A fost anunțată o nouă modificare în Codul Rutier! Poliţiştii îi vor putea amenda pe conducătorii auto pe baza înregistrărilor camerelor de supraveghere, dar şi de bord. Există totuşi şi câteva reguli pe care trebuie să le respecte filmarea, în aşa fel încât să poată fi folosită. Din toamnă, șoferii vor fi amendați dacă fac asta.
O nouă modificare în Codul Rutier!
Comportamentul agresiv la volan, încălcarea marcajelor sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului, toate vor putea fi probate şi sancționate cu ajutorul camerelor de supraveghere. Prevederile vor fi trecute în noul Cod Rutier şi vor intra în vigoare în toamna acestui an.
Autoritățile au în vedere două variante. Prima este cea în care șoferul să fie amendat dacă a făcut o ilegalitate în trafic și a fost surprins de camerele de supraveghere precum cele montate de primărie sau de CNAIR. A doua variantă este aceea în care ceilalți șoferi participanți la trafic surprind cu camerele de bord sau cu telefonul mobil o abatere făcută de un alt șofer. Filmarea va putea fi încărcată pe o platformă pusă la dispoziție de Poliția Rutieră. Cert este că din toamna acestui an, șoferii vor fi sancționați pe baza filmărilor din trafic.
Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea, inclusiv pentru șoferii români. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege UE pentru toți șoferii. Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE.
În ce situații sunt sancționați șoferii
Conform legii rutiere în vigoare, șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video înregistrate cu un radar mobil sau de o cameră omologată de monitorizare a traficului. Conform reprezentanților Inspectoratului General de Poliție, în baza acestor imagini pot fi constatate doar 6 abateri. Mai exact, șoferii vor fi sancționați dacă: au depășit viteza maximă legală, au depășit coloana de vehicule oprite la semafor sau la trecerea cu calea ferată, nu au respectat regulile privind circulația pe benzi, nu au respectat culoarea semaforului, nu au respectat regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată, au avut un comportament agresiv în trafic.
De asemenea, Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a demarat un proiect de achiziționare a sute de radare.
„Este un proiect derulat împreună cu Poliția Română. Vor fi montate cel puțin 500 de radare fixe și alte 300 de radare mobile pe cele mai importante drumuri din România. Ne referim aici la Autostrăzi, Drumuri Naționale și Drumuri Județene. CNAIR se va ocupa de montarea radarelor fixe, iar poliția va monta pe autospeciale radarele mobile.”, a explicat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.
Aceste dispozitive sunt formate dintr-o cameră video, similară cu cea pentru rovinietă, și un sistem de detectare a vitezei.
„Totul va fi automatizat. În momentul în care un radar înregistrează depășirea vitezei, imaginile sunt stocate și trimise către centru. Acolo, un polițist va analiza înregistrarea și, dacă se confirmă abaterea, va dispune sancțiunea conform legii. Practic, tot polițistul va fi cel care aplică legea, dar ajutat de tehnologie.”, a mai precizat Alin Șerbănescu.
Românii că românii dar va dați seama ce o să insemne asta pentru șoferii de tir turci? Și pentru exportul turcesc..Se foarte poate că sa treacă de partea Rusiei pe motivul ăsta.
Pe primul loc in europa la accidente. Cu legea asta poate se mai cumintesc soferasii.
Amenzi, restrictii…soferi indisciplinati..Dar cate sosele noi s-au construit in ultimii 20 de ani? Probleme in trafic? Sosele distruse in orase? De ce nu se cauta rezolvari la sutele de camioane care bulverseaza traficul in Romanica?