Prima pagină » National » O nouă medalie de aur pentru România la canotaj, la JO 2024. Echipa feminină de 8+1 a terminat cursa pe primul loc
O nouă medalie de aur pentru România la canotaj, la JO 2024. Echipa feminină de 8+1 a terminat cursa pe primul loc

O nouă medalie de aur pentru România la canotaj, la JO 2024. Echipa feminină de 8+1 a terminat cursa pe primul loc

03 aug. 2024, 14:40, 1 ,
B, , h, , în National

România a cucerit aurul la opt plus unu feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, sâmbătă, după ce a dominat finala probei regine a canotajului.

România, în formula Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu, s-a impus cu timpul de 5 min 54 sec 39/100, terminând cu mai mult de o barcă avans faţă de Canada (Jessica Sevick, Caileigh Filmer, Maya Meschkuleit, Kasia Gruchala-Wesierski, Avalon Wasteneys, Sydney Payne, Kristina Walker, Abby Dent, Kristen Kit), campioana olimpică en titre, înregistrată din 5 min 58 sec 84/100.

Tricolorele au luat cursa pe cont propriu după ce au trecut de 500 de metri, punct de control pe care Canada l-a trecut cu un uşor avantaj.

Medaliile de bronz au revenit Marii Britanii (Heidi Long, Rowan McKellar, Holly Dunford, Emily Ford, Lauren Irwin, Eve Stewart, Harriet Taylor, Annie Campbell-Orde, Henry Fieldman), în 5 min 59 sec 51/100.

În urmă cu trei ani, la Tokyo, România ocupa doar locul şase în finală, după ce în serii stabilise un nou record mondial şi olimpic (5:52.99).

Ultima medalie olimpică a României în această probă – bronz – data din 2016, de la Rio.

Acesta este al patrulea titlu olimpic al României la opt plus unu feminin, după cele din 1996, 2000, 2004.

Echipajul masculin de 8+1 al României s-a clasat pe locul 5

Echipajul masculin de 8+1 al României, format din Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci şi Adrian Munteanu, a ocupat locul cinci în finala de la Jocurile Olimpice.

Sportivii români au încheiat cursa în cinci minute, 30 de secunde şi 15 sutimi.

Primul loc a fost ocupat de Marea Britanie, urmată de Ţările de Jos şi SUA.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin – categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin. Sâmbătă vor avea loc finalele la opt plus unu feminin şi opt plus unu masculin

Canotajul are 5 medalii la JO 2024

Canotajul are acum cinci medalii la JO 2024, două de aur şi trei de argint.

România a ajuns la un bilanţ de şapte medalii, trei de aur, trei de argint şi una de bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi de Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, în timp ce bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.

Mesajul transmis de Elisabeta Lipă

„Din nou, AUR pentru România!! În finala de astăzi, echipajul bărcii de 8 + 1 feminin (W8+) format din Mădălina Bereș, Roxana Anghel, Măria Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Adam, Amalia Bereș, Iuliana Popa, Simona Radiș, Victoria Petreanu a adus o nouă medalie pentru România. Este a 7-a medalie pe care sportivii români o aduc acasă, fiind a 5-a medalie obținută de lotul de canotaj. A fost o cursă intensă pe care am trăit-o cu toții cu multe emoții și speranțe. Bravo, fetelor, sunteți minunate! Felicitări vouă, felicitări antrenorilor, dar și Federației Române de Canotaj!”, a scris Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, pe Facebook.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *