A apărut o nouă metodă de înșelăciune chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Infractorii profită de graba oamenilor ieșiți la cumpărături și de entuziasmul dinainte de Crăciun și devin victimele escrocilor. Românii sunt abordați direct în magazine.
O nouă metodă de înșelăciune!
O nouă înșelăciune se extinde în România! Este vorba despre cerșetorii care îi abordează pe cetățeni direct în magazine. De cele mai multe ori inventează povești dureroase despre copii bolnavi sau alte probleme. Unii spun că sunt săraci și că au nevoie urgent de un anumit medicament sau un obiect anume.
Românii sunt avertizați să fie precauți când vine vorba de cerșetorii care stau în magazine sau la intrarea în magazine, dar și la cei care cerșesc în mijloacele de transport în comun.
Persoanele care dau bani cerșetorilor vor fi amendate
În anumite zone ale țării au fost luate măsuri stricte pentru a combate cerșetoria. În Baia Mare se dă amendă de 1.500 de lei celor care dau bani cerșetorilor. Primăria demarează o campanie de combatere a cerșetoriei locale, iar cetățenii care oferă bani oamenilor străzii vor fi sancționați de oamenii legii.
,,Cetăţenii care încurajează cerşetoria vor fi sancţionaţi! Proiectul de hotărâre care permite poliţiştilor locali să aplice amenzi de până la 1.500 de lei celor care oferă bani(…)a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local. Aşa cum am procedat mereu, îmi asum riscul de a deveni nepopular dacă asta înseamnă să fac ceea ce este necesar pentru Baia Mare şi pentru băimăreni(…)Ştim cu toţii că acest fenomen al cerşetoriei a ajuns la cote alarmante, nu doar în Baia Mare, ci şi în restul ţării. Am primit nenumărate sesizări din partea băimărenilor care au fost agasaţi sau agresaţi de aceste persoane, chiar în centrul oraşului. Această situaţie trebuie oprită!”, a declarat primarul din Baia Mare.
Cerșetoria a devenit o practică frecventă nu doar în țară, ci și în străinătate. În România, un cerșetor poate câștiga și până la 1000 de lei pe zi. Majoritatea persoanelor care cerşesc trăiesc în zonele periferice, iar mulți refuză să stea în adăposturile speciale pentru oamenii străzii, unde li se oferă mâncare, haine și spațiu pentru dormit. Mulți cetățeni se plâng de faptul că cerșetorii sunt violenți dacă nu primesc bani. Din acest motiv, în anumite zone ale țării se vor lua măsuri pentru a combate cerșetoria. În Baia Mare, cetățenii vor fi sancționați cu amendă dacă dau bani oamenilor străzii. Locuitorii vor fi informați de oamenii legii asupra noii măsuri adoptate.
„Trebuie să înţelegem cu toţii, pentru că încă sunt unii care iau partea acestor indivizi, că atât timp cât le oferim bani sau bunuri, vor rămâne în stradă şi vor deveni din ce în ce mai agresivi cu cei care refuză să-i ajute. Noi acţionăm, în colaborare cu structurile MAI, le confiscăm banii, îi luăm de pe străzi, dar se întorc pentru că oamenii îi încurajează oferindu-le bani. Am întâlnit şi cerşetori care mimează probleme grave de sănătate şi înşală cetăţenii. În doar câteva ore, au strâns echivalentul unui salariu muncit de un om cinstit! În perioada următoare, vom plasa în mai multe zone din oraş afişe informative care să descurajeze cetăţenii să ofere bani sau bunuri cerşetorilor, inclusiv prin prezentarea sancţiunilor pe care le riscă.”, a mai precizat primarul din Baia Mare.
Românii sunt avertizați să fie precauți înainte de sărbătorile de iarnă. Cetățenii devin în ultima perioaadă victime ale unei noi înșelăciuni. Sunt abordați direct la intrarea în magazine sau în mijloacele de transport, dar și pe stradă de persoane care cerșesc sau prezintă o poveste dureroasă pentru a obține bani sau obiecte.