Apare o nouă metodă de încălzire în România. Se va face o investiție record pentru prima clădire de birouri ce va avea un sistem revoluționar de alimentare cu energie termică. Nu se vor folosi resursele clasice, iar construcția clădirii va fi gata în anul 2026. Iată unde va fi implementată energia telurică.
O nouă metodă de încălzire în România
În anul 2026 va fi inaugurată prima clădire de birouri încălzită cu energie telurică. Investiția este una record, de 57 milioane de euro fără TVA. Este primul proiect de birouri dezvoltat de către One United Properties care nu va fi conectat la reţeaua clasică de gaze. Proiectul va include un sistem de climatizare geo-exchange, care va acoperi integral nevoile de încălzire şi răcire ale clădirii, tehnologie cu un randament foarte ridicat. Este printre cele mai eficiente soluții energetice din punct de vedere ecologic. Metoda de schimb geotermal nu emite dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze poluante și cu efect de seră.
„Colaborarea cu Infineon Technologies, cel mai mare producător de semiconductori din Germania şi una dintre cele mai importante companii din domeniu la nivel mondial, este o realizare semnificativă atât pentru compania noastră, cât şi pentru piaţa locală. Este o confirmare a statutului Bucureştiului ca piaţă extrem de atractivă pentru companiile internaţionale, care înţeleg valoarea construcţiilor sustenabile, o piaţă performantă inclusiv pe acest segment al birourilor.”, spune Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties.
Clădirea care va funcționa cu energie termică va găzdui sediul Infineon Technologies România, unde vor lucra circa 2000 de angajați ai gigantului german din domeniul electronicii. Proiectul One Technology District, situat în apropierea stației de metrou Pipera, va găzdui operațiunile Infineon pentru o perioadă de 15 ani.
Cel mai mare parc fotovoltaic din țară
Energia verde este tot mai des implementată în România. La Brașov a fost inaugurat parcul solar de la Părău. Cu o suprafață de 113 hectare și un cost total de 65.5 de milioane de euro, proiectul va produce energie electrică pentru a alimenta aproximativ 70.000 de locuințe pe an. Cu o capacitate totală instalată de 92MW, Părău este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere.
„Parcul solar de la Părău este cel mai mare parc cu trackere din România, mecanism care permite panourilor să își schimbe poziția în funcție de soare. Dacă ni se creează condițiile favorabile din punct de vedere legislativ, noi putem să construim. Energia fotovoltaică este tehnologia cu cel mai rapid deployment, ce poate avansa cel mai repede de la stadiul de proiect la momentul injectării în rețea.“, a declarat Andrei Manea, Director Executiv RPIA.
O altă veste bună este aceea că recent a fost inaugurată și prima centrală fotovoltaică pe apă din România, instalată pe Lacul Grebla, în Caraș-Severin. TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, anunță că a pus în funcțiune, în premiera la nivel național, un sistem plutitor de energie fotovoltaică, prin care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual.
„Proiectul înseamnă un pas ambițios spre viitor prin creșterea eficienței hidroamenajarii prin mai multă energie curată, și nu în ultimul rând, marchează o premieră la nivel național. Energia va fi utilizată pentru consumul intern al hidroamenajării. Este un proiect pilot care credem că își va dovedi eficientă și ne dorim să fie replicat.Capacitatea de energie produsă poate nu este una impresionantă, 1 MW în comparație cu cei mulți GW de energie verde necesari în acest moment. Totuși, proiectul dovedește puterea sinergetică a celor două surse regenerabile. În plus, proiectul susține pe deplin angajamentul nostru de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2040, promovează utilizarea energiei curate și consolidează eforturile de a pregăti tranziția către energia verde.”, a declarat Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer Evryo.