Prima pagină » Titlurile zilei » O nouă modă face ravagii în rândul copiilor, și nu numai. După dispozitivele de vapat cu droguri au apărut cele cu vitamine. Ar putea fi o capcană mortală – FOTO

O nouă modă face ravagii în rândul copiilor, și nu numai. După dispozitivele de vapat cu droguri au apărut cele cu vitamine. Ar putea fi o capcană mortală – FOTO

10 oct. 2023, 02:00, 3 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

După dispozitivele de vapat cu droguri au apărut cele cu vitamine. Acestea par mai sănătoase pentru că au în componența lor un cocktail de vitamine, începând de la B12, A, C, E sau D, inclusiv nutrienți, cum ar fi aminoacizi și colagen, concentrate într-un singur lichid care este vaporizat pe o bobină de metal încălzită, apoi inhalat. Medicii ieșeni susțin faptul că acest proces este o capcană mortală, pentru că cercetarea pe care industria vapingului o folosește nu este la zi sau este prezentată în afara contextului

Medicii sunt șocați de faptul că cineva ar accepta un studiu prin care se afirmă faptul că vitaminele pot fi inhalate pentru a îmbunătăți sănătatea, în special la copii. Vitamina C este un acid, încălzirea și inhalarea acesteia poate fi toxică, același lucru se întâmplă și în cazul vitaminelor D și E.

Medicii sunt șocați

 poză cu dispozitivele de vapat cu vitamine

Acestea par mai sănătoase pentru că au în componența lor un cocktail de vitamine

Aceștia mai spun că dispozitivele nu reprezintă decât o strategie de marketing, o capcană atât pentru părinți, cât și pentru copii, pentru că, deși sunt descrise ca fiind mai sănătoase, folosirea lor poate fi fatală. Pe unele dintre acestea se specifică faptul că ajută la combaterea tumorilor și atenuează simptomele chimioterapiei, că au fost folosite ca remediu organic pentru astmul bronșic și pentru ADHD, că este un tratament bun pentru demență, că previn anemia. Uleiul de neroli este folosit împotriva anxietății și depresiei, pentru a calma mintea și tensiunea. Însă toate aceste informații nu sunt dovedite, produsele fiind ineficiente și nesigure.

„Companiile care produc aceste dispozitive spun că sunt concepute pentru bunăstare, cu formulări pentru a le face cât mai sănătoase, însă nu sunt date științifice care să susțină administrarea de vitamine pe cale inhalatorie. Vitamina D ar putea fi periculoasă. Vitamina E nu ar trebui să existe sub nicio formă într-un produs de vapat. Acetatul de vitamina E este un agent de condensare în produsele de vaporizare și s-a demonstrat că toate probele de lichid pulmonar lezat par să adăpostească acest agent. Chiar U.S FDA (Food and Drug Administration) dorește ca consumatorul să știe că anumite produse de vaping de bunăstare care conțin vitamine sau uleiuri esențiale sunt vândute în mod ilegal, cu afirmații nedovedite. Dovezile actuale arată că aceste produse sunt dăunătoare pentru sănătate și nu sunt sigure”, transmite prof. dr. Traian Mihăescu.

O capcană mortală, ascunsă în spatele strategiei de marketing

poză cu dispozitivele de vapat cu vitamine

Medicii sunt șocati de faptul că cineva ar accepta un studiu prin care se afirmă faptul că vitaminele pot fi inhalate pentru a îmbunătăți sănătatea, în special la copii

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă pentru că vitaminele și alte minerale se administrează prin intermediul alimentelor, nu prin cel al dispozitivelor de vapat. Plămânii au scopul de a prelucra oxigenul, nicidecum de a sintetiza substanțe chimice complexe.

Îmbolnăvire mascată printr-o strategie de marketing care face ca acest produs să arate mai sănătos, deoarece consumatorii asociază vitaminele cu bunăstarea. Fondatorul acestui produs afirmă faptul că l-a creat pentru că cei care sunt vegani, cum este și el, au nevoie de o doză suplimentară de vitamina B12. Cu toate acestea, s-a ajuns produsul să conțină un cocktail de vitamine, minerale, uleiuri esențiale, colagen și alte chimicale, care prin ardere devin toxice. Problema cea mai mare este că acestea pot fi achiziționate foarte ușor. Copiii pot face rost chiar și de pe diferite site-uri, iar prețul lor poate ajunge și la 70 de lei.

Atât copiii, cât și părinții pot cădea în capcana acestui produs care în teorie poate părea mai sănătos, însă pericolul este mare. Vitaminele devin toxice atunci când sunt inhalate și, mai mult decât atât, atunci când suferă o încălzire, aceasta fiind o capcană mortală.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`