de muncă bine plătite pe care nu le vrea nimeni. Unele salarii pot ajunge până la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Înălțarea Domnului, ziua în care sufletele se ridică la cer. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Moştenirea în cazul în care toţi moştenitorii de pe titlul de proprietate sunt decedaţi. Ce pot face copiii pentru a intra în posesia bunurilor
Dailybusiness.ro
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Bună gluma cu sancțiuni pentru vorbitorii la telefon în trafic.

  • Practic, sub pretextul că se apără viaţa şi integritatea corporală, se ajunge la luarea carnetului sau la închisoare pentru ca aşa i se năzare lui tovarăşu agent de miliţie. Omul nu mai poate să folosească proprietatea sa personală pentru că … (?ce mai contează?) … pentru că o are.

  • Dupa ce percep spaga sa-ti dea permisul vin cu sanctiuni multiple unele bune altele la limita cu susta sa te gubileasca si colegii de o spaguta !!! Nu mai zic de spaguitul celor ce ajung INSTRUCTORI AUTO ,pt obtinerea Atestatului si CIDASIA CU EXAMINATORII MILITIEI dupa !!!!

  • CE MAI CAUTA POLOTISYUL INFRACTOR LA CIRCULATIE. CUM SA FACI CIRCULATIE CU DOSAR PENAL PENTRU ALCOOL SI FATA PERMIS DE CONDUCERE ?
    POATE RASPUNDE DNL SORIC SAU ALTII CARE IL SUSTIN

  • CE MAI CAUTA POLOTISYUL INFRACTOR LA CIRCULATIE. CUM SA FACI CIRCULATIE CU DOSAR PENAL PENTRU ALCOOL SI FATA PERMIS DE CONDUCERE ?
    POATE RASPUNDE DNL SORIC SAU ALTII CARE IL SUSTIN Este vorba desigur de Piriiala renato

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`