Un tânăr din Câmpia Turzii, județul Cluj, a fost acuzat de IPJ Alba, că a constrâns un vârstnic din Mirăslău, județul Alba, să-i plătească suma enormă de 13.000 de lei, din cauza efectuării unor lucrări de reparații. Acesta a intrat în casa omului pe motivul burlanele casei necesitau reparații.
Conform declarațiilor oferite de IPJ Alba, în data de 7 septembrie 2021 polițiștii de la Secției 3 Poliție Rurală Aiud au identificat și pus sub acuzare, bărbatul de 22 de ani, pe motivul săvârșirii unei înșelăciuni, cu un prejudiciu imens de 13.000 de lei.
Bătrânul păgubit prin metoda „burlanului”. Tânărul i s-a deschis dosar penal
În data de 18 august 2021, escrocul a abordat un vârstnic, din comuna Mirăslău, în vârstă de 69 de ani. Motivul abordării a fost acela de a-i repara jgheaburile de colectare a apei pluviale.
Bătrânul a acceptat însă la finalizarea lucrării, acestuia i-a dat o notă de plată imensă pentru reparațiile pe care bărbatul le-a efectuat. Omul neavând suficienți bani, a mers împreună la o bancă din Aiud, unde a scos banii necesarii pentru a plăti așa zisele reparații.
Ulterior, s-a sesizat poliția iar acesta a prins escrocul în județul Cluj.
Escrocii mai folosesc și alte metode pe lângă cea a „burlanului”
În 2020, poliția a mai arestat alți escroci pentru folosirea unor metode asemănătoare celei folosite cu bătrânul din Mieruș. Metodele de acțiune sunt identice, însă numele lor diferă, în funcție de locul unde se efectuează reparația.
Astfel că o altă metodă bine cunoscută este înșelătoria „acoperișului”. Aceasta a fost extrem de populară în Turda și Câmpia Turzi. Hoții deseori scap basma curată întrucât oamenii nu au curajul să raporteze la poliție cazurile.
Cum acționează escrocii în cazul metodei „Acoperișului”
Așa zișii „constructori”, împart în sate și orașe fluturași publicitari în care își fac reclamă la serviciile lor. Aceștia mint oamenii prin intermediul reclamei, spunând că ei sunt cei mai buni, cei mai ieftini, consultanță gratuită, și nenumărate reduceri pentru diferite tipuri de vârste. Cei vizați fiind în special pensionarii.
După efectuarea lucrărilor, aceștia cer o sumă imensă, prețul fiind chiar și de 10 ori mai mare, iar oamenii deși se simt furați și nu au curaj să facă plângere la poliție, întrucât la încasarea banilor se strânge întreaga echipă în frunte cu un „negociator”. În cazul în care victimele nu raportează abuzurile, poliția nu poate interveni pentru a face dreptate păgubiților.
Metoda „accidentul”, folosită la Iași
În anul 2020, mai mulți indivizi din Iași ajutați de un pușcăriaș, au reușit să strângă zeci de mii de euro cu ajutorul metodei „accidentul”. Aceștia au inventat diferite povești prin care au păcălit o mulțime de cetățeni. Aceștia au ajuns în atenția polițiștilor, și aduși în în fața legii.
„Individul aflat în penitenciar se ocupa de apeluri. El suna diferite persoane și profita de șocul emoțional pe care îl provoca atunci când spunea că fiul sau fiica celui apelat a suferit un accident rutier, cerând diferite sume de bani. Odată ce persoana apelată cădea în plasă, erau trimise persoane din municipiul Iași să ia banii”, a precizat o sursă din cadrul anchetei.
Această metodă funcționează în următorul fel. Autorii apelează telefonic persoane la întâmplare, cărora le spune un scenariu standard și anume că un membru al familiei acestora a fost implicat într-un accident. Escrocul se dă drept o autoritate și cere bani pe motivul necesității acoperirii pagubelor cauzate de accident. În aceste costuri sunt implicate costuri de spitalizare, daune materiale.
Atenție la metoda „Covid-19”
Tot în anul 2020, în contextul pandemiei de Covid-19, poliția a mai identificat un tip de metodă de a înșela victimele și anume metoda „Covid-19”. Infractorii contactează anumite persoane, pretinzând că sunt medici și spun că o anumită rudă de a lor forte apropiată este internată în spital, grav bolnav, și are nevoie de un aparat de ventilație.
Astfel că victimei i se cer aproximativ 20.000 lei necesari pentru achiziționarea aparatului atât de necesar salvării vieții omului. Poliții atrag atenția asupra cestor metode de înșelări oferind sfaturi pentru ca oamenii să nu scape banii în mâinile escrocilor.
„Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoționale, vocea «rudei», «fiului», «fiicei» care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitați să cereți amănunte referitoare la situația prezentată”, au mai precizat polițiștii.